Hoe maak je een smart home?

hoe maak je een smart home

▲ Smart home © Pixabay

In deze handleiding geef ik antwoord op de vraag “hoe maak je een smart home?”. Ik zet een aantal stappen in de juiste volgorde op een rij, zodat jij vanaf het begin de juiste keuzes maakt voor het maken van je eigen smart home!

Stappenplan voor een slim smart home maken

In deze handleiding zet ik de stappen op een rij voor het maken van je eigen smart home. Ik heb gemerkt dat men vaak eerst begint met het kopen van allerlei smart home artikelen, en er pas later achterkomt dat deze niet te koppelen zijn. Zonde! Het kan een hoop schelen om bij het maken van jouw smart home in het begin al de juiste keuzes te maken.

1. Maak een keuze voor een smart home platform

kiest eerst een smart home platform

Kiest eerst een smart home platform waarmee je straks alles kunt koppelen.

Diverse smart home producten kun je met elkaar koppelen. Dit kan wanneer de producten hetzelfde ‘protocol’ ondersteunen. Eigenlijk is het protocol de ’taal’ van de smart home producten. Wanneer producten dezelfde taal spreken, kun je ze met elkaar koppelen en verbinden.

Met een smart platform, ook wel een hub genoemd, kun je de apparaten op een centrale plek met elkaar te verbinden. Als je eenmaal een smart home platform hebt gekozen, kun je vervolgens op zoek gaan naar smart home producten die hetzelfde protocol hebben, dat ondersteund wordt door het smart home platform. Een goed voorbeeld van zo’n smart home platform is bijvoorbeeld Athom Homey.

Het juiste smart home platform kopen is dus de eerste en belangrijkste stap voor het maken van jouw smart home!

2. Lees je goed in voor de verschillende smart home mogelijkheden

Je zult merken dat wanneer je je gaat inlezen in de mogelijkheden van een smart home, je allerlei interessante toepassingen kunt realiseren. Niets is slimmer dan het andere: het is maar net wat er voor jouw persoonlijke situatie het meest nodig is.

Een goede bron van informatie voor smart home toepassingen is onze smart home blog. Daarbij is het ook raadzaam om ontwikkelingen te volgen, waarbij Smarthomemagazine.nl ook een goede informatiebron is. Het is raadzaam om bij het inlezen een kladblok bij de hand te houden, zodat je interessante ideeën op kunt schrijven.

3. Start met simpele smart home producten

Om jezelf wegwijs te maken met het gebruiken en maken van een slim huis, raad ik je aan om eerst te starten met wat simpele smart home producten. Met andere woorden: producten die eenvoudig te installeren en te koppelen zijn.

Een goed voorbeeld is een slimme stekker. Deze kun je eenvoudig in je reguliere stopcontact steken, waarna je hem kunt koppelen met je smart home systeem. Let hier dus goed op het protocol, wat kan praten met jouw smart home systeem. Tip: vaak ontdek je bij smart home producten een kopje met “Domotica systemen”, waar de verschillende protocollen beschreven staan.

4. Eerst een smart home woonkamer maken

Als je eenmaal een beter gevoel hebt gekregen bij het smart home principe, kun je langzaam starten met het creëeren van je eerste smart home kamer. Je kunt het best starten met wat nuttige toepassingen voor in de woonkamer.

Zo kun je een smart speaker kopen om deze alvast te koppelen met je eerst gekochte smart home product. Leuk weetje: met een smart speaker kun je strakjes al slimme verlichting aan- en uitzetten met spraakbediening!

5. Check specifieke slimme woonkamer producten

Doe eens een zoektocht op ‘slimme woonkamer’ en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Dit gaat veel verder dan enkel een smart speaker op het dressoir: juist koppelingen met producten met elkaar zorgen voor een goede smart home!

Op Smarthomeweb.nl ontdek je diverse producten voor een slimme woonkamer (op het menu bij advies ontdek je direct een apart kopje met slimme woonkamer).

5. Probeer koppelingen te maken met je smartphone

koppel smart home producten met smartphone

Koppel smart home producten met je smartphone.

Veel smart home producten, waaronder de eerder benoemde slimme stekker, kun je koppelen met je smartphone of tablet. Om je vast wegwijs te maken met hoe het werkt, kan het slim zijn om je eerste smart home producten te koppelen.

Wanneer je een beter gevoel hebt (en misschien al een beetje gewend raakt) aan het bedienen van apparaten middels je smartphone, kun je ook andere apparaten gaan koppelen!

6. Breid stapje voor stapje je eigen smart home uit

Wanneer het goed voelt en je een goed beeld hebt van de mogelijkheden, kun je langzaam je smart home meer en meer uitbreiden. Het grote voordeel is dat je dus al een smart home platform hebt gekozen, en op zoek kunt gaan naar producten die hierop aansluiten!

Nu kun je een andere kamer slimmer gaan maken! Veel producten die je wellicht al hebt toegepast in de woonkamer, kun je nu makkelijker installeren en werkend krijgen in andere kamer in huis!

Blijf op de hoogte van smart home ontwikkelingen

Vanwege het feit dat smart home nog redelijk in de kinderschoenen staat, raad ik je aan om de ontwikkelingen te blijven volgen. Zo kunnen smart home artikelen, terwijl je ze al hebt gekocht, alsnog slimmer worden! Zo werd onlangs bekend dat de smart speaker van Google nu ook in het Nederlands in te stellen was en je de Google Home kunt koppelen met Toon!

Wanneer je nog met enkele vragen loopt voor het maken van je eigen smart home, kun je ons altijd een bericht sturen. We denken graag met je mee en voorzien je van advies voor een smart home maken!

 Black Friday 2022! 

Philips hue ambiance starterkit

Philips Hue Ambiance starterkit E27

Nog geen slimme lampen van Philips Hue, maar wil je dit wel? Dan kan deze Philips Hue starterkit een uitkomst voor je zijn. In dit pakket zit een bridge, schakelaar en twee E27 White Ambiance lampen. Ideaal om een start te maken met Philips Hue. Normaal betaal je voor deze set € 119,99, maar nu betaal je er € 64,99 voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
Siri uitzetten

Siri uitzetten

Siri kan een handige functie zijn, maar het kan ook irritant zijn wanneer het onbedoeld wordt geactiveerd op momenten dat je het niet nodig hebt. Als je wilt weten hoe je Siri kunt uitzetten, volgen hier de stappen om dit te doen.
Lees meer