Google Home Routines Nederland

google home routines nederland

▲ Google Home Routines via de hub instellen © Smarthomeweb.nl

Yes! Google Home routines zijn vanaf nu ook in Nederland te gebruiken. Maar wat zijn deze Google Home Routines eigenlijk en wat kun je hiermee bereiken binnen een smart home? Wij vertellen alles over deze routines wat je moet weten in dit artikel.

Het duurde even, maar eindelijk zijn Google Home routines nu ook te gebruiken in Nederland. Door routines in te stellen kun je de Google Assistant meerdere opdrachten uit laten voeren met één opdracht. Je zegt bijvoorbeeld He Google zet ochtend routine aan en de lichten zullen in de gewenste kleur branden, je favoriete ochtend muziekje wordt afgespeeld en de gordijnen gaan automatische open. Naast spraakopdrachten kun je ook timers instellen, zodat de Google Assistant zelfs automatische van start gaat. In dit bericht vertellen we je alles wat je moet weten over Google Home routines Nederland.

Wat kun je met Google Home routines?

Zoals we hierboven al vertelde kun je met Google Home routines met één opdracht de Google Assistant meerdere acties uit laten voeren. Acties kunnen dan het nieuws voorlezen of actuele weerbericht voorlezen zijn, maar apparaten bedienen behoort ook tot de mogelijkheden. Het kan dan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je wakker wordt en je bijvoorbeeld goedemorgen zegt alle apparaten reageren. Denk bijvoorbeeld aan het open doen van je gordijnen (IKEA gordijnen) het afspelen van een gezellig ochtend muziekje en het voorlezen actueel nieuws.

Ook kunnen Google Home routines automatisch ingesteld worden, hierbij hoef je geen spraakopdracht te geven maar gaat Google automatisch aan de slag door een timer in te stellen. Een voorbeeld hiervan is dat om 20:00 de lichten automatisch aangaan in een bepaalde scene, dat de robotmaaier gaat maaien en dat het sproeisysteem (GARDENA smart home) in de voortuin de plantjes water geeft.

Standaard Google Home routines Nederland zijn bijvoorbeeld:

 • “He Google, bedtijd”: Google vraagt hoe laat de wekker gezet moet worden en speelt slaap geluid af.
 • “He Google, goedemorgen”: Google laat het weerbericht horen en leest de agendapunten van de dag voor.
 • “He Google, thuiskomst”: speelt random muziek af.

Deze bovenstaande routines staan standaard in de Google Assistant app, maar je kunt deze ook zelf aanpassen en acties toevoegen. Voeg bijvoorbeeld bij routine thuiskomst je favoriete muziek album toe en voeg de lampen van Hue toe aan deze scene.

google home routines instellen

Google Home routines instellen stappenplan:

De Google Home routines kun je instellen via je Assistant app, Google Home app of via je een Google Nest Hub. Het maakt niet uit via welke optie je de routines instelt, voor het stappenplan hieronder hebben we gebruik gemaakt via de Google Assistant app. Volg de stappen en je stelt eenvoudig en snel een nieuwe Google Home routine in:

 1. Open de Google Assistant app.
 2. Klik rechtsboven op het icoontje van je account.
 3. Druk op het tabblad ‘Assistent’ en scrol naar beneden en druk op ‘Routines’.
 4. Kies voor: Een routine toevoegen.
 5. Druk: Opdracht toevoegen (vereist) en geef hieraan via welke commando de acties uitgevoerd dienen te worden. Dit kan van alles zijn, belangrijkste is dat het een logische commando is en dat je zelf weet wat het doet.
 6. Geef dan aan welke actie de Google Assistant uit moet voeren, dit kan van alles zijn denk aan het aan zetten van lichten of het vergrendelen van de deurslot.

Bij het toevoegen van een actie kun je zelf een opdracht invoeren (denk bijvoorbeeld aan zet lichten aan op 50%), maar er is ook een tabje met populaire acties en hier kun je bijna de meeste acties wel selecteren. Zie voor een voorbeeld van de stappen de afbeeldingen hieronder:

google home routines stappenplan

Welke apparaten kun je gebruiken met Google Home Routines?

Doordat Google Home routines nu ook in Nederland beschikbaar zijn kun je veel meer uit je smart home producten halen en kun je het huis ook echt slim maken. Wel is het belangrijk dat je apparaten hebt die werken met Google Home. Vaak staat dit aangegeven op de verpakking van het product met ‘Works With Google”. Hieronder hebben we wat van dit soort producten opgesteld die wij vooral handig vinden in een slim huis. Ook is het handig om een smart speaker van Google te hebben, heb je dat niet dan kun je ook gewoon gebruik maken van de Google Assistant op je smartphone.

philips hue lamp voor google home

Philips Hue lampen

Met de lampen van Philips Hue kun je alle kanten op, denk aan wanneer je thuis komt dat je met één commando alle verlichting in je huis kunt bedienen. Ook kan het handig zijn wanneer het in de ochtend donker is dat de lampen ook in de ochtend branden.

Bekijk Meer info

innr smart plug

Innr Smart Plug

Ook met een slimme stekker kun je van alles. Heb je bijvoorbeeld een filter koffiezet apparaat? Zet dan de dag ervoor de koffie klaar en wanneer je in de ochtend wakker wordt, hoef je alleen maar goedemorgen Google te zeggen en de koffie gaat automatische lopen.

Bekijk Meer info

nuki combo pack black friday

Nuki deurslot + Nuki Bridge

Kom je thuis of ga je weg, dan kun je door een Google Home commando de deur op slot doen of ontgrendelen. Ook handig wanneer je bijvoorbeeld gaat slapen en je zegt: slaap lekker Google en de Assistant sluit je huis af, denk hierbij aan lichten uit en het slot vergrendeld.

Bekijk Meer info

nest learning thermostat voor google home

Google Nest thermostaat

Bij het thuiskomen of het verlaten van het huis kun je zorgen dat Google automatische de thermostaat verlaagd of verhoogd.

Bekijk Meer info

Dit is een kleine greep met producten die gekoppeld kunnen worden met Google Home. Ook komen er steeds meer producten die werken met Google Home, hier vind je nog een overzicht met Google Home producten. Mocht je zelf ook nog producten hebben die in het bovenstaande rijtje thuis horen laat het ons dan zeker weten!

One comment
 1. Klikaanklikuit werkt prima met Google Home!
  Op klikaanklikuit kun je tevens je Somfy RTS rolluiken aan sluiten én de smartware switch set van de Action (3x aan/uit stekker voor € 10,95!!!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts