Hoe FIBARO in 10 jaar tijd uitgroeide tot snelst groeiende domotica bedrijf in Europa

Rob Tigchelaar Laatste update: 18-11-2020

Het Poolse FIBARO bestaat alweer 10 jaar. Al vanaf het begin ontwikkelt en produceert het smart home merk haar producten zelf. Hoe is het bedrijf begonnen, wat inmiddels uitgegroeid is tot het snelst groeiende domotica bedrijf van Europa? We blikken terug.

fibaro bestaat 10 jaar

FIBARO fabriek in Poznań © FIBARO/Newsroom

Een verjaardag in de smart home wereld: het toonaangevende FIBARO bestaat 10 jaar. Fibar Group, de Poolse vennootschap die de FIBARO producten realiseert, startte haar bedrijf met vier verschillende FIBARO producten: een smart home hub en drie verschillende modules voor het bedienen van elektrische apparaten, jaloeziën en slimme verlichting. De producten communiceerden toen al via Z-Wave. Een stabiel en snel smart home protocol wat door FIBARO tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt in een specifieke productlijn.
FIBARO-fabriek wordt opgericht in Poznań

In 2011 wordt de fabriek van FIBARO opgericht, in Poznań om precies te zijn. Met een oppervlakte van 1800 vierkante meter begint FIBARO met het vervaardigen van haar smart home producten. Op dit moment zijn daar maar liefst 150 mensen werkzaam (in de hele onderneming zijn er zo’n 400 werkzaam, om een beeld te kunnen vormen van de grootte).

fibaro fabriek in poznan

De FIBARO fabriek in Poznan. © FIBARO/Newsroom

Omzet van FIBARO met name uit buitenland

In 2012 ziet Fibar Group een stijging zien van de inkomsten van maar liefst 488% in vergelijking met 2011. Een jaar later zou blijken dat de omzet met name in buitenlandse markten behaald wordt: slechts 8% komt vanuit het thuisland Polen zelf. Voor Fibar Group reden genoeg om zich te concentreren op de buitenlandse markten door te bouwen aan een netwerk van distributeurs over de hele wereld.

Introductie FIBARO Home Center Lite en Motion Sensor

Later, in 2014, ontwikkelt FIBARO al snel meer systemen om hun portfolio uit te breiden. Zo is het het jaar van van de aankondiging van de Home Center Lite, een smart home hub en de Motion Sensor, een slimme bewegingsmelder. Rond 2015 verspreidt het smart home merk haar producten in al meer dan 100 landen.

fibaro motion sensor

De FIBARO Motion Sensor. © FIBARO/Newsroom

FIBARO met Apple HomeKit ondersteuning

2016 was het jaar dat FIBARO haar producten uitrustte met Bluetooth Low Energy en WiFi, specifiek voor de Apple HomeKit lijn. Hiermee tackelt het bedrijf een van de grote nadelen van communicatie via Bluetooth: het hoge stroomverbruik. Het is een van de eerste smart home merken die deze uitrusting biedt. In ditzelfde jaar ontwikkelt en lanceert FIBARO ook twee nieuwe manieren van smart home bediening: de FIBARO Swipe met handgebaren en de FIBARO The Button, een slimme schakelaar.

Een jaar later, in 2017, introduceert FIBARO de KeyFob en de CO Sensor, een slimme koolmonoxidemelder die in menig smart home te vinden is. In 2018 wordt de FIBARO Roller Shutter 3 gelanceerd, een vernieuwde variant op de immens populaire slimme rolluimotor. Daarnaast introduceert het Poolse smart home merk ook de HomeKit Heat Controller, de Installer App en de Smart Implant. Dit laatste product werd zelfs bekroond met de Honoree Award tijdens CES 2019.
In 2019 werden de FIBARO Walli schakelaars en stopcontacten gelanceerd, waar wij op Smarthomeweb.nl aandacht aan besteedde. Dit jaar introduceerde FIBARO de Home Center 3 en samenwerking met 3rd party brands.

fibaro walli beschikbaar

De FIBARO Walli schakelaar. © FIBARO/Newsroom

FIBARO vandaag de dag

FIBARO is vandaag de dag uitgegroeid tot een van de snelst groeiende bedrijven op het gebied van domotica in Europa. Nog steeds is de fabriek te vinden in Poznań, waar ook het hoofdkantoor gevestigd is. De fabriek is wel een stuk groter dan voorheen: op dit moment heeft het een oppervlakte van bijna 4000 vierkante meter.

Er is sprake van veel professionaliteit: “De FIBARO-fabriek is uitgerust met professionele en moderne productielijnen die toepassingen van erkende wereldwijde fabrikanten en producten creëren en ontwikkelen door de FIBARO-technici, die zich bezighouden met de productie en het testen van apparaten op het gebied van smart home“, aldus het smart home merk op haar website.

Verkoop in meer dan 100 landen

De verschillende smart home producten van FIBARO worden in meer dan 100 landen in zes continenten verkocht. Kijken we naar het aantal distributeurs, doorverkopers en installateurs dan is dat ruim 10.000. Er is sprake van vijf verschillende distributiekanalen.

Namens de redactie van Smarthomeweb.nl: van harte gefeliciteerd FIBARO!

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
2 antwoorden
 1. jacobwesters
  jacobwesters zegt:

  Ik weet nog goed dat men in de beginjaren sceptisch was over Fibaro. Sterker nog; er waren zelfs benamingen als Poolse smart home rommel. Ik vind het dan ook prachtig om te zien dat ze in 10 jaar tijd altijd voor kwaliteit zijn gegaan. Verbeter me als het niet zo is, maar ik ben zelfs van mening dat het dé Mercedes onder de smart home producten is op dit moment.

  Ps. ik ben fan van dit soort journalistieke stukken. Jullie zijn goed bezig bij de redactie met deze insteek. Beter dan hoe je koppelingen maakt… Gewoon wat feedback! 🙂

  Groeten Jacob

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.