▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay
Niets is erger dan de koelkast openen en tegen een muur van stinkende kaasjes en sterk ruikend voedsel aanlopen. Helemaal in de ochtend of als er visite is! Met name kazen, fruit en vleeswaren kunnen zorgen voor een stinkende lucht in de koelkast. In deze blog leg ik uit hoe je een stinkende koelkast kunt voorkomen. Lees hier tips die je gelijk kunt toepassen en krijg antwoord op de vraag ‘hoe voorkom je een stinkende koelkast?’!
Mijn tips voor het voorkomen van een stinkende koelkast
Voor het voorkomen van stank bij het opendoen van de koelkast heb ik vier handige tips die je gelijk kunt toepassen. Bekijk mijn tips en ga direct aan de slag!
Met name kazen zorgen voor een stinkende koelkast.
1. Doe zoveel mogelijk in afgesloten bakjes
Heel vaak worden stinkende kazen of sterk ruikende vleeswaren (denk aan salami) bewaard in de huidige opengetrokken verpakking. Heel makkelijk als je de volgende dag weer een plakje wilt pakken, maar niet heel handig op het gebied van stank. In no-time is je koelkast gevuld met de lucht van camembert, brie of Italiaanse salami.
Je kunt beter gebruik maken van bakjes die je goed af kunt sluiten. Met name bakjes die voorzien zijn van een rubberen rand om het deksel zijn aan te raden: deze zorgen voor het luchtdicht maken van het bakje, waardoor de lucht zich niet meer kan verspreiden! Daarbij kun je met het opbergen van eten in bakjes, eten langer bewaren!
2. Maak gebruik van de koelkast lades
Bijna elke koelkast heeft lades onderin, deze kunnen het best gebruikt worden voor groenten en fruit. Echter kun je hier ook ander voedsel in bewaren. Hoewel een lade niet direct zorgt voor een stankvrije koelkast, draagt het zeker een steentje bij, bij de verminder van een stinkende lucht in je koelkast!
3. Zet de koelkast wat kouder
Hoe koud staat jouw koelkast? Vaak is de hoofdreden van een stinkende koelkast dat de temperatuur te laag is. Dat is vrij spel voor stinkende kazen en fruit om hun geur lekker te verspreiden. Sterker nog: er zijn zelfs onderzoeken geweest waarbij is gebleken dat ander voedsel de smaak en geur in zich opnemen. Zo kan jouw plakje boterhamworst opeens naar ui gaan smaken!
Bekijk daarom eens de mogelijkheid om je koelkast wat kouder te zetten. Test hiermee en zet de koelkast ook weer niet te koud: dit kan zorgen voor bevriezing van jouw voedsel. Ook weer niet de bedoeling (hoewel je dan wel van de stank af bent).
4. Koolstof geurenfilter voor de koelkast
Wist je dat er ook speciale geurenfilters te koop zijn. Deze zijn in vorm van een zakje wat gevuld is met koolstof te koop bij verschillende webshops. Zo’n geurenfilter gaat ongeveer 3 maanden mee en absorbeert alle stinkende geuren in de koelkast.
Slimme koelkast maakt een einde aan een stinkende lucht!
Als je echt direct een einde wilt maken aan een stinkende koelkast, dan is de keuze voor een slimme koelkast een goede zet! Bij slimme koelkasten staat het neutraliseren van geuren bovenaan het lijstje van handige functies. Met behulp van een koelkast met geurenfilter worden geuren van bijvoorbeeld kazen of groentes als ui en paprika direct geneutraliseerd. Dit voorkomt stank en het overbrengen van smaak aan ander voedsel in de koelkast!
Voorbeeld van slimme koelkast met geurenfilter

Bosch KGN36XL35 met AirFresh-filter
Deze Bosch koelkast is een slimme koelkast die onder andere voorzien is van een AirFresh-Filter. Dit filter heeft een antibacteriële werking en zorgt ervoor dat je nooit meer last hebt van een stinkende koelkast! Het allermooiste hiervan is dat je het filter nooit hoeft te vervangen en het net zolang mee blijft gaan als de koelkast zelf. Deze koelkast is tevens voorzien van handige ‘fresh-zones’.