HEMA: “Het klopt dat de slimme lampen hetzelfde zijn als Action”

smart wifi plug action vs hema
Exact dezelfde slimme stekkers. © Smarthomeweb.nl

▲ De slimme stekkers van Action en HEMA zijn op hun verpakking na exact hetzelfde © Smarthomeweb.nl

HEMA geeft toe dat de nieuwe HEMA Smart producten exact hetzelfde zijn als die LSC Smart Connect producten die bij de Action in de schappen liggen. Vorige week kondigde HEMA haar nieuwe HEMA Smart assortiment aan, waar al snel bleek dat dit om dezelfde smart home producten ging als die van de Action.

HEMA bevestigt aan Smarthomeweb.nl dat de slimme lampen en aanverwante producten exact hetzelfde zijn als die bij de Action verkocht worden: “Het klopt dat de lampen en aanverwante producten niet anders zijn dan die van Action, die het eigen merk Calex van de leverancier verkopen”, aldus een woordvoerster.

Verschil in prijs heeft volgens HEMA verschillende redenen

Wij besteedden vorige week aandacht aan de nieuwe HEMA smart home producten, waar we al snel tot de conclusie kwamen dat het dezelfde Tuya-producten zijn die bij de Action veel goedkoper aangeboden worden. Zo was dezelfde slimme stekker op het moment van schrijven bij de HEMA € 15,- waar hij bij Action voor € 8,49 te fiksen was. Hetzelfde werd al snel duidelijk bij de andere producten, waaronder verschillende slimme lampen met diverse fittingen en uitvoeringen.

Wij vroegen HEMA waar het grote prijsverschil met name inzit, waar de winkel diverse redenen voor geeft.

‘Eigen HEMA Smart app, verpakking en service’

Volgens HEMA zit het grote prijsverschil onder andere in het feit dat er sprake zou zijn van een eigen applicatie. Dit blijkt echter niet helemaal waar: de app is namelijk alleen verschillend in het applicatie icoontje. De hele look en feel, werking en ontwikkelaar zijn exact hetzelfde.

Waar de producten wél in verschillen is de verpakking, het logo op het smart home product en de mogelijkheid om de producten ‘on- en offline te kunnen kopen’. Ook zou de mogelijkheid tot uitbreiding van het HEMA Smart assortiment met andere HEMA producten zorgen voor een fiks prijsverschil. Ten slotte zegt de winkel dat ook de service en uitleg van de winkel redenen zijn voor het prijsverschil.

Tuya white-label smart home producten

Een kleine zoektocht leert ons dat het gaat om Tuya white-label smart home producten: winkels kunnen het assortiment importeren en vervolgens een eigen sausje erover heen gieten. Van verpakking tot applicatie: alles lijkt erop dat de producten vervolgens van de winkel zelf zijn. Op dit moment zijn de volgende merken hierin dus eigenlijk exact hetzelfde:

Onderaan de streep gaat het dus in veel gevallen om exact dezelfde smart home producten als die van de Action. Niet alle producten zijn nagenoeg hetzelfde: zo is de slimme afstandsbediening van de HEMA een nieuwere variant dan die van de Action: er is sprake van 5 meter extra bereik.

4 comments
 1. Weet je wat het vaak is met deze goedkopere producten, deze kunnen wellicht ‘nu’ niet gekraakt en hacked worden maar door de lage kosten / goedkope chips is het een inkopper dat deze producten op een bepaald moment in de toekomst niet meer veilig zijn… Dan kan je beter de beter beveiligde / ontwikkelde producten kopen. (Al komen die soms ook gewoon uit dezelfde fabriek in China)

  1. Goedemorgen Jochem,

   Bedankt voor je reactie. Hier zien we het volledig mee eens, iets wat we ook bespreken in onze uitgebreide smart home privacy gids. Wij houden mogelijke hacks nauwlettend in de gaten en schrijven hierover in onze nieuwssectie. Vaak is het niet de fabriek, maar inderdaad de combinatie van de beveiliging van het product het privacybeleid van partijen, wat onder de loep gelegd moet worden.

   Groetjes,

   Rob

   1. Ik ben het er niet helemaal mee eens. In dit geval zit een grootte club als China er achter. Dat is anders dan bij andere producten waar een leverancier zelf iets heeft gemaakt en het dan opgeeft.

    Als dit gekraakt wordt is het in het belang van Tuya om daar bovenop te zitten.

    Pas als Tuya in zwaar weer is moet er extra opgelet worden.

    1. Hoi Auke,

     Bedankt voor je reactie. Ben het deels met je eens; maar niet altijd kunnen we met de vinger wijzen naar het platform als het gaat om slechte beveiliging. Het product zelf kan ook slecht beveiligd zijn of niet zo slim geleverd worden (bijv. met een te makkelijk wachtwoord zonder dat je dit verplicht hoeft in te stellen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts