Home » Smart home nieuws » Google luistert Nederlandse gesprekken mee via Google Assistant

Google luistert Nederlandse gesprekken mee via Google Assistant

google luistert mee
  • Robbert Tigchelaar
  • 10-7-2019

Google medewerkers luisteren mee met Nederlandse gesprekken die opgenomen worden via Google Assistant. Zo’n duizend spraakopnames werden door een Belgische medewerker van Google gedeeld met het Belgische VRT. De opnames blijken niet alleen spraakcommando’s te zijn: ook zou het gaan om opnames die per ongeluk opgenomen zijn. De NOS zou enkele spraakopnames in handen hebben gekregen, waarin ‘huiselijke gesprekken’ te horen zijn.

Google luistert gesprekken mee via Google Assistant. Een Belgische medewerker van een internationaal bedrijf wat Google heeft ingehuurd, heeft opgenomen audiofragmenten gedeeld met VRT en NOS. Google Assistant wordt toegepast op smart speakers, smart displays en smartphones.

‘Huiselijke gesprekken die per ongeluk opgenomen zijn’

Hoewel veel gebruikers beseffen dat spraakopnames mogelijk gebruikt kunnen worden voor verbeteringen van bijvoorbeeld Google Home smart speakers, gaat het hier in sommige gevallen ook om ‘huiselijke gesprekken die per ongeluk opgenomen zijn‘, weet NOS te melden. Zo hoorde het landelijke nieuwsmedium in enkele toegestuurde opnames huiselijke gesprekken die niets te maken hadden met spraakcommando’s.

1 op de 500 gesprekken worden beluisterd

Google zou erkent hebben dat gesprekken door taalexperts beluisterd kunnen worden. Het zou gaan gaan om 1 op de 500 gesprekken die beluisterd worden. Wel schijnen de opnames volledig anoniem zijn: ze worden niet gekoppeld aan persoonlijke Google Home accounts. Google meldde ook aan NOS dat ‘gevoelige delen’ automatisch uit gesprekken verwijderd worden voor deze beluisterd kunnen worden.

Meeluisteren voorkomen via Google Assistant

Afgelopen jaar is het mogelijk geworden om spraakopdrachten niet meer met Google te delen. Echter wordt bij het instellen gewezen op feit dat het nodig is om de volledige functionaliteit van Google Assistant te gebruiken. Echter wordt bij deze notificatie niet vermeld dat ook niet-spraakopdrachten beluisterd kunnen worden.

Achter op Google Home smart speakers en het Google Nest Hub display zijn knoppen te vinden om de microfoon uit te zetten.

Let altijd op wat je deelt via smart speakers

Het is een van de belangrijkste punten om op te letten bij de aanschaf van smart home apparaten: check goed wat er gedeeld wordt met de bedrijven achter de producten. Smart home privacy wordt steeds belangrijker.

Meer smart home nieuws

ikea slimme jaloezien
Homey zone activiteit
betere versie amazon echo
google luistert mee
meer dan miljoen huizen in nederland slim beveiligd
hema verkoopt homies