Google Home Thuis en Afwezig routines worden uitgerold

google home thuis afwezig routines

▲ Google Nest speaker © Unsplash

Eindelijk is het zover: de thuis- en afwezig routines worden uitgerold naar de Google Home app. Deze aanwezigheidsdetectie – die ook wel Home & Away routines  worden genoemd – werden eerder dit jaar al aangekondigd door de techgigant. Met deze routines kunnen gebruikers onder andere apparaten automatisch laten activeren bij thuiskomst. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over deze Google Home Thuis en Afwezig routines.

Afgelopen juli meldde Google al dat de Home & Away routines uitgerold zouden gaan worden. Wanneer deze routines in de Google Home app terug te vinden zouden zijn, was nog een groot vraagteken. Echter weet 9to5Google te melden dat Google op dit moment de thuis/afwezig routines aan het uitrollen is naar de Google Home app.

Google Home & Away routines: aanwezigheidsdetectie

De Google Home & Away routines (thuis en afwezigheid routines) worden gekoppeld aan de Google aanwezigheidsdetectie. Slimme apparaten die gekoppeld zijn met Google Home kunnen bijvoorbeeld automatisch geactiveerd worden bij thuiskomst of juist gedeactiveerd worden wanneer de woning verlaten wordt. Deze technologie lijkt op geofencing, die ook veel toegepast wordt bij een slimme thermostaat: kom je weer in een bepaalde straal rondom je woning, wordt de verwarming alvast aangezet op de gewenste temperatuur.

Google: “Locatie wordt vastgesteld op basis van de locatie van je telefoon”

Hoe Google weet wanneer jij vlak bij je huis bent? Dat doen ze door te kijken naar de locatie van je telefoon, mits je dit natuurlijk toelaat: “Of er iemand thuis is, wordt vastgesteld op basis van de locatie van je telefoon (als je dat toestaat) en met sensoren in je smartapparaten. Je hoeft zelf dus geen apparaten in of uit te schakelen en hebt ook geen vast schema nodig. Je bepaalt zelf welke apparaten, waaronder je telefoon, mogen vaststellen of er iemand aanwezig is“, meldt Google bij haar uitleg over de thuis- en afwezig routines.

. Dit moet je uiteraard wel toelaten in de Google Home app, zodat de ingestelde afwezigheidsroutines wel gewoon werken. Woon je met meerdere mensen in je smart home? Dan is het vanzelfsprekend een must dat iedereen zijn of haar telefoon koppelt aan de Google Home app om de routines automatisch te laten werken bij thuiskomst of afwezigheid.

Veel smart home apparaten weten of je thuis of afwezig bent

Naast de locatie van je telefoon zijn er ook slimme apparaten die bij kunnen dragen aan deze kennis: zo weet de Nest-thermostaat of je thuis bent en is ook een bedrade Nest Protect (een slimme rookmelder) voorzien van een sensoren.

Deze Google Nest apparaten werken met Thuis- en Afwezigheid routines

In de Google Home app kunnen apparaten ingesteld worden voor Thuis- en Afwezig routines. Echter is niet elk apparaat al compatibel met deze Home & Away technologie. Een lijstje met Google Nest apparaten (en Google Home compatibel apparaten) die dat wél zijn:

 • Google Nest thermostaten
 • Google Nest camera’s (indoor en outdoor)
 • Slimme verlichting (bijvoorbeeld Philips Hue)
 • Slimme stekkers die gekoppeld zijn aan Google Home
 • Slimme schakelaars die werken met Google Home

Voordelen van Google afwezigheid routines

Het gebruik van de afwezigheid routines kan veel smart home voordelen met zich meebrengen. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook op energiebesparing. We zetten wat grote voordelen van Google afwezigheid routines op een rij:

 • Vergeet nooit meer iets uit te zetten: schakel diverse apparaten automatisch uit als je van huis bent. Dit kan erg veilig zijn als we nadenken over bijvoorbeeld een slimme oven
 • Altijd thuis komen in een warm huis: laat je slimme thermostaat aan de slag gaan als je thuis bent. Dit ook nog eens een energiebesparend voordeel: ben je afwezig, laat de thermostaat dan je huis weer afkoelen.
 • Beveiliging automatisch laten starten: ga je voor een tijdje weg van huis, laat dan je slimme beveiligingscamera activeren.

Stappenplan: Google Thuis en Afwezig routines instellen

Voor het instellen van de Google Thuis en Afwezig routines moet je eerst de Google Aanwezigheidsdetectie instellen. Gedaan? Dan kunnen we aan de slag:

 1. Ga naar de Google Home app op je smartphone of tablet
 2. Ga naar instellingen en klik daar op Routines en Thuis en Afwezig Routines
 3. Selecteer onder het kopje ‘Thuis’ welke apparaten geautomatiseerd moeten worden en wat er precies moet gebeuren (bijvoorbeeld de slimme lamp boven de eettafel moet aan gaan)
 4. Selecteer onder het kopje afwezig ook weer apparaten die iets wel (of juist niet) moeten doen als jij van huis bent (hier bijvoorbeeld dat de slimme lamp boven de eettafel uit moet gaan als jij de deur uit stapt)

Je kunt de Thuis en Afwezig-routines ook handmatig activeren in de Google Home app. Bovenaan het overzicht in de applicatie kun je met een schuifje aangeven of je thuis of weg bent.

Google Home & Away routines niet voor iedereen beschikbaar

We benoemden net al dat de nieuwe mogelijkheid op dit moment uitgerold wordt naar de Google Home app. Het is dus nog goed mogelijk dat je nog niets hebt gezien over deze Google routines in Nederland in de app. We houden jullie uiteraard op de hoogte en komen binnenkort met meer uitgebreide informatie over de mogelijkheden met deze Google Home routines.

One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts