Habytat: maak je slimme verlichting nog slimmer!

Maarten Reijneveld Laatste update: 16-11-2020

Een 20 jarige student uit Enschede heeft vandaag een nieuwe smart home app aangekodigd: Habytat. Habytat werkt volgens een nieuw concept. Je hoeft alleen maar je slimme verlichting met de app te verbinden en de kamers in je huis toe te voegen. ‘Dan ben je al klaar, het kost in totaal ongeveer 60 seconden.’ De app moet ervoor zorgen dat je verlichting volledig automatisch aan en uit gaat zonder enige bediening.

habytat app

Nieuwe smart home app Habytat © Habytat

Het idee voor deze app komt van de 20-jarige Twentse student Mart Seip, hij kwam hierop na zijn eigen ervaringen met verschillende apps voor je slimme verlichting. De student Business & IT omschreef zijn ervaring als volgt: ‘Na het aanschaffen van slimme verlichting merkte ik dat ik, in plaats van handmatig de lichtschakelaar te bedienen, mijn lichten aan- en uitdeed met een app of spraakcommando. Ik was dus nog steeds bezig met de bediening. Zo heel veel slimmer was mijn huis dus eigenlijk niet geworden.’

“Ik was dus nog steeds bezig met de bediening. Zo heel veel slimmer was mijn huis dus eigenlijk niet geworden.”
– Mart Seip

Habytat is een app die gemaakt is om je slimme lampen volledig te automatiseren. Het doel is dat je ze met de app zo kan automatiseren dat spraakbediening via bijvoorbeeld Google Assistant of iets dergelijks niet meer nodig is. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je naar bed gaat regelt Habytat automatisch de verlichting in alle kamers. 

 Aanbieding! 
slimme verlichting ad

Nog geen slimme lampen? Bekijk dan deze deal!

Heb best werkende slimme lampen systeem is die van Philips Hue. Wel heb je hiervoor een Hue bridge nodig, check daarom deze deal met een Hue brdige, twee lampen en een dimmer switch om lampen te bedienen.

Hoe werkt de Habytat app

De app kan via meerdere manieren jou verlichting bedienen, anders dan andere apps hoef je geen tijdschema of iets in te stellen waardoor je slimme verlichting automatisch aan of uit gaat. Habytat wilt via bijvoorbeeld het weer je verlichting bedienen, als het overdag bewolkt is doet Habytat het licht aan. Daarnaast gaat de verlichting een paar minuten voor zonsondergang aan en gaan de lampen uit als er niemand thuis is. De Habytat app gebruikt je GPS om te weten of je thuis bent of niet, deze functie wordt ook wel geofencing genoemd.

Functies van de Habytat app

De Habytat beschikt over een functie die de kleur en helderheid van je verlichting automatisch aanpast. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het tijdstip, overdag fellere verlichting om te concentreren en in de avond minder fel en meer roodkleurig om meer rust te geven. Het doel hiervan is dat je overdag beter presteert en in de nacht beter slaapt en dus goed uitrust. In de avond krijg je een melding of je naar bed gaat, als je naar bed gaat en dit dan aangeeft gaan de lichten automatisch uit. 

In totaal zijn er ongeveer 20 voorgeprogrammeerde routines beschikbaar in de app. In de app kan je in een overzicht alle verlichting in je huis zien en of deze aan of uit staan. Met één druk op de knop kan je hier ook aanpassingen doen aan bijvoorbeeld de helderheid, Habytat zal deze wijziging dan onthouden voor de volgende keer.

Prijs & beschikbaarheid

Vooralsnog is er nu alleen een beta versie beschikbaar, deze kan je alvast uittesten door vroege toegang te vragen op de website van Habytat. Deze versie ondersteunt het Philips Hue systeem maar het doel is om in volgende updates meerdere systemen toe te voegen. Onbekend is of de app gratis is te downloaden of dat hier kosten aan verbonden zijn. Wij verwachten dat dit bij een definitieve versie van de app duidelijk wordt.

Meer smart home artikelen

ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
1 antwoord
  1. Machiel
    Machiel zegt:

    Jammer van de naam. Hubitat is wellicht niet zo bekend in Nederland, maar toch bezig om een van de grote namen te worden in de HA wereld. Ik had een andere naam gekozen voor deze app…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *