Google luistert af via Google Assistant

Laatste update: 21-10-2020, 14:34 - Door: Redactie

Google medewerkers luisteren mee met Nederlandse gesprekken die opgenomen worden via Google Assistant. Zo’n duizend spraakopnames werden door een Belgische medewerker van Google gedeeld met het Belgische VRT. De opnames blijken niet alleen spraakcommando’s te zijn: ook zou het gaan om opnames die per ongeluk opgenomen zijn. De NOS zou enkele spraakopnames in handen hebben gekregen, waarin ‘huiselijke gesprekken’ te horen zijn.

google luistert mee

Google Nest Hub, ter illustratie. © Smarthomeweb

Google luistert gesprekken mee via Google Assistant. Een Belgische medewerker van een internationaal bedrijf wat Google heeft ingehuurd, heeft opgenomen audiofragmenten gedeeld met VRT en NOS. Google Assistant wordt toegepast op smart speakers, smart displays en smartphones.

‘Huiselijke gesprekken die per ongeluk opgenomen zijn’

Hoewel veel gebruikers beseffen dat spraakopnames mogelijk gebruikt kunnen worden voor verbeteringen van bijvoorbeeld Google Home smart speakers, gaat het hier in sommige gevallen ook om ‘huiselijke gesprekken die per ongeluk opgenomen zijn‘, weet NOS te melden. Zo hoorde het landelijke nieuwsmedium in enkele toegestuurde opnames huiselijke gesprekken die niets te maken hadden met spraakcommando’s.

1 op de 500 gesprekken worden beluisterd

Google zou erkent hebben dat gesprekken door taalexperts beluisterd kunnen worden. Het zou gaan gaan om 1 op de 500 gesprekken die beluisterd worden. Wel schijnen de opnames volledig anoniem zijn: ze worden niet gekoppeld aan persoonlijke Google Home accounts. Google meldde ook aan NOS dat ‘gevoelige delen’ automatisch uit gesprekken verwijderd worden voor deze beluisterd kunnen worden.

Meeluisteren voorkomen via Google Assistant

Afgelopen jaar is het mogelijk geworden om spraakopdrachten niet meer met Google te delen. Echter wordt bij het instellen gewezen op feit dat het nodig is om de volledige functionaliteit van Google Assistant te gebruiken. Echter wordt bij deze notificatie niet vermeld dat ook niet-spraakopdrachten beluisterd kunnen worden.

Achter op Google Home smart speakers en het Google Nest Hub display zijn knoppen te vinden om de microfoon uit te zetten.

Let altijd op wat je deelt via smart speakers

Het is een van de belangrijkste punten om op te letten bij de aanschaf van smart home apparaten: check goed wat er gedeeld wordt met de bedrijven achter de producten. Smart home privacy wordt steeds belangrijker.

 Aanbieding 
google home hub smart display

Google Nest Hub tijdelijk met 32% korting bij Bol.com

Wij zijn fan van de Google Nest Hub, het smart display van Google. Je kunt hem nu tijdelijk met 32% korting fiksen bij Bol.com. Betaal geen € 129,95 maar € 88,95!

Meer smart home artikelen

nuki smart lock aanbieding
milieuvriendelijke smart home producten
nieuw ontwerp google home app
engie boxx google assistant
exitec smart handle
ring halloween slimme deurbel
slim deurslot linus yale

Yale Linus review

/
ifttt pro functies
ik weet je wachtwoord boek
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *