Harman Kardon Citation One vs. Sonos One

harman kardon citation one vs sonos one

Beide merken richten zich de laatste tijd steeds vaker op smart speakers. Hiermee kun je niet alleen muziek bedienen met spraak, maar ook door er apparaten aan te koppelen en producten bijvoorbeeld met je stem aan- en uitzetten. Een van de grootste verschillen van de Harman Kardon Citation One en Sonos One, is de ondersteuning voor Google Home en Amazon Alexa. Ik heb van beide speakers een aantal belangrijke factoren op een rij gezet in onderstaande tabel.

KenmerkHarman Kardon Citation OneSonos One
StembedieningGoogle HomeAmazon Alexa of Google Home
Stembediening NederlandsJaJa
Gewicht2576 gram1850 gram
DraadloosNeeNee
MultiroomJaJa
WiFiJaJa
BluetoothJaNee
Indicatie prijs€ 199,-€ 229,-

Harman Kardon Citation One en Sonos One vergelijken

Op basis van bovenstaande kenmerken vallen er gelijk al een aantal grote verschillen op. Zo is de stembediening enkel bij de Harman Kardon Citation One ondersteund en is de prijs van dit model wat lager dan de Sonos One. Ik zoom wat dieper in op de grootste verschillen van deze twee smart speakers.

  • Stembediening verschillen: beide speakers bieden ondersteuning voor stembediening. De Sonos One maakt gebruik van Amazon Alexa, waarbij de Harman Kardon Citation One Google Assistant ondersteund.
  • Prijsverschil: het verschil in prijs is relatief klein. Echter wordt het wel interessant als je bijvoorbeeld Nederlandse stembediening prefereert: je bent dan goedkoper uit met de Citation One én je kunt de speaker in het Nederlands aanspreken.
  • Bluetooth ondersteuning: alleen bij de Harman Kardon Citation One geniet je van bluetooth ondersteuning. Hierdoor kun je bijvoorbeeld snel muziek streamen vanaf je telefoon. Echter is er bij beide speakers ook sprake van WiFi ondersteuning.
  • Gewicht is verschillend: de Citation One van Harman Kardon is een kleine kilo zwaarder dan de Sonos One. Echter raad ik je aan om hier niet te lang bij stil te staan, gezien de speakers bedoeld zijn voor een permamente plek in de kamer. De speakers zijn immers niet draadloos en hebben dan ook geen accu voor draadloos gebruik.
  • Geluidskwaliteit: het blijven speakers, dus ik heb ook het geluid goed getest. Beide speakers zijn van zeer goede kwaliteit en ik heb nauwelijks verschillen kunnen opmerken in de geluidsbeleving.

Zoals je ziet zijn de grootste verschillen merkbaar in de spraakondersteuning. Sonos maakt gebruik van Alexa, waarbij het nog niet duidelijk is wanneer Amazon Alexa in Nederland in het Nederlands ondersteund zal worden. De Harman Kardon Citation One ondersteund Google Asssitant, waarbij je met Google Home commands in het Nederlands de speaker kunt bedienen.

Harman Kardon Citation One vs. Sonos One: welke is het beste?

Beide speakers zijn een zeer goede keuze als je het geluid en de kwaliteit van een speaker voorop stelt. Echter gaat het hier wel om smart speakers, waarmee stembesturing mogelijk wordt. Op dit moment wordt Alexa nog niet in het Nederlands ondersteund, een voice assistant die terug te vinden is in de Sonos One. Bij de Harman Kardon Citation One is daarentegen ondersteuning voor Google Assistant, welke wel Nederlands ondersteund is.

Wanneer jij een smart speaker wilt aanschaffen waarmee je in het Nederlands kunt communiceren (bijvoorbeeld voor het harder/zachter zetten van muziek of een nummer starten), is de Harman Kardon Citation One een betere keuze. Heb jij echter een home cinema set van Sonos en wil je deze uitbreiden met een extra speaker? Dan is wellicht de Sonos One weer een betere keuze!

harman kardon citation one

Harman Kardon Citation One

De Harman Kardon Citation One is een prachtige slimme speaker. Het is de meest compacte speaker van de Citation lijn van Harman Kardon, waarbij Google Assistant erin gebouwd is. Hiermee is de speaker in het Nederlands te bedienen. Opvallend is de Airplay2 ondersteuning die we dit jaar kunnen verwachten!

Bekijk

sonos one

Sonos One

De Sonos One is een prachtige speaker met een ingebouwde voice assistant. Echter is er dus sprake van ondersteuning voor Alexa, waardoor communiceren in het Nederlands helaas nog niet ondersteund wordt. Echter is deze speaker wel van zeer goede kwaliteit en kun je natuurlijk wel met met bijvoorbeeld Alexa Spotify commands muziek bedienen.

Bekijk