Hoe maak je je huis veiliger: 5 tips

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Slimme producten worden steeds populairder en je huis beveiligen wordt ook steeds meer waarde aan gehecht. Wat zijn smart home producten die mij een veiliger gevoel geven thuis? In dit bericht geven we je 5 tips om een veiliger huis te creëren.

hoe maak je je huis veiliger

Een slim deurslot om je huis te beveiligen © Pixabay

Als er iets belangrijk is in huis, is het wel de beveiliging. Met een gerust gevoel op vakantie gaan of een weekendje weg, begint bij het goed afsluiten van jouw woning. Er zijn vandaag de dag steeds meer slimme producten die de beveiliging van je huis aanzienlijk kunnen verbeteren. Zo kun je met vingerafdrukken werken, op afstand zien en horen wat er zich afspeelt in jouw huis of automatische alerts krijgen die je zelf kunt instellen. In deze blog zet ik vijf slimme beveiligingsproducten op een rij om antwoord te geven op “Hoe maak je je huis veiliger?”.
Laat ik eerst het volgende tackelen: ik spreek in deze blog niet over veiligheid in termen van vallen en stoten, maar op het gebied van beveiliging. Denk aan rookdetectie en inbraakpreventie. Laten we kijken naar de vijf slimme producten die jouw huis veiliger maken.

1. Slimme deursloten die je kunt openen met smartphone

Je kunt je huis goed afsluiten en binnengaan met slimme deursloten. Deze deursloten zijn vaak voorzien van een koppeling met je smartphone, waardoor de deur enkel te openen is door degenen met deze telefoon. Hiermee kan nooit iemand stiekem jouw sleutels kopieëren en hoef je niet bang te zijn om je sleutels te verliezen (wel natuurlijk je smartphone goed op zak houden).

De smartphone functie is vaak in combinatie met andere mogelijkheden waar je uit kunt kiezen om de deur te openen. Zo zijn slimme deursloten ook vaak voorzien van een pincode, ‘smart-key’ of speciale afstandsbediening.

2. Deurbellen met camera en bewegingsdetectie

Ik zie steeds meer deurbellen voorbij komen die voorzien zijn van een camera. Denk aan modellen van Google Nest of Ring, die tevens ook een audio functie bezitten. Dit is niet alleen heel erg handig om bijvoorbeeld de postbezorger of een goede vriend aan te kunnen spreken die voor jouw huis staat als jij niet thuis bent, maar ook je huis in de gaten te houden.

Je kunt bij sommige slimme deurbel varianten zelfs een activiteitengebied instellen. Je krijgt hiermee automatisch een seintje op je smartphone als iemand zich in dat gebied ophoudt.
3. IP-camera’s met nachtmodus voor buiten

Op het gebied van beveiligingscamera’s om je huis veilig te maken wordt er de laatste tijd flink door geïnnoveerd. Zo zijn IP-camera’s steeds meer de standaard op het gebied van beveiligingscamera’s, waarbij je een makkelijke koppeling kunt realiseren met je smartphone, tablet of computer.

Hiermee kun je dus altijd, waar je je dan ook bevindt, meekijken met de camera’s. Ik raad je aan om goed te kijken of de camera voorzien is van een nachtmodus als je er eentje gaat kopen: er zijn modellen zonder nachtmodus en dat is zonde, omdat je juist in avonden en nachten het huis in de gaten wilt kunnen houden.

4. Rookmelders die je kunt koppelen met je smartphone

Onlangs las ik een introductie over een nieuwe slimme rookmelder van FIBARO die je kunt koppelen met je smartphone en smart home systeem. Dit is onwijs interessant, omdat je andere producten kunt laten reageren op bijvoorbeeld rookdetectie. Ik zal een situatie uitlichten om het grote voordeel op het gebied van het huis veiliger maken:

De rookmelder detecteert rook, gas of een onwijs snelle temperatuurstijging. Deze slimme rookmelder geeft een seintje via je smartphone en laat de rolluiken automatisch omhoog gaan en activeert de door jouw ingestelde noodverlichting. Hoe onwijs veilig, handig en slim is dat! Nice to know: op Smarthomeweb.nl begin ik binnenkort met een “Slimme smart home oplossing van de week” reeks. Elke week licht ik interessante koppelingen, mogelijkheden en voorbeeldsituaties uit!

5. Indoor beveiligingscamera’s die kunnen roteren

Tot slot wil ik deze 5 slimme beveiligingsmogelijkheden afsluiten met indoor beveiligingscamera’s. Ik heb afgelopen week mijn advies voor een slimme beveiligingscamera geschreven, waardoor ik nu weet hoe interessant dit kan zijn. Ook deze camera’s kun je koppelen met je smartphone of tablet. Echter wil je bij een huisdier niet elke keer een alert krijgen als deze door het huis loopt. Je kunt met behulp van speciale ‘bewegingsniveaus’ instellen hoe snel de camera dient te reageren.

Vaak is er sprake van een roterende functie, zodat je de camera op je telefoon kunt laten draaien. Daarbij zijn er ook varianten die voorzien zijn van een audio/spraak functie. Hiermee kun je iemand toespreken via de camera.

 Nieuw!  

Sonos Ray – Nu te koop!

Sonos Ray

De betaalbare slimme soundbar Sonos Ray is nu te koop! Bekijk deze nieuwe soundbar!

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.