Eindelijk is het zo ver, Google Stadia is gelanceerd

Redactie Laatste update: 21-10-2020

Op 19 november lanceerde Google officieel haar nieuwe streamingservice: Stadia. In dit bericht lees je alles over Google Stadie, wat kun je er mee en hoe werkt het?

Google-stadia-gelanceerd

Gaming hardware 

Sinds de aankondiging is er al veel over de service bekendgemaakt, maar nu is het dan echt zo ver. Spelers uit 14 landen, waaronder Nederland, hebben nu de mogelijkheid om van Google Stadia gebruik te maken.

Dit kun je doen met Google Stadia

Google Stadia is een streamingdienst waarmee je via je Google-account een groot aanbod van games kunt streamen naar verschillende apparaten. Denk hierbij aan apparaten als je laptop, telefoon of televisie. Apparaten die dus niet per se sterke hardware met zich mee hoeven te dragen. De games worden in Google’s datacenters afgespeeld en gestreamd naar apparaten van gebruikers. Voor 69 euro heb je al een Stadia Controller en kun je van start. Maar voordat je de dienst afneemt, is het goed om een aantal dingen te weten:

Welke games kun je spelen?

Op moment van lanceren zijn er 22 games beschikbaar, waaronder bekende titels als Assassin’s Creed Odyssey, Destiny 2, Red Dead Redemption 2 en twee Tomb Raider games. Google gaf al aan dat er aankomend jaar vele titels bij zullen komen. Bekijk het volledige overzicht in de Google Store.

De voordelen van Google Stadia

De Google Stadia brengt vele voordelen met zich mee ten opzicht van bijvoorbeeld het gamen op een console. Alhoewel er nog lang niet evenveel games beschikbaar zijn als op de Xbox One of PlayStation 4, zijn er een aantal punten waarom de streamingservice zich onderscheidt:

  • Er is goede hardware in plaats: De spellen worden op de sterke hardware bij de datacenters van Google afgespeeld. Om een beeld te schetsen, deze hardware is beter dan die in Xbox One X of de PlayStation 4 Pro.
  • Het is niet duur: Je hoeft de hardware niet meer zelf aan te schaffen, wat een hoop geld scheelt. Daarnaast kun je los van je games aanschaffen, ook een Stadia Pro abonnement afsluiten. Daarmee kun je voor $10 per maand vele spelen spellen spelen, ook krijg je dan regelmatig gratis spellen.
  • Het is toegankelijk: De dienst werkt gewoon via je Google-account, waardoor het makkelijk is om van start te gaan. Daarnaast kun je natuurlijk op vele apparaten van de dienst gebruik maken, wat het voor veel mensen erg toegankelijk maakt.

De nadelen van Google Stadia

Er zijn dus een aantal duidelijke voordelen aan Google Stadia, maar er zijn er op dit moment nog wel een aantal beperkingen. Wel is te verwachten dat die beperkingen steeds minder worden.

  • Je kunt niet offline spelen: Streamen kun je alleen online, dat is logisch. Dat betekent wel dat je spellen niet kunt spelen zonder internetverbinding. Ook niet als je die spellen aangeschaft hebt.
  • Het werkt (nog) niet optimaal: De dienst valt en staat dus op internetverbinding. Heb je een lage internetsnelheid of geen stabiele verbinding? Dan is het streamen van games niet optimaal. Maar ook bij apparaten met een prima verbinding werken niet alle games helaas nog niet naar behoren.

Games streamen: wat zijn de opties los van Stadia?

Naast Google zijn er meerdere bedrijven bezig met het ontwikkelen van streamingdiensten zoals Stadia, maar ze zijn zijn niet allemaal even ver op dit gebied. Dit zijn voorbeelden van soortgelijke diensten die nu ook al actief zijn:

Sony Playstation Now

Dit is een streamingdienst van Sony waarmee je meerdere PS3 en PS4 spellen kunt streamen. Vereiste is wel dat je in het bezit bent van een PlayStation 4. Je kunt games via deze dienst namelijk alleen daarop spelen. Alhoewel het voor PlayStation eigenaren een mooie toevoeging kan zijn, is het dus niet voor iedereen de beste optie.

Nvidia GeForce Now

Een dienst die meer in de buurt komt bij Stadia is GeForce Now. Op dit moment is deze dienst nog niet helemaal af en is hij alleen nog als beta beschikbaar. Voordeel is dat hij daarom nu wel gratis is. Op dit moment is de dienst beschikbaar op Windows, Mac OS én de Nvidia Shield TV.

Die laatste is een apparaat van Nvidia met allerlei apps die een televisie slimmer kunnen maken. Je sluit hem direct op je televisie aan voor het streamen van films, series en dus verschillende games. Lees onze Nvidia Shield TV review als je meer wilt weten over dit apparaat.

 Aanbieding!  
google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu 50% korting!

Bekijk hier een scherpe aanbieding met twee Google Nest mini speakers, de speakers waren nog nooit zo goedkoop! Bekijk deze deal hier!

Meer smart home artikelen

Philips hue calla sokkellamp
Amazon Music in Nederland (HD - Abonnement - Unlimited)
Ring abonnement - abonnement voor je Ring deurbel
welke ring deurbel moet ik nemen
kerst smart home deals
draadloze deurbel action dit moet je weten!
meerdere hue bridges, waarom en hoe kan dit
Sonoff ZBMINI
philips hue lamp niet bereikbaar, wat te doen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *