Fibaro Smoke Sensor 2 review

fibaro smoke sensor 2 review

▲ Fibaro Smoke rookmelder  © Bol.com

Wanneer je een slimme rookmelder in huis haalt, geniet je van een aantal ‘veilige’ voordelen. Zo kun je deze koppelen met andere smart home producten, met alle pluspunten van dien! Dit kan ook goed met de Fibaro Smoke Sensor 2, die we onlangs uitgebreid hebben getest. In deze Fibaro Smoke Sensor 2 review ontdek je onze ervaringen met deze slimme rookmelder!

Inhoud van deze review

fibaro smoke sensor 2

Fibaro Smoke Sensor 2

De beste slimme rookmelder van dit moment is volgens mij deze Fibaro Smoke Sensor 2. Ook uit onze beste slimme rookmelder onderzoek komt deze als beste uit de test.

Bekijk

Functies van de Fibaro Smoke Sensor 2

Een populair model op het gebied van slimme rookmelders is de Smoke Sensor 2 van Fibaro. Deze fraaivormgegeven rookmelder hebben wij onder de loep gehouden, maar laten we eerst de functies eens op een rij zetten die we interessant vinden.

De 6 meest interessante functies van deze slimme rookmelder:

 1. Meldingen ontvangen op smartphone: een van de interessante functies van deze rookmelder van Fibaro, is dat deze alerts doorstuurt naar je smartphone. Wordt er rook opgemerkt? Dan krijg je hiervan gelijk een bericht! Let op: hiervoor dien je wel gebruik te maken van een Z-Wave controller. Goede voorbeelden hiervan zijn Homey, Toon, Home Center Lite en Home Center 2.
 2. Goed te koppelen met Z-Wave (Plus) controllers: de Smoke Sensor 2 kan goed gekoppeld worden met verschillende smart home controllers die Z-Wave ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn Fibaro Home Center 2 en Athom Homey.
 3. Detectie van rook: uiteraard doet deze rookmelder ook waar hij grotendeels voor bedoeld is, het detecteren van rook!
 4. Merkt snelle temperatuurstijging op: naast enkel de rookdetectie heeft deze Fibaro rookmelder ook de mogelijkheid om snelle temperatuurstijgingen op te merken. Hierover wordt je dan ook geïnformeerd via je smartphone.
 5. Voorzien van een blackbox functie: met deze blackbox functie (stonden we versteld van) kun je gebeurtenissen vooraf het opmerken van bijvoorbeeld rook uitlezen. Dit wordt interessant als je deze rookmelder koppelt met andere smart home producten die deze rookmelder kunnen voorzien van informatie.
 6. Kan ook gekoppeld worden met Toon van Eneco: een van de beste functies in onze ogen is dat je hem (zeer) eenvoudig kunt koppelen aan een Toon slimme thermostaat.

Pluspunten van de Fibaro Smoke Sensor 2

Bij het inzoomen op de pluspunten en voordelen van deze rookmelder van Fibaro valt ons onder andere op hoe klein en mooi vormgegeven deze rookmelder is. Daarbij is de montage en de installatie echt onwijs simpel. Even op een rij:

 • Heel makkelijk te monteren: het monteren van de Fibaro Smoke Sensor 2 is ontzettend makkelijk. Hoewel wij in de handleiding lazen dat je de rookmelder ook met dubbelzijdig tape kunt bevestigen, zat dit niet in de doos. Daarbij krijg je ook gewoon twee plugjes en schroefjes om deze eenvoudig aan het plafond of tegen de muur te monteren.
 • Ziet er ontzettend mooi uit: dit is verreweg de allermooiste rookmelder die we tot nu toe in handen hebben gehad. Nu horen wij je denken; een rookmelder, moet die mooi zijn? Nou ja, je hangt hem aan het plafond, dus een beetje stijl kan geen kwaad. Daarbij is de afmeting van de rookmelder kleiner dan we verwachtten.
 • Installatie is onwijs makkelijk: het komt aardig neer op een ‘plug and play’ systeem. Natuurlijk dien je bij het koppelen van deze rookmelder met bijvoorbeeld een smart home controller wel wat meer stappen te doen. Dit is afhankelijk van je controller, bij Homey is het bijvoorbeeld ontzettend simpel.
 • Meldingen op telefoon geven rustgevend gevoel: als je weggaat van huis, blijf je altijd op de hoogte van rookvorming of snelle temperatuurstijgingen in jouw huis. Wel zo’n veilig gevoel! Met name de snelle stijging van de temperatuur zijn we niet eerder tegen gekomen bij andere modellen. Uiteraard hopen we nooit van dit ‘voordeel ‘gebruik te hoeven maken.

Minpunten van de Fibaro Smoke Sensor 2

Heel eerlijk: we kunnen bijna geen negatieve punten ontdekken bij deze rookmelder. Het enige waar we misschien een puntje van kunnen maken is de prijs.

 • Relatief hoge prijs: in vergelijking met andere rookmelders binnen het slimme rookmelder segment, is de prijs van deze Fibaro Smoke Sensor 2 (ruim 60 euro) ietwat aan de hoge kant. Echter weerleggen wij dit nadeel met het feit dat hij er goed uit ziet en veiligheid duidelijk voorop stelt met de handige meldingen. En laat dat nou veel belangrijker zijn.
 • Ontbreken van de dubbelzijdige tape: zelf voorzichtig met het boren van gaten in plafonds en muren, zouden we graag dubbelzijdige tape in de verpakking willen vinden. Dit ontbrak echter in de doos, hoewel het wel bij de handleiding als optie vermeld staat.

Specificaties van de Fibaro Smoke Sensor 2

Bekijk in onderstaande tabel de specificaties van deze Fibaro rookmelder die we op een rij hebben gezet.

FIBARO SMOKE SENSOR 2TESTRESULTATEN
Smart home protocolZ-Wave
DetectieRook
Snelle temperatuurstijging
Voorbeelden van smart home controllersFibaro Home Center
Home Center Lite
Athom Homey
Slimme thermostaat koppelingToon Eneco
Indicatie prijs€ 64,95

Conclusie Fibaro Smoke Sensor 2 review

Wij zijn zeker te spreken over deze rookmelder van Fibaro. De Smoke Sensor 2 is opvallend klein en strak vormgegeven, makkelijk te installeren en eenvoudig te monteren. Met name als je je smart home project rondom Z-Wave wilt realiseren is dit een perfecte keuze. Ook wanneer jij een Toon thermostaat hebt en je huis veiliger wilt maken, is de Fibaro Smoke Sensor 2 de slimme rookmelder die je hierbij kan helpen. De 5 sterren dik verdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts