Google Assistent vs. Amazon Alexa: verschillen en overeenkomsten op een rij

google assistant niet laten opnemen

▲ Google Assistent op een Google Home-speaker © Unsplash

Hoewel Alexa nog geen Nederlands spreekt, is het wel interessant om te kijken in hoeverre de Assistent en Alexa van elkaar verschillen – en wat ze overeenkomen.

Stemherkenning

Uit onderzoek blijkt dat zowel de Google Assistent als Amazon Alexa beide binnen enkele milliseconden reageren op een commando. Alexa kun je op verschillende manieren aanspreken, maar je moet dit dan per apparaat instellen. De Assistent is alleen met “Hey Google” of “OK Google” aanspreekbaar. Beide assistenten worden overigens steeds slimmer en kunnen gesprekken voortzetten, zonder dat je daarvoor een nieuw commando hoeft te geven. Daarnaast kunnen beide assistenten verschillende stemmen in huis herkennen en hun resultaten daarop aanpassen.

Smarthomeproducten

Amazon Alexa ondersteunt meer apparaten dan de Google Assistent. Dat gaat om apparaten van onder meer LIFX, Philips Hue en TP-Link tot Honeywell en Tado. Ook is er ondersteuning voor de Ring-deurbellen, de meest populaire deurbellen op de markt. De Assistent werkt met het gros van de smarthomeproducten en ondersteunt tevens Google Nestproducten. Beide assistenten bieden routines aan (voor het automatiseren van processen), maar alleen Alexa kan op basis van eerder gedrag bepaalde handelingen proactief activeren via Alexa Hunches (alleen in de VS).

▲ Amazon Echo Dot. © Unsplash

Muziek en video

De Google Assistent en Amazon Alexa ondersteunen veel muziekstreamingdiensten.

MuziekstreamingdienstGoogle AssistentAmazon Alexa
Amazon MusicNeeJa
Apple MusicJa (alleen op iOS)Nee
Google Play MusicJaNee
SpotifyJaJa
DeezerJaJa
TuneInJaJa
TidalNeeJa
YouTube MusicJaNee

Verder ondersteunen beide stemassistenten het aanmaken van speakergroepen. De Google Assistent stuurt apparaten via Google Cast aan, terwijl Alexa overweg kan met Fire TV-apparaten.

Algemene kennis en meer

Beide stemassistenten zijn overigens meer dan prima in staat om vragen te beantwoorden over algemene zaken. De antwoorden komen binnen enkele milliseconden binnen na het stellen van de vraag. Amazon Alexa doet het ook hier vaak iets beter dan de Google Assistent, omdat die assistent meer context aanbiedt zonder dat je hoeft door te vragen.

Daarnaast kunnen ze allebei helpen in de keuken, door recepten aan te bieden en te fungeren als een kookwekker. Op het gebied van privacy hebben zowel Google als Amazon veel sprongen gemaakt. Je kunt je spraakopnamen verwijderen via de stemassistent of via de website van het bedrijf. Tot slot is het zo dat de Google Assistent in meer talen en daardoor in meer landen beschikbaar is. Op moment van schrijven is Alexa nog niet officieel in Nederland gelanceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
lsc smart connect video deurbel

Handig: LSC deurbel gong

Koppel een LSC deurbel gong aan je slimme deurbel om op elke kamer het geluid van je deurbel te horen, handig wanneer je bijvoorbeeld op een bovenverdieping het geluid van je deurbel wilt horen.
Lees meer
bluetooth speaker koppelen aan laptop

Bluetooth speaker koppelen aan laptop (computer)

Hoe kun je op makkelijke wijze een JBL bluetooth speaker verbinden met een laptop? Deze vraag krijgen we zo vaak te horen dat we besloten hebben om er een compleet artikel aan te wijden. Ontdek hoe jij een bluetooth speaker kunt koppelen met een computer: zowel voor Windows als MacOS.
Lees meer
telefoon verbinden met tv

Telefoon verbinden met tv

Tegenwoordig is het met elke telefoon en tv wel mogelijk om een koppeling te maken. Handig voor bijvoorbeeld presentaties of gewoon media af te laten spelen.
Lees meer