Google aanwezigheidsdetectie instellen.

google aanwezigheidsdetectie instellen

▲ Google Nest Thermostaat, een van de apparaten die werkt met aanwezigheidsdetectie © Unsplash

Binnenkort kunnen we in de Google Home app nieuwe routine mogelijkheden verwachten. Onder aanwezigheidsdetectie kunnen we routines instellen voor aan- of afwezigheid. Ga je van huis, laat dan alle slimme camera’s automatisch aangaan. Kom je thuis? Dan moet de slimme thermostaat geactiveerd worden. In dit artikel leggen we uit hoe je Google aanwezigheidsdetectie in kunt stellen.

Onlangs meldde Google dat er nieuwe routines mogelijk zullen zijn in de Google Home app: thuis en afwezig routines. Met deze routines kun je nog meer automatiseren: is iedereen van huis, dan kunnen er bepaalde slimme apparaten geactiveerd, of juist gedeactiveerd worden. Dit kan ook als je weer thuis komt. Laten we eerst inzoomen waarom je gebruik zou willen maken van deze Google aanwezigheidsdetectie.

Waarom Google aanwezigheidsdetectie interessant kan zijn

In ons nieuwsartikel over de Google Home Thuis en Afwezig routines beschreven we al enkele mooie voorbeelden waarom de aanwezigheidsdetectie van Google interessant kan zijn. In grote lijnen is er sprake van drie grote voordelen, we zetten ze op een rij:

  • Gemak: de deur uitstappen zonder na te hoeven denken of je iets aan hebt laten staan. Hoe lekker is dat? Laat bijvoorbeeld slimme stekkers uitspringen als de laatste bewoner het smart home verlaat.
  • Veiligheid: stap jij je huis in, dan is het handig als de slimme buitenverlichting (van bijvoorbeeld Philips Hue) automatisch aangaat, zodat jij weet waar je je voeten neerzet als het donker is in de tuin.
  • Beveiliging: laat bij het verlaten van je huis automatisch de slimme beveiligingscamera activeren

Let op: niet alle apparaten werken met Google aanwezigheidsdetectie

Het is belangrijk om te melden dat niet alle apparaten werken met de aanwezigheidsdetectie van Google. Het is alleen mogelijk om apparaten in deze routines op te nemen die in jouw Google Home app gekoppeld zijn en die Google Nest compatibel zijn. Zo kan het gaan om Google Nest thermostaten, camera’s, lampen, stekkers en schakelaars.

Stappenplan: Google Aanwezigheidsdetectie instellen doe je zo

Om gebruik te kunnen maken van de Google Home Thuis/Afwezigheidsroutines, is het instellen van de aanwezigheidsdetectie dus een must.

Tijd om de stappen te bekijken, want hoe kun je eenvoudig de Google Aanwezigheidsdetectie instellen, zodat slimme apparaten in jouw smart home geautomatiseerd kunnen worden bij het verlaten of juist binnenkomen van jouw woning?

Volg onderstaande stappen om de aanwezigheidsdetectie in te stellen:

  1. Ga naar de Google Home app* op je smartphone
  2. Klik op instellingen en klik op Presence Sensing (Aanwezigheidsdetectie in het Nederlands)
  3. Geef Google Home toestemming om de locatie van jouw smartphone te zien (dit is nodig om te zien of jij thuis bent of juist van huis bent)
  4. Selecteer je smartphone in het rijtje onder telefoon. Wonen er meerdere mensen in jouw woning, dan kun je hier ook hun smartphone aan toevoegen, zodat de thuis en afwezigheid routines goed werken

Er is ook een alternatieve manier om de Google aanwezigheidsdetectie in te stellen: zo zijn er apparaten die voorzien zijn van sensoren die ook kunnen bijdragen aan de kennis of je thuis of afwezig bent. Het gaat hier om de Nest Guard, Nest thermostaten, Nest Protect (bedraad) en het slimme deurslot van Yale.

*Heb jij een Nest-account, dan dien je deze eerst om te zetten naar een Google account.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts