FIDO Alliance werkt aan beveiligingsstandaard

Redactie Laatste update: 21-10-2020

FIDO Alliance, een alliantie wat eerder de beveiligingsstandaarden voor online authenticatie introduceerde, gaat zich nu richten op een standaard voor de beveiliging van IoT apparatuur. Vanwege de grote toenemende populariteit van de op het internet aangesloten apparaten, is het nodig om hier een beveiligingsstandaard voor te introduceren.

fido alliance iot standaard

Ter illustratie © Pixabay

Op dit moment hoeven fabrikanten zich nog niet te houden aan een enige standaard, waardoor hackers in veel gevallen vrij spel hebben. De uitdaging zal volgens FIDO Alliance met name zitten om een sterke beveiligingsstandaard voor IoT apparatuur te introduceren, die de apparaten niet te moeilijk maakt om te gebruiken voor de gemiddelde persoon.

Beveiligingsstandaard voor IoT apparaten op komst

Tegenwoordig bestaat er voor bijna elk apparaat wel een versie die aangesloten kan worden op het web. Zo is er een slimme stekker die in verbinding kan staan met je smartphone via WiFi of een slimme beveiligingscamera waarmee je 24/7 live mee kunt kijken in je woning. Hoewel de smart home privacy bij dit soort producten natuurlijk enorm belangrijk is, zijn er tot op heden nog geen beveiligingsstandaarden waar fabrikanten zich aan moeten houden.

IoT apparaten berucht vanwege slechte beveiliging

Er komt dan ook met regelmaat in het nieuws dat er weer IoT apparaten gehackt zijn of dat er een lek is gesignaleerd bij de verzamelde data van fabrikanten. Zo bleek bijvoorbeeld onlangs dat een Nest camera beelden bleef toesturen naar de vorige eigenaar, ook als deze teruggezet was naar de fabrieksintellingen met een volledige reset.

Fabrikanten IoT apparatuur hoeven zich niet te houden aan beveiligingsstandaard

Een groot onderdeel van het probleem, is dat fabrikanten van dergelijke producten, zich niet hoeven te houden aan specifieke standaarden om bijvoorbeeld te voldoen aan een gewaarborgde veiligheid van het apparaat en de eindgebruiker. Hier wil FIDO Alliance dan ook snel verandering in brengen. Het bedrijf wat eerder standaarden heeft ontwikkeld voor online authenticatie en beveiliging zonder wachtwoorden, wilt een label op de markt brengen. Met zo’n kenmerk weten consumenten vervolgens dat zij een – als veilig bestempeld – product in huis halen.

De uitdaging van FIDO Alliance voor het realiseren van zo’n label is met name om het voor de eindgebruiker makkelijk te houden. Op dit moment worstelt de alliantie met name om te beslissen ‘wanneer iets veilig is’ en ‘waaraan een apparaat dan zou moeten voldoen om zo’n label te verdienen’.

Over FIDO Alliance

FIDO Alliance is bekend van diverse standaarden, waarvan UAF, UF2 en FIDO2 enkele voorbeelden zijn. Zo realiseerden de alliantie een standaard voor een betere online authenticatie en de beveiliging van zonder wachtwoorden. De FIDO alliantie bestaat een groep van grote, online bedrijven. Zo zijn Microsoft, Intel en Lenovo drie partijen die reeds lid zijn van FIDO.

De FIDO alliantie is al sinds 2012 actief en heeft zichzelf sinds die tijd bewezen om een betrouwbare partij te zijn op het gebied van beveiligingsmaatregelen. Zo hebben bedrijven als Facebook en Google meermaals hun blijk van vertrouwen uitgesproken over FIDO Alliance.

 Aanbieding!  
google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu 50% korting!

Bekijk hier een scherpe aanbieding met twee Google Nest mini speakers, de speakers waren nog nooit zo goedkoop! Bekijk deze deal hier!

Meer smart home artikelen

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *