Google Home Domotica

Google Home is momenteel het populairste smart home systeem in Nederland.
google home max smart speaker

Ook Google heeft zijn eigen domotica systeem: Google Home. Google Home wint steeds meer populariteit in Nederland, vooral sinds de komst van de Nederlandse sprekende Google Assistant. Sinds de overname van Nest gaat Google home verder onder de naam Google Nest.

Inhoud van dit bericht:

Google Nest systeem: Google Home domotica hoe werkt het?

Om gebruik te maken van het domoticasysteem van Google heb je een product nodig van Google met een ingebouwde Google Assistant, momenteel is het meest gebruikte product de Google Nest Audio. Deze Nest Mini is een kleine smart speaker, waarmee je muziek kunt afspelen, maar ook spraakopdrachten kunt geven.

In vergelijken met veel andere domotica systemen heb je voor Google Home domotica geen losse basisstation of hub nodig. Als het ware gebruik je de een smart speaker als hub. Via de Google Home app op je smartphone of tablet kun je de producten beheren en aansturen.

Apparaten toevoegen aan Google Home

Ook voeg je slimme apparaten toe aan het systeem via de Google Home app. Het is belangrijk om wel te kijken of een apparaat te koppelen is aan Google Home systeem. Vaak wordt dit aangegeven door “Talks (of works) with Google”. Soms staat bij een beschrijving van het product ook het smart home platform waarmee het product werkt. Staat hier Google Assistant, dan is het product te koppelen met je Google Home systeem.

Google Home Hub: welke producten kun je gebruiken?

Voor het koppelen van Google Home apparaten heb je dus een Google Home Hub nodig. Hiervoor kun je in principe alle smart speakers en smart displays gebruiken, maar sinds kort is er ook een Google Nest wifi systeem die je kunt gebruiken als hub. Hieronder staan alle Google Home apparaten die je kunt gebruiken als Google Home Hub:

Is Google Home Max in Nederland te verkrijgen?

De meeste bovenstaande speakers en displays zijn officieel in Nederland te verkrijgen. Echter, zijn de twee Max producten in het rijtje niet officieel in Nederland uitgebracht: de Google Home Max en Google Nest Hub Max. Wel zijn deze beide producten te verkrijgen bij resellers van Bol.com, maar helaas betaal je hier vaak meer geld voor dan de officiële prijs.

Alle andere Google Home apparaten

Voorheen was Nest een apart bedrijf dat niet bij Google hoorde, maar sinds 2014 heeft Google Nest overgenomen en heten de producten van Google: Google Nest. Zo heette de kleinste speaker van Google, Google Home Mini, maar sinds er een verbeterde editie is gelanceerd heet deze mini speaker ook Google Nest Mini. Het bedrijf Nest was vooral bekend van de slimme rookmelder: Nest Protect, dit product en nog wat andere producten behoren nu ook tot de Google domotica lijn.

Welke andere producten werken nog meer met Google Home?

google home apparaten
Tegenwoordig zijn veel apparaten te koppelen met Google Home

Bovenstaande apparaten werken natuurlijk feilloos met het Google domotica systeem, maar naast de eigen producten van Google zijn er nog veel meer merken en apparaten te koppelen met Google Home. Het lijstje met Google Home apparaten van derde wordt steeds groter en er komen steeds meer merken en nieuwe apparaten bij. Hieronder hebben we de meest bruikbare toepassingen in een smart home opgesomd met het daarbij behorende product, hierdoor zie je direct welk product je kunt gebruiken per toepassing.

  • Slimme verlichting: Philips Hue, KlikAanKlikUit, Innr, IKEA Tradfri (let op, wel heb je voor het koppelen van de lampen een bridge nodig, meest toegankelijke en gebruikte, is Philips Hue Bridge).
  • Binnenklimaat verbeteren met luchtbehandeling: gebruik een slimme ventilator om de luchtkwaliteit optimaal te maken. Sommige lucht ventilatoren kunnen gekoppeld worden aan een luchtmonitor. Een luchtmonitor meet de luchtkwaliteit en de een slimme ventilator wordt hierdoor aangestuurd. Is de luchtkwaliteit niet optimaal dan zal de ventilator dit automatische verbeteren. Het merk Duux heeft veel slimme luchtmonitoren en ventilators om de luchtkwaliteit verbeteren, daarnaast zijn deze producten ook te koppelen met Google Home.
  • Rolluiken en zonwering automatische of via app bedienen: hoe lekker is het wanneer je met één knop op je app alle rolluiken, zonwering en gordijnen sluiten. Het wordt pas helemaal slim wanneer dit automatische gaat op een ingestelde timer of wanneer een weerstation meet dat het gaat regenen en automatische de zonwering opdraait. Dat kan onder andere met de producten van Somfy. Ook is Somfy te koppelen met Google Home, dit houdt in dat de zonwering ook te bedienen is met spraak.
  • Slimme deurslot: met slimme deursloten hoef je geen sleutels meer mee te nemen en open je de deur gewoon met een app. Ook kun je heel eenvoudig toegang verlenen op afstand aan vrienden, we zien dat een slim deurslot zelfs veel gebruikt wordt bij Airbnbs. Een slim deurslot dat goed werkt met het domoticasysteem van Google is het slimme slot Nuki.

Er zijn nog veel meer koppelingen en smart home mogelijkheden. Het leuke is dat je zelf van alles kunt bedenken en daarop zoekt naar een oplossing. Ook is het niet alleen interessant om een product te koppelen met Google Home omdat je het apparaat dan met spraak kunt bedienen, maar vaak kun je ook nog koppelingen maken met de andere producten die je gekoppeld hebt met Google Home. Dus producten die individueel niet met elkaar kunt koppelen, maar wel beide met Google Home en vanuit dat systeem een koppeling met elkaar kunt maken.

Hoe werkt de Google Home app?

De Google Home app werkt vrij simpel en is ook noodzakelijk wanneer je een slimme speaker van Google hebt. Eerst download je de Google Home app en maak je een account aan. Hier geef je wat benodigde informatie door en koppel je het systeem met je wifi. Na het succesvol installeren van de Google Home app kun je dan apparaten toevoegen. Wanneer je al apparaten hebt aangesloten zie je vaak in het begin scherm van de app een knopje met daarop ‘product koppelen’, zie onderstaande afbeelding met voorbeeld van IKEA-producten.

google home app

Wordt je product niet gevonden dan kun je rechtsboven op het plusje drukken, hierbij heb je verschillende keuzes waaronder een apparaat instellen. Druk hierop en hierbij heb je de keuze om een nieuw apparaat in te stellen of een al ongestelde product te koppelen. Een al ingestelde product kan een product zijn van derde, bijvoorbeeld Philips Hue. Zoek het merk dat je wil koppelen in het rijtje of gebruik de zoekbalk, druk erop en koppel het product.

Hoe Google Home automatiseren of scenes maken?

Het maken van Google Home scenes is vaak niet bekend of men weet niet hoe dit moet. Hieronder vind je een snelle stappenplan hoe je dit zelf eenvoudig kunt doen, het is best makkelijk. Het automatiseren van producten kun je vaak in de app van het product zelf doen, maar in de Google Home app kun je ook scenes aanmaken. Google noemt dit Google-routines. Met een routine kun je met één spraakopdracht verschillende acties uitlaten voeren. Bijvoorbeeld door te zeggen: slaap lekker, kun je alle lampen en apparaten die gekoppeld zijn met Google uitzetten.

Zo maak je een Google Home routine aan:

  1. Open de Google Home app.
  2. Klik rechtsboven op het icoontje van je account.
  3. Druk dan op: Instellingen voor Assistent.
  4. Klik dan in de bovenstaande tap op: Assistent, en klik dan op: bediening voor in huis.
  5. Ga naar het tabje scènes, hier kun je scènes aanmaken en creëren.
google home scenes maken
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
smart-home-xiaomi

Smart Home Xiaomi

▲ Robotstofzuiger van Xiaomi © Pexels Smart home merken springen vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Voor…
Lees meer

HomeWizard Domotica

HomeWizard is het centrale punt voor huisautomatisering, zo kun je met HomeWizard je huis besturen met je smartphone, tablet of computer. Het handige van van HomeWizard is dat er naast een standaard app ook een handige webapp is. Op je computer kun je dan ook je smart home apparaten bedienen en handige scenes maken.
Lees meer
sonos koppelen aan tv

Sonos koppelen aan TV

Het is mogelijk om een Sonos-speaker aan je tv te koppelen. De manier waarop je dit doet, hangt af van het specifieke speakermodel. Op deze pagina leggen we uit hoe je dit voor elkaar krijgt.
Lees meer