Google Nest Hub en Philips Hue: dit kun je ermee!

google nest hub philips hue

▲ Google Nest Hub met Philips Hue lampen © Smarthomeweb

Heb jij onlangs een Google Nest Hub in huis gehaald? Dan sta je vast te trappelen om de verschillende mogelijkheden te ontdekken.

Wist je dat je met een smart speaker van Google Nest en lampen van Philips Hue, je de lampen je spraak kunt bedienen. Kom je in het donker binnen, dan hoef je alleen maar: “He Google, zet de lampen aan” te zeggen.

Zoals je wellicht weet kun je met een smart display zowel genieten van het opvragen van informatie als het bedienen van aangesloten apparaten met spraak. Ook slimme lampen aan- en uitzetten behoort hierbij tot de functionaliteiten! In deze blog duik ik dieper in op de specifieke Google Nest Hub Philips Hue mogelijkheden: wat kun je hiermee en hoe kun je via het smart display de lampen bedienen? Let’s check it out!

Met Google Nest Hub Philips Hue lampen bedienen

Laat ik nog even kort beschrijven wat de Google Nest Hub precies is. Het is een smart display, wat eigenlijk een smart speaker is voorzien van een extra display. De Google Nest Hub is in Nederland te koop sinds 28 mei 2019. Onder de motorkap van het smart display van Google Nest is Google Assistant te vinden, die sinds vorig jaar al Nederlands ondersteund is. Google Assistant is een voice assistant: hier kun je allerlei informatie aan opvragen. Denk aan het actuele weerbericht, huidige verkeerssituaties en betekenissen van begrippen.

Lampen aansturen met spraak via Google Nest Hub

Naast het opvragen van informatie kun je de Google Nest Hub dankzij Google Assistant ook gebruiken voor het bedienen van apparaten met spraak. Deze vorm van smart home bediening is ontzettend interessant, gezien je alles kunt regelen zonder ook maar ergens naar toe te hoeven lopen of een afstandsbediening te moeten gebruiken. Een van de voornaamste koppelingen bij het bedienen van spraak met een smart speaker of display is in de vorm van slimme verlichting.

Philips Hue is misschien wel een van de bekendste merken van slimme lampen. Wanneer je deze succesvol hebt gekoppeld kun je ze aansturen met spraak, door specifieke Google Home commando’s te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

  • Hé Google, zet de lampen in de woonkamer aan
  • Hé Google, zet de lampen op 100% in de eetkamer
  • Hé Google, dim alle lampen met 20%

Philips Hue bedienen via het display van Google Nest Hub

Naast het bedienen met spraak biedt de Nest Hub van Google ook de mogelijkheid om de lampen van Philips Hue te bedienen middels het display. Je vindt hiervoor een klein Google Assistant dashboard die je activeert door je vinger van de bovenzijde van de Nest Hub naar beneden te swipen. Je ziet dan direct gekoppelde apparaten die je met de hand kunt bedienen.

google nest hub dashboard hue

Het dashboard van de Google Nest Hub waar je de lampen kunt bedienen

Een voordeel van het bedienen met de hand (yes, spraak biedt niet altijd alle voordelen), is dat je een groot kleurenpallet kunt gebruiken voor het vinden van het juiste type licht. Met name bij het instellen van de lampen voor de eerste keer en het maken van scenario’s is deze bediening zeer interessant. Je kunt dit tevens doen via de Google Home app.

Hoe kun je Google Nest Hub koppelen met Philips Hue?

Eigenlijk koppel je de Philips Hue lampen niet aan de Google Nest Hub zelf, maar doe je dit via Google Assistant. Zoals ik daarnet al benoemde ondersteunt de Nest Hub Google Assistant. Je koppelt dus je lampen aan de assistant, waarna je ze kunt bedienen met je smart display. Het is hierbij wel belangrijk dat de Nest Hub ingesteld is op hetzelfde Google account, als het account waar de lampen aan gekoppeld zijn.

Volg het stappenplan en zorg voor de juiste instelling

Eerder schreven we op Smarthomeweb.nl al een uitgebreid artikel voor Philips Hue koppelen met Google Home. We leggen daar stap voor stap uit hoe je deze koppeling maakt, waarna je de lampen onder andere met spraak kunt bedienen. Dankzij de koppeling kun je ook:

  • Philips Hue lampen toewijzen aan specifieke ruimtes
  • Philips Hue lampen groeperen
  • Scenario’s maken met andere smart home apparaten die gekoppeld zijn met de Google Nest Hub

Het groeperen en toewijzen van Hue lampen aan ruimtes via Google Assistant is onwijs belangrijk om vanaf het begin af aan goed te doen. Op deze manier kun je er namelijk voor kiezen om met één spraakcommando specifieke lampen te bedienen, in plaats van allemaal tegelijk. Zo kun je de wens hebben om tijdens het eten enkel de lampen boven de eettafel te versterken en niet alle lampen in de woning.

Meer ontdekken over de Google Nest Hub?

Wil je naast de Google Nest Hub Philips Hue koppeling nog meer ontdekken van je nieuwe smart display? Check dan ook Bram zijn 9 onmisbare tips in het artikel: Wat kun je met de Google Nest Hub?

philips hue ambiance starterskit

Philips Hue startpakket

De perfecte start om te beginnen met slimme verlichting. Bij deze Philips Hue Ambiance startset krijg je een drie White and Color Ambiance lampen, een dimmer switch om de lampen aan of uit te zetten of een scene te starten en natuurlijk ook een Hue bridge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts