Europese Commissie: Google mag Fitbit overnemen

Rob Tigchelaar Laatste update: 18-12-2020

Goed nieuws voor Google: de Europese Commissie heeft de overname van Fitbit door Google goedgekeurd. Ze deed grondig onderzoek naar deze overname.

google fitbit overnemen goedgekeurd

 Fitbit smartwatch © Fitbit Press Room

De Fitbit-overname door Google is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deze deed uitgebreid onderzoek naar deze overname en is tot de conclusie gekomen dat Google het sportgadgetmerk over mag nemen. Wel moet Google zich houden aan een aantal regels: zo mag Google bijvoorbeeld niet de gegevens die verzameld worden via sporthorloges gebruiken voor advertentiedoeleinden.

Geen verstoring van concurrentie

Volgens de Europese Commissie zou er geen verstoring zijn van concurrentie, omdat Google zich gaat houden aan een aantal strikte regels. Google zegde toe aan een aantal beloftes, waaronder het dus niet gebruiken van verzamelde data voor advertenties. Naast concurrentieonderzoek, onderzocht de Europese Commissie ook de gezondheidssector voor deze Fitbit-overname.

Geen afscherming van data

Waar de Europese Commissie ook bezorgd over was, was dat Google de verzamelde data niet meer beschikbaar zou stellen voor derden. De data die verzameld wordt met Fitbit, onder andere op een smartwatch, zou namelijk gebruikt worden in onder meer start-ups in de gezondheidssector.

Google heeft beloofd dat deze bedrijven gewoon toegang blijven houden tot deze data. De Amerikaanse techgigant zal dit niet gaan afschermen of hier bijvoorbeeld op eens geld voor gaan vragen. Let wel; de afspraken zijn voor 10 jaar geldig. Daarna komen deze dus te vervallen. Kijken we naar de regels die gelden voor adverteren op basis van door Fitbit verzamelde data, dan kan de Europese hier nog wel tien jaar extra bovenop doen.

Bezorgdheid

Google heeft Fitbit overgenomen voor maar liefst 2,1 miljard dollar. Deze overname werd vorig jaar al aangekondigd, maar al snel ontstonden er zorgen over de mogelijkheden die Google hiermee in handen zou krijgen. Voor de Europese Commissie was het reden genoeg om deze overname grondig te onderzoeken.

Meer smart home artikelen

ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *