Harman Kardon Citation 500 review

harman kardon citation 500 review

De allerduurste en meest grote smart speaker op dit moment is de Harman Kardon Citation 500. Deze enorme Harman Kardon Citation speaker is voorzien van de Nederlandse Google Assistant en schijnt met name bedoeld te zijn voor het luisteren van muziek in combinatie met de gemakken van een smart speaker.

Of dit nu echt zo is en hoe deze smart speaker scoort op belangrijke onderdelen, zoek ik uit in mijn review. In deze complete Harman Kardon Citation 500 review 2022 licht ik de belangrijkste kenmerken uit en vertel ik mijn ervaringen met deze smart speaker.

Harman Kardon Citation 500 ondersteuning

Net zoals de andere Citation smart speakers van Harman Kardon, is de Citation 500 voorzien van Google Assistant. Met deze spraakassistent kun je in het Nederlands communiceren, wat erg comfortabel en handig is. Naast het feit dat je er interactie mee kunt voeren voor vraag en antwoord, kun je er ook apparaten mee bedienen!

Voice assistant: Google Asssitant

Ik gaf het net al aan: met deze voice assistant kun je apparaten aansturen met spraakopdrachten. Wel dien je ze eerst te koppelen (ik ga hier strakjes dieper op in) via de Google Home applicatie. Nadat je dit hebt gedaan kun je spraakopdrachten beginnen met “He Google…” waarna je bijvoorbeeld kunt vragen om de slimme lampen aan te zetten.

Taal: Nederlands sinds vorig jaar!

Het was eventjes wachten, maar nu is Google Assistant ook in het Nederlands ondersteund. Dit is echt geweldig: je kunt in het Nederlands vragen stellen aan de Citation 500, waarna je er ook in het Nederlands antwoord in krijgt. Ik merk wel dat er nog veel ontwikkelingen nodig zijn voor de Nederlandse vertaling: bij de Engelstalige versie werkt het net allemaal wat lekkerder.

Mogelijkheden met deze Citation 500

Dankzij de Google Assistant ondersteuning is er sprake van ontzettend veel mogelijkheden met de Harman Kardon Citation 500. Zo kun je de speaker niet alleen bedienen met het console bovenop de speaker, maar ook met spraak. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden ga ik dieper in op de bediening (zowel spraak als via knoppen) en beschrijf ik mogelijke koppelingen. Dit laatste is met name interessant binnen een smart home.

Bediening: knoppen op speaker en via spraak

De Harman Kardon Citation 500 is voorzien van dezelfde herkenbare knoppen als bij de kleinere modellen, denk aan de Harman Kardon Citation 100 of Harman Kardon Citation 300. Ook hier ontdek ik een klein display waarbij je kunt kijken wat er afgespeeld wordt. Het display is mooi en fraai vormgegeven en valt eigenlijk niet zo op.

Het wordt interessant als we kijken naar het bedienen via spraak. Je kunt via Google Assistant de speaker zelf bedienen, bijvoorbeeld het volume of het starten via een bepaald nummer via Spotify. Let er wel op dat je voor het bedienen van Spotify een premium account nodig hebt om te kunnen genieten van alle mogelijkheden. Zonder account kun je wel muzieklijsten starten via Spotify.

Koppelingen: bedien apparaten binnen je smart home

Zoals ik eerder aangaf kun je via de Google Home app apparaten koppelen aan de Harman Kardon Citation 500. Net als bij bijvoorbeeld de Harman Kardon Citation One kun je vervolgens de apparaten aansturen met spraakopdrachten.

Het is slim om bij het toevoegen van apparaten gelijk na te denken over het groeperen en toewijzen van producten aan specifieke ruimtes. Zo kun je bijvoorbeeld met een spraakopdracht alle lampen in de woonkamer in- of uitschakelen. Daarnaast kan dit ook erg handig zijn bij smart home scenario’s.

Design en uitvoering: groot, groter, grootst!

Een ding valt gelijk op: wat is de Harman Kardon Citation 500 groot! Het is dan ook de grootste uit de Citation familie van Harman Kardon. Met name voor de middel- tot grote woonkamers is deze Citation speaker een goede keuze. Wat mij ook opvalt is zijn vorm: hij is totaal anders dan andere smart speakers als bijvoorbeeld de Google Home.

Omdat deze speaker niet aanvoelt en eruit ziet als een slimme speaker, is het ook voor het oog een mooie toevoeging voor de woonkamer. Het is meer een speaker dan een gadget.

Specificaties van de Citation 500

Om je een beeld te geven van de precieze afmetingen en het gewicht van deze smart speaker, heb ik enkele belangrijke specificaties opgemeten. Ik heb ze in onderstaand overzicht op een rij gezet.

KenmerkSpecificatie
Gewicht8542 gram
Afmetingen374 x 212 x 172 mm
Bluetooth bereik14 meter (gemeten binnenshuis)
KleurZwart of witte uitvoering
Fabrieksgarantie2 jaar
PrijsBekijk prijzen

Prijs/kwaliteitsverhouding: goede prijs voor de Harman Kardon Citation 500?

Wat natuurlijk enorm belangrijk is, is om te kijken naar de prijs/kwaliteitsverhouding. Is de Citation 500 elke euro waard of zijn er betere keuzes te maken als we kijken naar de prijs. Ik heb daarom gekeken naar de gemiddelde verkoopprijs bij verschillende webshops en heb de kwaliteit bepaald, mede op basis van bovenstaande review factoren.

Adviesprijs: duurste smart speaker

Toen ik de prijzen van de Harman Kardon Citation 500 checkte bij diverse webshops, schrok ik een beetje. Gemiddeld ontdek je deze Harman Kardon speaker voor zo’n € 650,-, wat een ongelooflijk groot bedrag is voor een slimme speaker. Trouwens, sowieso voor een speaker. Het is daarmee niet alleen de duurste Citation speaker, maar de duurste smart speaker van allemaal.

Kwaliteitsoordeel: wel super goed geluid

Eerder meldde ik al dat deze speaker met name geschikt is voor de wat grotere woonkamers. En dat is ook zeker te merken aan het geluid: wat een mooie sound komt er uit deze Citation speaker! Met name de bass is goed te horen en ook diepere geluiden zijn prachtig. Ik merk een beetje overeenkomst met de grotere JBL Link 300.

De prijs in combinatie met de kwaliteit klopt redelijk in mijn ogen. Hoewel het een enorm hoge prijs is, haal je er wel echt een goede speaker mee in huis. Het is alleen de vraag of je dan nog echt op zoek bent naar een speaker met slimme opties of simpelweg een speaker met goede geluidskwaliteit.

Conclusie: Harman Kardon Citation 500 review

De Harman Kardon Citation 500 is de krachtpatser van de smart speaker. Het is niet alleen de grootste uit de Citation lijn, maar ook de meest krachtige. Dit is heel duidelijk te merken aan de geluidsbeleving, waarbij de speaker ook met name geschikt is voor de grotere woonkamer.

Echter is de prijs van deze smart speaker net zo krachtig als zijn geluidsresultaten. Met een prijskaartje van zo’n € 650,- kun je je afvragen of je niet gewoon op zoek wilt gaan naar een goede speaker die niet zo specifiek voorzien hoeft te zijn van een spraakassistent.

Harman Kardon Citation 500

7.1

Ondersteuning

8.0/10

Mogelijkheden

8.0/10

Design

7.5/10

Prijs/kwaliteit

5.0/10
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts