Hoe kun je eten langer bewaren?

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Het komt vaak voor dat je een lekkere maaltijd hebt gemaakt, maar er wat overblijft. Zonde om dit weg te gooien, niet alleen omdat het zo lekker smaakt, maar ook voor het milieu. Maar hoe kan je eten het beste bewaren in de koelkast?

hoe kun je eten langer bewaren

Etenswaren bewaren in de koelkast © Pixabay

Vaak maken wij zelf gebruik van vershoudfolie of aluminium folie, maar ook dit lijkt niet altijd dé oplossing te zijn: de smaak gaat snel verloren. Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar redelijk simpele manieren om eten langer te bewaren. In deze blog zet ik een aantal tips op een rij hoe jij eten langer kunt bewaren. Tips die je gelijk kunt toepassen om nog langer te kunnen genieten van eten!
Tips om eten langer te bewaren

Tijdens mijn onderzoekje naar relevante manieren om eten op slimme wijze makkelijker te bewaren, ben ik een aantal interessante oplossingen tegengekomen die je makkelijk zelf kunt toepassen.

1. Eten gekoeld bewaren

Natuurlijk is het slim om eten gekoeld te bewaren! Wanneer je eten koelt is er minder vrijspel voor bacteriën om zich te verspreiden. Bacteriën kunnen in een warme omgeving sneller impact hebben op eten, wat bijvoorbeeld in een koelkast minder snel gebeurd.

In enorm koude landen is het ook doodgewoon om eten buiten te bewaren. Wanneer er vers vlees bewaard wordt, kun je dit met behulp van zout wel jaren bewaren! Afijn, laten we blijven bij het bewaren van eten voor thuis.

2. Eten in goed afgesloten bakjes bewaren

eten langer bewaren in vriezer

Je kunt eten langer bewaren in een vriezer.

Een andere goede en simpele tip is het eten bewaren in goed afgesloten bakjes. Gebruik hiervoor wel bakjes die aan de bovenzijde een rubberen afsluiting hebben bij het deksel. Wanneer je deze bakjes sluit, is er geen toegang meer tot lucht. Luchtdicht verpakken voorkomt, net als het gekoeld bewaren van voedsel, een snelle bacterie ontwikkeling op het eten.

Daarbij geniet je ook nog van het voordeel met afgesloten bakjes, dat je een stinkende lucht voorkomt in de koelkast. Met name kazen, worsten en fruit als uien kunnen zorgen voor een onaangename geur als je deze in de koelkast wilt bewaren.
3. Eten in de vriezer bewaren

Heel veel eten kun je prima in de vriezer bewaren, zonder dat je hierbij smaakverschillen zult proeven! Denk met name aan brood of kip. Handig als er brood in de aanbieding is, of als je simpelweg niet elke dag naar de supermarkt wilt gaan voor een nieuw halfje brood. Verschillend eten kun je echter niet voor altijd bewaren in een vriezer. In onderstaande tabel heb ik zichtbaar gemaakt hoelang je eten in de vriezer kunt bewaren.

Eten in de vriezer bewarenHoelang kun je het bewaren?
Rundvlees (rauw)8 maanden
Kip (rauw)9 maanden
Gehakt (rauw)3 maanden
Gebakken vlees6 maanden
Magere vis (rauw)6 maanden
Vette vis (rauw)3 maanden
Fruit12 maanden
Groenten12 maanden (gesneden groenten 2-3 maanden)
Kant-en-klare maaltijden (kliekjes)3 maanden

 Aanbieding! 
slimme koelkast

Slimme koelkast Samsung Family Hub 3.0 nu extra goedkoop!

De beste slimme koelkast in onze ogen is de Samsung Family Hub 3.0. Deze toch wel dure koelkast kun je nu met flink veel korting kopen: tijdelijk is hij namelijk scherp afgeprijsd!

Beste tip: een slimme koelkast kan eten twee keer langer bewaren!

Waar ik zelf echt een voorstander van ben, zijn koelkasten met speciale fresh-zones. Bij negen van de tien slimme koelkast modellen vind je deze handige functie, waarbij je eten twee keer langer kunt bewaren. Hoe doet een slimme koelkast dit:

  • Vaak is er een speciale lade in de slimme koelkast waar je eten in kunt doen wat anders eerder bederft
  • Je kunt in speciale secties van de koelkast een andere temperatuur instellen
  • Zelfs de vochtigheid is te regelen, wat interessant kan zijn bij langer bewaren van groenten (hebben meer vocht nodig)

Elk merk heeft voor deze functie echter een andere benaming. Hieronder enkele bekende merken met hun functienaam:

  • Siemens – HyperFresh
  • Samsung – Fresh-Zone
  • BOSCH – VitaFresh
  • AEG – LongFresh
  • Liebherr – BioFresh

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.