▲ Onze koppeling met Hema Smart met Philips Hue © Smarthomeweb
Al bekend met de nieuwe apparaten van Hema Smart? Sinds kort verkoopt Hema ook slimme verlichting en deze zijn een stuk goedkoper dan Philips Hue. Heb je al Hue lampen dan kun je de lampen van Hema Smart koppelen met Philips Hue. Lees in dit bericht hoe je deze koppeling maakt en waarom het handig kan zijn.
Momenteel verkoopt Hema slimme lampen, een slimme schakelaar en een slimme stekker. Deze apparaten zijn te koppelen met Google Home, waardoor de lampen goed werken in combinatie met Philips Hue lampen. In dit bericht vertellen we je hoe je Hema Smart lampen kunt gebruiken met de lampen van Philips Hue en waarom dit interessant kan zijn.
Waarom is het interessant om Hema Smart te koppelen met Philips Hue?
Het kan zijn dat je al slimme lampen van Philips Hue hebt. Om je hele huis vol stoppen met slimme lampen van Hue kan prijzig zijn, daarom kan het interessant zijn om naar goedkopere Philips Hue alternatieven te kijken. De lampen van Hema zijn een stuk goedkoper, zo kost een slimme lamp met kleur slechts 12 euro.
Ook is het gewoon ideaal wanneer slimme lampen met elkaar werken en communiceren. Het doel van slimme verlichting is ook dat deze slim werkt, dus als je verschillende lampen individueel moet uitzetten met verschillende apps dan is het slimme er wel vanaf. Met deze koppeling zorg je ook dat de lampen perfect met elkaar werken. Wel kan er een kantpunt aanzitten, zo hebben we ook gemerkt bij de koppeling van LSC met Hue dat er vertraging in de lampen kan zitten.
Wat heb je nodig om Hema Smart te verbinden met Hue?
Voordat je Hema smart met Philips Hue koppelt, dien je de lampen succesvol geïnstalleerd te hebben via de Hema app. Heb je dit nog niet gedaan, dan hebben we hieronder een simpele stappenplan hoe je dit doet.
- Download de Hema Smart app.
- Maak een account aan.
- Druk op apparaat toevoegen.
- Draai de lamp in de fitting of stop de stekker in het stopcontact.
- Automatisch zal de app een nieuw product tonen, klik op “Ga naar toevoegen”. Toont de app dit niet voeg het product dan handmatig toe.
- Het kan ook zijn dat je het product eerst moet resetten, in de app staat aangegeven hoe je dit moet doen en hieronder hebben we het ook even kort beschreven.
- Als het apparaat getoond wordt, klik dan op het plusje.
- Koppel het apparaat vervolgens met wifi, kies hier dezelfde wifi waarmee je de lampen van Hue gebruikt.
- Het apparaat maakt automatisch een nieuwe wifi verbinding aan, ga naar je wifi instellingen en verbind je smartphone met dit apparaat.
- Ga terug naar de app van Hema Smart en wacht totdat het apparaat succesvol geïnstalleerd is.
Eerst de lampen installeren in de Hema Smart app
Hema smart plug resetten
Voordat je een de Hema smart plug installeert moet je de stekker restten. Het resetten van de Hema stekker is een paar seconden gedaan. Stop de stekker eerst in het contact en druk op het knopje om de stekker te activeren. Houdt vervolgens hetzelfde knopje zo’n 5 seconden ingedrukt en wacht tot het lampje blauw begint te branden (je hoort ook een soort klik). Houdt vervolgens het knopje nog een keer 5 seconden ingedrukt, als dit goed gegaan is zal het lampje langzaam knipperen en is de Hema smart plug klaar voor de installatie.
Hema smart lampen koppelen met Hue lampen
Nadat je de lampen van Hema succesvol geïnstalleerd heb, dien je de lampen te koppelen met Google Home. Ook hiervoor hebben we een uitgebreide Hema Smart koppelen met Google Home stappenplan voor geschreven. In dit bericht leggen we uit waarom het handig is om de lampen te koppelen met het systeem van Google Home, zo kun je de lampen ook bedienen met je stem. Naast het bedienen van je stem is het met deze koppeling ook mogelijk de lampen in combinatie te gebruiken met Hue.
Heb je beide systemen gekoppeld met Google Home dan kun je de lampen van Hema gebruiken met de lampen van Hue. Zo kun je de lampen in de Google Home app groeperen of toevoegen aan de kamers in je huis. Met Google Home commands kun je de lampen tegelijkertijd bedienen, hieronder enkele voorbeeld spraakopdrachten:
- “He Google, zet alle lampen in de woonkamer aan”.
- “He Google, zet alle lampen in de keuken uit”.
- “He Google, zet de lampen in de slaapkamer op rood”.
Werkt prima, thanks.
Een nadeel is dat de meeste goedkope lampen ook niet Apple HomeKit gecertificeerd zijn. Dat wil zeggen dat je de lampen en schakelaars niet in de woning app ziet. Als je wilt gaan automatiseren, bijvoorbeeld iemand loopt langs je slimme deurbel, dan kan je die lampen niet aansturen via de woning app. Je zou natuurlijk wel e.e.a. Kunnen doen met ifttt of met Alexa of Google nest (home)