Harman Kardon Citation 100 review

harman kardon citation 100 review test

Als je op zoek bent naar een slimme en compacte smart speaker die voorzien is van Google Assistant, kan de Harman Kardon Citation 100 voorkomen in de selectie. Deze prachtige smart speaker van Harman Kardon is Nederlands ondersteund en ziet er in mijn ogen enorm strak uit.

Om er echter achter te komen hoe deze slimme speaker scoort op de belangrijkste factoren, heb ik deze onlangs getest. In deze uitgebreide Harman Kardon Citation 100 test ga ik dieper in op de mogelijkheden en de ondersteuning.

Ondersteuning bij de Harman Kardon Citation 100 MKII

Uit mijn eerdere Harman Kardon Citation One review bleek al dat er bij de Citation modellen sprake is van ondersteuning van Google Asssitant. Dit is echt een enorm pluspunt, gezien je niet alleen apparaten kunt bedienen met spraak, maar de smart speaker ook kunt gebruiken als persoonlijke assistent!

Voice assistant: voorzien van Google Assistant

Onder de motorkap van de Harman Kardon Citation 100 is Google Assistant te vinden. Deze voice assistant van Google is perfect voor binnen een smart home en maakt het bedienen van slimme apparaten een stuk eenvoudiger (ga ik straks verder op in!). Google Assistant werkt via de Google Home app: je kunt eenvoudig de app downloaden en je speaker toevoegen aan de app om te genieten van de verschillende functionaliteiten.

Taal: sinds 2018 Nederlands ondersteund

Hier ga ik van glimlachen! Sinds oktober 2018 is Google Assistant in het Nederlands ondersteund. Hoewel velen gelijk denken dat alle smart speakers die voorzien zijn van deze voice assistant, is dit niet altijd waar. Zo is zijn zelfs modellen van Google zelf nog niet allemaal Nederlands, neem bijvoorbeeld de Google Home Max of de Google Home Hub, een smart display.

Bij de Harman Kardon Citation 100 is dit gelukkig wel het geval. Je kunt dus in je eigen taal communiceren met de smart speaker en krijgt ook in het Nederlands antwoord.

Mogelijkheden: wat kun je met de Citation 100 allemaal?

Met de Citation 100 geniet je eigenlijk van dezelfde voordelen als bij de Google Home speakers. Je kunt apparaten met spraak bedienen en deze op zeer makkelijke wijze met elkaar verbinden. Daarbij biedt de speaker ook mogelijkheden om via bluetooth muziek te streamen. Laten we inzoomen naar de bedieningsmogelijkheden en de mogelijke koppelingen!

Bediening: alles met spraak bedienen?

Zoals je wellicht gewend bent van Google Assistant, kun je allerlei apparaten bedienen met spraak. Je dient de apparaten via de Google Home te koppelen met de Citation 100, waarna je deze via de speaker met spraakcommando’s kunt aansturen. Ik zet wat mogelijke bedieningen op een rij:

  • Zet slimme lampen aan met spraak
  • Schakel apparaten aan met behulp van slimme stekkers
  • Vraag je speaker om de robotstofzuiger te laten starten

Dit is slechts een greep uit de mogelijke bedieningen. Wanneer het bedienen van spraak voor specifieke apparaten op jouw wensenlijstje staat, is het belangrijk om goed te letten op de ondersteuning van de producten. Enkel producten met Google Assistant ondersteuning kunnen direct gekoppeld worden aan de Citation 100.

Koppelingen: groepeer apparaten per kamer

Om nog even dieper in te gaan op de mogelijke koppelingen: je kunt dus via de Google Home apparaten in verbinding brengen met deze Harman Kardon speaker. Een mooie extra mogelijkheid is dat je specifieke apparaten ook een naam kunt geven. Dit kan handig zijn bij het uitspreken van een commando.

Daarbij kun je ook meerdere apparaten groeperen en deze toewijzen aan een specifieke kamer. Dit is helemaal interessant als je de Citation 100 wilt gebruiken voor het inschakelen van alle lampen in de woonkamer met een simpele spraakopdracht: “Hé Google, zet de lampen in de woonkamer aan!”.

Design en uitvoering: de Harman Kardon Citation 100 MKII is strak!

De Harman Kardon Citation 100 is een mooie middenmaat van de Citation lijn. Hij is nagenoeg even breed als de meest compacte Citation speaker, de One, maar is een stukje langer. De behuizing is net als de andere Harman Kardon modellen uitgevoerd in een stoffen bescherming. Dit is herkenbaar bij smart speakers en kom ik tegen bij bijvoorbeeld de Google Home Mini.

Specificaties Harman Kardon Citation 100

Om meer te weten te komen over de specifieke afmetingen en onder andere het gewicht, raad ik je aan om onderstaand overzicht door te kijken. Ik zet de belangrijkste specificaties van de Citation 100 op een rij.

KenmerkenSpecificatie
Gewicht3580 gram
Afmeting1720 x 2750 x 1630 mm
Bluetooth bereik4.2 meter
Fabrieksgarantie2 jaar
IndicatieprijsTijdelijk €299,- € 217

Prijs/kwaliteitsverhouding: waarom is deze Citation 100 zoveel duurder?

Zoals je wellicht al hebt opgemerkt is deze Citation een stuk duurder dan bijvoorbeeld de One van Harman Kardon. Of er sprake is van een goede prijs/kwaliteitsverhouding hangt onder andere af van de kwaliteit van de speaker die ik heb ervaren. Laten we beide factoren erbij pakken.

Adviesprijs: erg prijzig!

Met een gemiddelde verkoopprijs van € 299,- vind ik echt aan de hoge kant. Er zijn soortgelijke smart speakers in deze range te vinden die tot wel € 150,- goedkoper zijn. Dit verschil is enorm, gezien de mogelijkheden op het gebied van bediening en ondersteuning bij veel goedkopere modellen nagenoeg hetzelfde zijn.

Kwaliteitsoordeel: wel prima geluidskwaliteit 

Op het gebied van kwaliteit scoort de Harman Kardon Citation 100 wel veel punten. Er komt echt prachtig geluid uit en er is niets aan te merken op de geluidsbeleving bij verschillende soorten muziek.

Als ik de prijs naast de kwaliteit leg is de prijs/kwaliteitsverhouding wat minder goed dan bij de Citation One. Dit komt met name door onwijs hoge verkoopprijs, hoewel deze niet veel verschilt van zijn veel goedkopere broertje op het gebied van kwaliteit en mogelijkheden.

Harman Kardon Citation 100 vs One (MKII)

Het is interessant om stil te staan bij de verschillen tussen de Harman Kardon Citation 100 en de Harman Kardon Citation One. Het zijn namelijk twee soortgelijke speakers. Laten we inzoomen op de overeenkomsten en de verschillen

Overeenkomsten Citation 100 vs Citation One

  • Ondersteuning voor Google Assistant
  • Zeer goede geluidskwaliteit
  • Stabiele bluetooth ondersteuning

Verschillen Citation 100 vs Citation One (MKII)

  • Prijs: Citation 100 [+- € 299,- ] vs. Citation One [+- € 179, met deze aanbieding slechts € 169,-]
  • Vermogen: Citation 100 [50 watt] vs. Citation One [40 watt]
  • Multiroom: Citation 100 [Ja] vs. Citation One [Nee]

Echter zijn er veel standaardzaken wel hetzelfde, waaronder de instellingen, zoals onderstaande video van Harman Kardon zelf laat zien.

Conclusie: Harman Kardon Citation 100 review

Deze Citation speaker van Harman Kardon ziet er ongelooflijk mooi uit. Hij is wat groter dan de Citation One en is het middenmaatje van de Harman Kardon smart speaker lijn. Door de ondersteuning van Google Assistant geniet je het meest van deze speaker in een slimme woning.

Echter is de prijs van de Citation 100 wel aan de zeer hoge kant. Met een gemiddelde prijs van € 299,- is hij stukken duurder dan andere speakers met dezelfde functionaliteiten en ondersteuning. De kwaliteit is daarentegen wel echt heel goed: je geniet optimaal van het streamen van muziek in een gemiddelde woonkamer.

Harman Kardon Citation 100

8.5

Ondersteuning

9.0/10

Mogelijjkheden

9.0/10

Design

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

6.0/10
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts