FIBARO Rookmelder batterij vervangen

fibaro rookmelder batterij

Een van de populairste slimme rookmelder modellen van dit moment is de FIBARO Smoke Sensor 2. Mooi voordelen van deze rookmelder zijn dat deze erg compact is, stijlvol en daarbij ook nog eens draadloos is. Deze FIBARO rookmelder is echter dus wel voorzien van een batterij, die zo nu en dan vervangen moet worden.

Vanwege het feit dat ik over dit specifieke model zo nu en dan wat vragen ontving, heb ik besloten om er een artikel over te schrijven. Lees hier hoe je de FIBARO rookmelder batterij kunt vervangen en wat voor soort batterij je nodig hebt.

FIBARO rookmelder geeft status batterij aan

Op het gebied van slimme rookmelders wordt er aardig door geïnnoveerd. Zo bestelt een rookmelder van Google Nest zijn eigen batterijen, ruim voor dat de huidige leeg zijn. Dit doet de FIBARO rookmelder niet, maar toch hoef je je hierover geen zorgen te maken. De rookmelder laat namelijk via verschillende wegen merken hoe het met de batterijenstatus gesteld is:

  • Af te lezen in interface van de Z-Wave controller: als hier een ‘rode’ batterij te zien is, is de batterij bijna leeg.
  • Visuele indicatie op FIBARO rookmelder zelf: wanneer het gele lampje van de rookmelder gaat knipperen en er telkens om een bepaalde tijd een alarmsignaal te horen is, heeft de batterij nog maar 30 dagen aan energie

Wanneer er sprake is van bovenstaande notificaties, is het tijd om de batterij te vervangen!

Welke batterij gaat er in de FIBARO rookmelder?

cr123a batterij voor fibaro rookmelder

Een CR123A batterij voor Fibaro rookmelder

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste batterij in huis haalt. De batterij die in de FIBARO rookmelder gaat is een CR123A batterij. Bij menig webshop vind je deze batterijen (bijvoorbeeld hier bij Bol.com in een 2-pack) voor een gemiddelde prijs van € 4,99 per stuk.

FIBARO rookmelder batterij vervangen doe je zo

Heb je de batterij in huis gehaald? Dan is het een kwestie van het volgen van deze stappen om de batterij te vervangen en te plaatsen.

  1. Draai de sensor los van de rookmelder (tegen de klok in draaien)
  2. Haal de oude batterij uit de rookmelder
  3. Druk de B knop (knop midden op de rookmelder) 3 seconden in
  4. Plaats nu de nieuwe batterij in de FIBARO rookmelder
    • Brand het indicatie  lampje groen, dan is de batterij goed geplaatst
    • Brand het indicatie lampje rood, dan is de batterij nog niet goed geplaatst of wordt deze niet herkend
  5. Test nu de rookmelder door de B knop in te drukken tot het indicatie lampje wit schijnt. Als het goed is hoor je een alarm signaal (korte piep). Als je daarna de B knop nog 3 seconden ingedrukt houdt wordt ook de werking van de rookkamer gecontroleerd worden. Is de piep binnen 10 seconden te horen? Dan is de rookmelder weer klaar voor gebruik.
  6. Bevestig nu de sensor weer op de rookmelder (met de klok mee draaien)

Zelf testen van rookmelder is belangrijk

Het zelf testen van de rookmelder is belangrijk. Hiermee weet je zeker dat de FIBARO rookmelder weer werkt en dat de batterij op de juiste wijze is geplaatst. Handig om te weten: FIBARO heeft de rookmelder zo gemaakt dat deze niet kan sluiten als er geen batterij in zit.

Op de achterzijde van de rookmelder zie je vervaldatum staan. Indien je twijfelt over de werking van de rookmelder, de rookmelder toe is aan reparatie of de vervaldatum is verlopen, raad ik je aan om contact op te nemen met de fabrikant.

FIBARO rookmelder batterij snel leeg?

FIBARO zegt dat de batterij zo’n 2 jaar mee gaat bij een actieve rookmelder. Echter wordt er hier vanuit gegaan dat de ontwaak interval op de standaard 6 uur ingesteld staat. Mocht je deze verhogen naar een verkorte interval, heeft dit impact op de batterij. Om dus ongeveer 2 jaar niet de batterij te hoeven verwisselen, wordt er vanuit gegaan dat de standaard 6 uur ingesteld staat. Daarbij kan de batterij sneller leeg gaan door de volgende instellingen:

  • Temperatuur metingen worden erg vaak doorgestuurd naar controller (frequentie hiervan is in te stellen bij paramater 10 en 12)
  • De gevoeligheid van de rookmelder is te hoog, waardoor er vaak ‘valse’ meldingen gemaakt worden van rook (gevoeligheid is in te stellen bij parameter 82)

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, kun je me altijd een bericht sturen. Ik raad je sowieso aan om altijd de handleiding van het product er ook naast te leggen! Vaak staan hier duidelijke afbeeldingen in van het producten en de volgen stappen. Wil je mijn ervaring lezen over deze rookmelder? Lees dan de FIBARO Smoke Sensor 2 review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts