Verplichte rookmelder kopen? Dit zijn de beste goedkope!

Vanaf juli 2022 geldt er een nieuwe wetgeving op het gebied van rookmelders. Een woning dient voldoende rookmelders te hebben die voldoen aan specifieke eisen en normen. Is dit niet het geval dan kun je een fikse boete riskeren of problemen krijgen met je verzekering bij brandschade. Zorg er dus voor dat je dit voor juli 2022 geregeld hebt. Direct rookmelders in huis halen die voldoen aan de nieuwe wet? Bekijk dan hier voordelige pakketten.

Met ingang vanaf 1 juli 2022 is de veelbesproken rookmelder-verplichting van toepassing. Je bent vanaf dat moment verplicht om voldoende optische rookmelders te hebben in je woning. Deze rookmelder dient te voldoen aan specifieke eisen. Wat deze eisen precies zijn, waar je op moet letten bij een verplichte (slimme) rookmelder kopen én wat de beste goedkope opties zijn ontdek je in dit artikel.

Verplichte rookmelder wet

Laten we eerst kort stil staan bij de verplichte rookmelder wet. Het klopt dat deze de verplichting van het installeren van rookmelders niet helemaal nieuw is. Nieuwbouwwoningen die ná 2003 gebouwd zijn, hebben al te maken met deze verplichting. Een woning dient voorzien te zijn van genoeg rookmelders: eentje is dus vaak lang niet genoeg.

Dit houdt in dat grote huizen of bijvoorbeeld studentenhuizen in elke kamer een rookmelder moeten hebben. En zo’n rookmelder, dient te voldoen aan specifieke eisen.

Verplichte rookmelder eisen: hier moet hij aan voldoen

Er zijn ontzettend veel rookmelders op de markt verkrijgbaar. Echter voldoen ze lang niet allemaal aan de gestelde eisen volgens de nieuwe Nederlandse wet. Zo zijn veel (slimme) rookmelders – met name onbekende niet-Europese merken –  niet voorzien van een Europees certificaat. En laat deze nu nét verplicht zijn. We zetten alle eisen van de een verplichte rookmelder op een rij:

verplichte eisen rookmelder juli 2022
  • Europese certificaat verplicht: EN14604
  • Rookmelders met batterijen moeten het NEN 2555 certificaat hebben
  • Verplichte CE-markering
  • Geen ionische rookmelders (deze werken op basis van geladen deeltjes)

Let vanaf nu dus altijd bij het kopen van nieuwe slimme rookmelder of deze voldoen aan bovenstaande eisen. Bekijk hier een ruim aanbod met rookmelders die voldoen aan de Nederlandse wetgeving.

rookmelder en 14604 norm

Rookmelders die voldoen aan EN-14604-norm

Rookmelders dienen vanaf 1 juli 2022 te voldoen aan de EN-14605 norm. Bekijk direct rookmelders die hieraan voldoen.

Beste deal

Maar, hoeveel rookmelders zijn er per woning verplicht?

Er dient minimaal één rookmelder per verdieping geïnstalleerd die als verblijfsruimte gebruikt wordt. Voor een woning betekent dat dus een rookmelder verplicht is op elke verdieping. In een appartementencomplex dient daarnaast ook minimaal een rookmelder geïnstalleerd zijn in elke gezamenlijke ruimte. Een studentenhuis? Hier dient elke kamer ook nog eens voorzien te zijn van een extra rookmelder.

Een rekensommetje voor een flatgebouw met 10 verdiepingen en 10 woningen per verdieping. 10 verdiepingen * 10 woningen per verdieping * 1 gezamenlijke hal= 111 rookmelders (1 voor elke woning, 1 voor elke verdieping, 1 voor de hal). Het is bij dit soort situaties dan ook super interessant om te kijken naar bundels. Vaak ben je met de aankoop van meerdere rookmelders veel goedkoper uit dan wanneer je per stuk koopt. Check voordelige bundels bij Coolblue.

elro verplichte rookmelder voordeelpakket

Elro rookmelders voordeelpakketten (Bespaar tot 18%)

Elro heeft rookmelders dien voldoen aan de wetgeving in interessante voordeelpakketten, waarmee je flink kunt besparen. Slim voor grotere woningen of om samen met je buren in een appartementencomplex te kopen.

Beste deal

Wat als je geen verplichte rookmelders in huis hebt?

Wanneer je verkeerde of niet genoeg rookmelders in huis hebt geïnstalleerd ná 1 juli 2022, riskeer je boete van de gemeente waarin je woont. Maar dat niet alleen: het kan ook zorgen voor flinke problemen met je verzekering als. Heb je brandschade en blijkt dat je niet voldoende óf slechte rookmelders hebt geïnstalleerd? Dan kun je zelf opdraaien voor de kosten.

rookmelder wetgeving 2022

Zorg ervoor dat je genoeg rookmelders hebt in je woning om boetes te voorkomen.

Verplichte rookmelders kopen: beste goedkope opties

Als we nog even terugkijken naar het rekensommetje van zojuist, kom je bij het gemiddelde woning uit op zo’n 4 verplichte rookmelders. Voor een slimme rookmelder ben je al snel tientallen euro’s kwijt. Nu is het wel zo dat ‘goedkoop’ vaak ‘duurkoop’ is bij een rookmelder. Bij goedkope troep (als ik het zo mag noemen) is er bijvoorbeeld sprake van een minder makkelijke montage, batterijen die snel leeg gaan of een veel kortere levensduur. En laten we wel beseffen: het gaat hier om producten die mensenlevens kunnen redden. 

Toch hoef je niet gelijk honderden euro’s kwijt te zijn voor de nieuwe rookmelder-wet, mits je het goed aanpakt. We zetten de beste goedkope verplichte rookmelders voor je op een rij.

elro blue line cbfs25

 Goedkoopste optie 

ELRO Blue Line CBFS25 (vanaf  € 16,99)

De ELRO Blue Line is een goedkope rookmelder die voldoet aan de gestelde eisen. Hij heeft een levensduur van 10 jaar en kan gemakkelijk met een magneet bevestigd worden. Hij geeft een melding als de batterij bijna leeg is.

Beste deal

jalo kapu rookmelder

 Mooie keuze 

Jalo Kupu Rookmelder (vanaf  € 34,99)

Komt de rookmelder duidelijk in het zicht te hangen? Dan kan deze mooie rookmelder van Jalo Kupu een interessant keuze zijn. Deze valt bijna niet op, is beschikbaar in vijf verschillende kleuren en kan super makkelijk gemonteerd worden.

Beste deal

ei 146 rookmelder

 Zonder batterijen 

Ei 146 rookmelder (Vanaf € 34,99)

Liever een rookmelder zonder batterijen? Dan is de Ei 146 rookmelder een goedkope optie. Mocht de stroom uitvallen dan springt hij automatisch over op een batterij. Je kunt deze rookmelder makkelijk koppelen met andere rookmelders.

Beste deal

Maak gebruik van bulkkorting bij verplichte rookmelders

We benadrukken dat het écht heel erg kan lonen om te gaan voor rookmelderbundels. Je kunt daarmee tientallen euro’s besparen, helemaal als je in een grote woning woont of bijvoorbeeld verantwoordelijk bent voor financiën van een vereniging van eigenaren (VVE).  In onderstaand overzicht hebben we een besparingsindicatie gemaakt voor de rookmelders van ELRO (Blue Line). Doe er  je voordeel mee.

ELRO BLUE LINE ROOKMELDERBUNDELPRIJZENNORMALE PRIJSBESPARINGBEKIJK
1 rookmelder€ 16,99€ 16,990% kortingBeste deal
2 rookmelders€ 32,99€ 33,983% kortingBeste deal
3 rookmelders€ 47,49€ 50,977% kortingBeste deal
POPULAIR
4 rookmelders
€ 59,99€ 67,9612% kortingBeste deal
5 rookmelders€ 69,99€ 84,9518% kortingBeste deal

We hopen dat dit artikel je verder heeft geholpen bij het ontdekken van goedkope rookmelders die voldoen aan de nieuwe wetgeving. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen voor antwoord op vragen die je mogelijk nog hebt.

Veelgestelde vragen over verplichte rookmelders

Waar moet een rookmelder vanaf 1 juli 2022 aan voldoen?

Hij moet het Europese EN14604 certificaat hebben. Met batterijen? Dan moet er ook sprake zijn van het NEN 2555 certificaat. Daarnaast is de CE-markering ook verplicht bij rookmelders vanaf juli 2022. Ionische rookmelders zijn niet meer toegestaan.

Hoeveel rookmelders zijn er verplicht per huis (woning)?

Op elke bouwlaag die als verblijfsruimte gebruikt wordt is een minimaal één rookmelder verplicht. In studentenhuizen is daarbij ook een extra rookmelder per kamer verplicht. Bij appartementencomplexen en flatgebouwen (flats) dient er daarbij ook nog een rookmelder geïnstalleerd te zijn in gezamenlijk ruimtes (bijvoorbeeld de hal).

Kan ik gecontroleerd worden op rookmelders?

Dat kan zeker. Dit kan bijvoorbeeld ook na brandschade. Als dan blijkt dat er in jouw woning niet genoeg óf geen rookmelders geïnstalleerd waren dien voldoen aan de wetgeving, dan kun je problemen krijgen met vergoedingen vanuit de verzekering. Ook kun je een boete van de gemeente riskeren.

Waar moet ik op letten bij verplichte rookmelders kopen?

Let dus goed op de EN14604 certificaat en de CE-markering. Daarnaast is het heel erg slim om te gaan voor rookmelders in een pakket, waarbij je er meer tegelijk koopt. Je bent dan veel goedkoper uit dan wanneer je ze per stuk koopt. En gezien de gemiddelde woning er vier nodig heeft, is dit sowieso nodig.

Heb je aanvullende vragen of feedback op ons artikel? Laat dan gerust een reactie achter onder aan het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
smart+ switch osram

Smart+ Switch van Osram

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay Onlangs las ik over een interessante slimme schakelaar: de Smart+ Switch. Deze Smart+ Switch…
Lees meer