HEMA Smart blijkt hetzelfde assortiment als bij Action, maar dan duurder

smart home producten hema duurder dan bij action
HEMA versus Action (LSC Smart Connect)

▲ HEMA smart home assortiment (r) en LSC Smart Connect Action assortiment (l) © Smarthomeweb.nl

Gisteren lagen voor het eerst de schappen bij HEMA gevuld met smart home producten. Met negen verschillende slimme lampen, een slimme stekker én een slimme afstandsbediening zet de Nederlandse winkel haar eerste stappen in de smart home wereld. Maar of HEMA Smart – zoals HEMA de producten noemt – echt zo’n slimme keuze is? Het blijkt te gaan om hetzelfde smart home assortiment wat we bij de Action tegenkomen, maar dan voor een flink hogere prijs.

Steeds meer winkels richten hun pijlen op de verkoop van slimme apparaten. Zo ook HEMA die afgelopen week haar nieuwe smart home hoek in heeft gericht. Onder de noemer HEMA Smart verkoopt de winkel verschillende slimme lampen, een slimme stekker en een slimme afstandsbediening om de apparaten te kunnen bedienen. Met de boodschap “een slim huis dankzij HEMA smart” vroegen wij ons af in hoeverre HEMA hiervoor zorgt. Want, zijn deze slimme producten nu écht van HEMA of gaat het hier om een slim product in een HEMA-jasje?

Smart home producten blijken identiek

Wij hebben geconstateerd dat de slimme producten van HEMA exact hetzelfde zijn als bij de Action. In een eerder artikel besteedden wij al flink wat aandacht aan dit LSC Smart Connect assortiment bij de Action. De smart home producten draaien op Tuya, een smart home platform wat vergelijkbaar is met Google Home of Alexa. Zowel de producten bij de Action als bij de HEMA zijn compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa. Zowel de slimme lampen als de slimme stekkers zijn identiek: het enige waar ze in verschillen is het zwart-wit geprinte logo op het product, de kartonnen verpakking en de prijs. En dat laatste blijkt nogal een groot verschil te zijn.

Prijsverschillen: HEMA duurder dan Action

Als we de prijzen van de HEMA Smart producten naast die van de LSC Smart Connect Action houden, blijkt dat HEMA de smart home producten voor een veel hogere prijs in haar winkel aanbiedt. De slimme stekker bijvoorbeeld: waar je deze bij de HEMA kunt kopen voor € 15,-, scoor je hem bij de Action al voor € 8,49. En nogmaals: we hebben hier te maken met exact hetzelfde smart home product.

smart wifi plug action vs hema

Exact dezelfde slimme stekkers. © Smarthomeweb.nl

Bekijk enkele prijsverschillen in onderstaand overzicht.

SMART HOME PRODUCTPRIJS HEMAPRIJS ACTION
Smart Power Plug€ 15,-€ 8,49
Smart LED lamp RGB Color and tunable white€ 12,-€ 7,49
Smart LED Lamp filament€ 12,-€ 7,95

Het blijkt echter niet altijd te gaan om exact dezelfde artikelen: zo is de LSC Smart Connect afstandsbediening (€ 7,95) waarschijnlijk een verouderde variant. HEMA Smart biedt een nagenoeg zelfde slimme afstandsbediening (€ 20,-) aan (met rondere hoeken) maar deze heeft 5 meter bereik extra.

Zelfs smart home app blijkt nagenoeg hetzelfde

Nu zou je misschien kunnen denken dat HEMA de smart home omgeving in de applicatie wat meer HEMA heeft gemaakt en dat daar wellicht de hogere prijs aan toe te wijzen is. Ook dat blijkt niet zo te zijn: de applicatie en de werking hiervan is exact hetzelfde. Het enige wat hierin verschilt is het app-icoon die zichtbaar is als je de applicatie wil downloaden. We hebben twee printscreens gemaakt, maar we hadden net zo goed dezelfde twee keer kunnen gebruiken.

lsc smart connect en hema app

De apps zijn nagenoeg hetzelfde.

Trouwens niet heel gek dat de applicaties hetzelfde zijn: het blijkt te gaan om ook nog eens dezelfde ontwikkelaar: Electro Cirkel Retail BV.

Wij hebben HEMA om een reactie gevraagd, maar deze bleef helaas uit.

Update: HEMA heeft gereageerd en geeft toe dat het om dezelfde smart home producten gaat.

4 comments
 1. Dank voor de vergelijking 🙂

  Één ding klopt niet wat jullie schrijven.

  De ‘tussenkop’:

  “Prijsverschillen: HEMA vele malen duurder dan Action”

  Klopt niet, is overdreven.
  Meeste artikelen zijn ongeveer anderhalf keer zo duur.
  Voor de rest 👍

 2. In diverse artikelen staat dat de producten van Hema en Action onderling uitwisselbaar zijn. Aangezien Action geen afstandsbediening meer verkoopt, heb ik die van Hema gekocht. Maar dit lijkt toch niet te werken. Klopt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts