Harman Kardon Citation 300 review

review harman kardon citation 300

Een van de grootste smart speakers van Harman Kardon is de Citation 300. Deze smart speaker is voorzien van Google Assistant, wat een mooie plus kan zijn gezien deze speaker multiroom mogelijkheden biedt. Wel vast de enorm hoge prijs van deze Harman Kardon Citation speaker op in vergelijking met andere modellen en alternatieven.

Of deze slimme speaker elke euro waard is, heb ik deze onlangs uitgebreid onder handen genomen in de vorm van een review. In deze Harman Kardon Citation 300 test deel ik mijn ervaringen.

Ondersteuning van deze Citation 300

Zoals ik had verwacht ontdek ik net als bij de andere Citation speakers van Harman Kardon, Google Assistant als voice assistant bij de Citation 300. Hiermee geniet je met name van een makkelijke bediening binnen een smart home, maar kun je de speaker zelf ook eenvoudig bedienen met spraakopdrachten.

Voice assistant: Google Assistant

Met Google Assistant kun je eenvoudig apparaten bedienen met spraak. Je dient hiervoor eerst de apparaten te koppelen met de speaker, wat je eenvoudig kunt doen met de Google Home app en je Google account.

Naast het koppelen en bedienen van apparaten met spraak, kun je de smart speaker zelf ook aansturen met spraakopdrachten. Zo kun je via Google Assistant nummers op Spotify opvragen (hiervoor heb je wel een Spotify Premium account nodig) en bijvoorbeeld het volume met een spraakopdracht aanpassen.

Naast het koppelen en bedienen van apparaten met spraak, kun je de smart speaker zelf ook aansturen met spraakopdrachten

Taal: Nederlands ondersteund!

Hoewel lang niet alle Google Assistants speakers Nederlands ondersteund zijn (denk aan de Google Home Max), is dit gelukkig bij de Citation 300 wel het geval. Je kunt in het Nederlands commando’s doorgeven en bedienen. Daarbij reageert de Harman Kardon Citation 300 ook in het Nederlands wanneer jij vragen stelt!

Mogelijkheden met de Harman Kardon Citation 300

Met de Citation 300 geniet je van ongelooflijk veel mogelijkheden. Eigenlijk het meest in een smart home, waar je gebruik maakt van slimme artikelen als lampen en stekkers. Ik ga hieronder in op de bediening van de speaker zelf, van aangesloten apparaten en de mogelijkheden op het gebied van koppelingen.

Bediening: aangesloten apparaten met spraak besturen

Google Assistant maakt het koppelen van apparaten zeer eenvoudig. Nadat de apparaten gekoppeld zijn (ik vertel je straks hoe), kun je met specifieke spraakcommando’s aansturen. Zo kun je bijvoorbeeld je slimme lampen activeren door dit tegen je Citation 300 te zeggen.

De bediening van de speaker zelf kan op twee manieren:

  1. Bediening via bovenpaneel: bovenop de Citation 300 zijn bedieningsknoppen te vinden met een klein display. Op het display wordt getoond wat er afgespeeld wordt.
  2. Bediening via spraak: net als bij het bedienen van aangesloten apparaten kun je ook de volume en andere zaken regelen met spraakcommando’s!
harman kardon citation 300

Harman Kardon Citation 300

Een van de grootste smart speakers van Harman Kardon: de Citation 300!

Bekijk

Koppelingen: eindeloos veel mogelijkheden

Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden met het koppelen van apparaten via Google Assistant. Het valt me op dat er steeds meer slimme producten op de markt komen die ondersteuning bieden voor dit platform van Google. Hierbij kun je denken aan de volgende producten:

  • Slimme stekkers
  • Slimme verlichting
  • Slimme thermostaat
  • Slimme weerstations

Het is altijd wel heel belangrijk om te letten op het feit of een apparaat ondersteuning biedt voor Google Assistant. Dit staat altijd bij een product aangeven of ontdek je op de verpakking middels met een “Talks with Google Assistant” logo.

Design en uitvoering: Citation 300 review

In tegenstelling tot de kleinere Harman Kardon varianten als de Harman Kardon Citation One, is deze speaker niet langwerpig uitgevoerd. Persoonlijk vind ik dit een strakkere keuze voor in de woonkamer en heeft hij meer ‘body’. Ook op deze speaker is er sprake van een stoffen behuizing, wat nagenoeg hetzelfde aanvoelt als dat bij de Amazon Echo Plus.

Specificaties van de Harman Kardon Citation 300 test

Natuurlijk heb ik ook de meetlat naast de Citation 300 gelegd en heb ik onder andere het maximale bluetooth-bereik gemeten. Bekijk deze en enkele andere belangrijke specificaties in onderstaand overzicht.

KenmerkenSpecificatie
Gewicht4987 gram
Afmeting306 x 180 x 142 mm
Bluetooth bereik15 meter
Fabrieksgarantie2 jaar
IndicatieprijsTijdelijk €399,- € 349

Prijs/kwaliteitsverhouding: waarom deze hogere prijs voor de Citation 300?

Mijn smart speaker reviews eindig ik altijd met de vraag of er sprake is van een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Hiervoor combineer ik altijd de gemiddelde prijzen bij webshops met mijn oordeel over het resultaat. Laten we beide zaken erbij pakken om antwoord te krijgen op deze vraag!

Adviesprijs: ontzettend prijzig!

Eerlijk is eerlijk: met een gemiddelde verkoopprijs van € 399,- is de Citation 300 een dure smart speaker. Er zijn modellen die nagenoeg net zo groot zijn en ook ondersteuning bieden voor Google Assistant die dezelfde functies en mogelijkheden bieden, maar een stuk goedkoper zijn. Denk bijvoorbeeld aan de JBL Link 500.

Kwaliteitsoordeel: geweldig geluid

Als ik inzoom op de kwaliteit van het geluid is dit daadwerkelijk subliem. De Harman Kardon Citation 300 is met name geschikt voor de wat grotere woonkamers en dat is zeker te merken. Het geluid is prachtig en in tegenstelling tot bijna alle andere smart speakers, hoor je hier een goede bas!

Harman Kardon Citation 300 vs Sonos Play 5

Als we nog verder inzoomen op de geluidskwaliteit komt het aardig dicht in de buurt van de Sonos Play 5. We komen binnenkort met een mooie vergelijking van Harman Kardon Citation 300 vs Sonso Play 5. Stay tuned…:)

Conclusie: Harman Kardon Citation 300 review

De Citation 300 is op het oog een enorme smart speaker. Hij is, in tegenstelling tot de kleinere modellen in de Citation lijn, in de breedte uitgevoerd in plaats van de lengte. In mijn ogen is dit een ‘mooiere’ keuze voor bijvoorbeeld in de woonkamer.

Door de ondersteuning van Google Assistant kun je alle kanten op binnen een smart home op het gebied van bediening. Op het gebied van geluid scoort de Harman Kardon Citation 300 ook veel punten.

Echter, is de prijs erg hoog: met een verkoopprijs van € 399,- kun je je afvragen of niet beter een complete speakerset kunt aanschaffen of voor een goedkoper alternatief kunt gaan.

Harman Kardon Citation 300 review

7.5

Ondersteuning

9.0/10

Mogelijkheden

8.0/10

Design

8.0/10

Prijs/kwaliteit

5.0/10
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts