Google gaat afluisterpraktijken beperken

Rob Tigchelaar Laatste update: 23-10-2020

Benieuwd hoe het zit met afluisterpraktijken en Google? Google gaat de afluisterpraktijken meer beperken, lees hieronder meer over dit gevoelige onderwerp.

google assistant niet laten opnemen

Ter illustratie © Unsplash

Google gaat het opnemen van gesproken opdrachten via smart speakers en smart displays met Google Assistant beperken. Daarnaast wordt het ook makkelijker om privacy-instellingen te verrichten om Google Assistant niet zomaar alles op te laten nemen. Dit laat Google vandaag weten: zo zouden gebruikers makkelijk kunnen aangeven of er opgenomen zou mogen worden en wordt ook het activeringscommando ‘Hé Google’ gevoeliger, zodat er minder snel per ongeluk opgenomen kan worden.

Google Assistant neemt spraakopdrachten én gesprekken op

Eerder dit jaar kwam een smart home privacy gevoelig nieuwtje naar voren: medewerkers van Google luisterden mee met gesprekken die gevoerd werden via een Google Assistant smart speaker óf smart display. Zelfs niet-spraakopdrachten werden teruggeluisterd: zo was te lezen dat ook een gesprek van een gezin te horen was. Reden genoeg om dit te veranderen, moet Google gedacht hebben. Binnenkort kunnen gebruikers via hun Google Home (Google Nest) account simpel aangeven of er zomaar opgenomen mag worden én is er sprake van een meer-gevoelig activeringscommando.

Instellen dat Google Assistant niet mag opnemen wordt eenvoudiger

Allereerst meldt Google vandaag dat gebruikers straks eenvoudig kunnen bevestigen of er wel of niet opgenomen mag worden met Google Assistant. Hierbij is het wel goed om te weten dat dit altijd al zo is geweest: het was een opt-in mogelijkheid. Gebruikers konden tot op de dag van vandaag al instellen dat Google Assistant niet mee zou mogen luisteren en opnames zou mogen maken. Dit bleek echter niet duidelijk en transparant genoeg te zijn, waar nu dus verandering in gebracht gaat worden.

Een gevoeligere activeringscommando

Ook het activeringscommando ‘Hé Google’ zal gevoeliger worden. Hoe deze precies vorm gaat krijgen is nog niet bekend, maar door deze gevoeliger te maken is de kans minder groot aanwezig dat er Google Assistant per ongeluk op begint te nemen via een smart speaker of smart display. Ten slotte meldt Google ook dat er minder audio opnames zal op gaan nemen via Google Assistant.

Op Smarthomeweb.nl hechten we veel waarde aan de veiligheid en privacy van gebruikers van smart home artikelen. Check onze uitgebreide gids over smart home privacy voor meer informatie.

 Aanbieding!  

google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu met 50% korting!

De Google Nest Mini speakers zijn in een 2-pack afgeprijsd. Bij twee speakers krijg je nu extra korting, ideaal om het geluidssysteem uit te breiden of overal in huis een spraak assistent te hebben!

Meer smart home artikelen

xiaomi mi tv stick
xiaomi mi store Nederland
slimme deurbel zonder camera
nieuwe lampen philips hue
(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *