▲ Energiemeter ter illustrie © Pixabay
De laatste tijd ontvang ik steeds meer vragen over het beter kunnen monitoren van het energieverbruik in een woning. Hierbij verwijs ik vaak naar diverse slimme stekkers, die jou enig inzicht kunnen geven op aangesloten apparaten.
Toch is dit niet altijd dé oplossing: zo heb je enkel inzicht in het verbruik van een aangesloten apparaat en is vaak het analyseren een ramp. Ik ging op zoek naar een goede oplossing en kwam al snel uit bij Smappee. Middels deze informatieve blog vertel ik jullie meer over deze tool voor een beter inzicht van je energieverbruik!
Wat is Smappee en wat kun je met deze tool?
Het logo van Smappee
We hebben allemaal wel eens te maken gehad met het moment dat je je energiemeter moet aflezen. Wanneer je dan pas merkt dat je energieverbruik gigantisch is toegenomen, is het een groot vraagteken waar dit door gekomen is. Met Smappee kun je op makkelijkere wijze inzicht krijgen: tussentijds, achteraf en zelfs real-time!
Monitoren en analyseren via overzichtelijke dashboards
Opvallend is het gebruiksvriendelijke dashboard waarmee je eenvoudig je energieverbruik in het huis kunt analyseren. Doordat je dit kunt doen via de website van Smappee en via de Smappee app, heb je altijd en overal toegang tot de informatie over het huidige energieverbruik van jouw woning.
De Smappee producten voor inzicht in je energieverbruik
Voor een beter inzicht van je energieverbruik biedt Smappee drie verschillende producten aan. Deze producten werken naadloos met elkaar samen en zijn met name bedoeld ter uitbreiding. Zo kun je de Smappee Infinity uitbreiden met Smappee Switches. Wil je ook inzicht in het water- en gasverbruik? Ga dan nog een stap verder met de Smappee Gas & Water meter.
Smappee Infinity: optimaliseer je energieverbruik!
Het eerste product waar ik je kennis mee wil laten maken is de Smappee Infinity. Met de Infinity verzamel je ontzettend veel nuttige gegevens over het energieverbruik van je woning. Dit kan zelfs tot apparaat niveau. Enkele voordelen op een rij:
- Realtime meekijken bij het energieverbruik
- Kijk terug in de tijd met gebruiksvriendelijke dashboard
- Te koppelen met diverse IoT apparaten (ga ik straks dieper op in!)
Smappee Switch: slimme stekker gericht op verbruiksinformatie
Ik heb het afgelopen jaar tientallen slimme stekkers in mijn handen gehad. Negen van de tien keer waren deze stekkers met name bedoeld voor het op afstand bedienen van aangesloten apparaten. Slechts enkele boden de extra optie om inzicht te krijgen in het energieverbruik.
Bij de Smappee Switch is dit een ander verhaal: hier staat juist de verbruiksindicatie van aangesloten apparaten hoog in het vaandel. Daarbij geniet je uiteraard ook van de mooie voordelen van smart plugs en kun je aangesloten apparaten ook op afstand aan- of uitzetten. De Switch van Smappee is een mooie uitbreiding van de Smappee Infinity!
Smappee Gas & Water: direct op de hoogte bij lekken!
Het laatste product van Smappee is de slimme meter voor Gas & Water. Hiermee krijg je direct inzicht in het gas- en waterverbruik. Wat mij enorm opvalt is het unieke design van deze meter. Het doet me een beetje denken aan de kop van een slang.
In de app kun je eenvoudig het gebruik monitoren. Daarbij word je direct op de hoogte gesteld als er een lekken gedetecteerd worden of als er sprake is van een grote onwerkelijke stijging van het verbruik.
Wees niet bang dat de Smappee Gas & Water niet werkt met jouw energieleverancier: de meter werkt 100% onfhankelijk en is daarbij te koppelen met de meeste analoge meters.
Submeting van toestellen op drie verschillende manieren
Het is interessant om inzicht te krijgen in het energieverbruik van specifieke toestellen binnen het huishouden. Is de Playstation 4 de grootste energievreter of gaat het stiekem toch om de smart TV die in de stand-by modus alsnog veel lijkt te gebruiken.
Met behulp van zogeheten submetingen kun je het energieverbruik van een specifiek toestel of apparaat inzichtelijk krijgen. Hiervoor heb je met Smappee drie verschillende opties, die ik hieronder toelicht.
- Met stroomklemmen in de zekeringskast: hiermee worden stroomklemmen aangebracht op het distributiepaneel in de zekeringskast. Met deze Smappee Infinity optie, kun je tot wel 28 subcircuits meten (!). Let wel op: het maximale aantal is afhankelijk van je elektriciteitsinstallatie.
- Op het stopcontact met Smappee Switch: Smappee heeft ook zogeheten Switches die je aan kunt sluiten op het stopcontact. Dit is een slimme stekker die je eenvoudig kunt gebruiken op je huidige stopcontact. Na het aansluiten van een apparaat op de Smappee Switch, krijg je direct inzicht in het energieverbruik en geniet je van de voordelen van een smart plug. Zo kun je het apparaat op afstand bedienen.
- Op de stroomkabel met NILM technologie: de kans is groot dat jij nog nooit van deze technologie hebt gehoord. Smappee heeft hier namelijk een patent op en is de uitvinder van deze unieke manier van submetingen. Doormiddel van speciale stroomklemmen worden energiesignalen ontleedt, waarna deze opgesplitst worden en toegewezen worden aan bepaalde apparaten binnen een woning. Per apparaat dus inzichtelijk hoeveel deze gebruikt!
Met welke apparaten is Smappee te koppelen?
Alexa smart speakers kun je koppelen met Smappee
Zoals je van mij kunt verwachten ga ik altijd op zoek naar mogelijke koppelingen. Dit maakt een smart home in mijn ogen pas écht slim, ook als het gaat om inzicht in je energieverbruik, waarbij je wellicht wenst om een koppeling te maken met een slimme thermostaat.
Ik heb goed nieuws: Smappee is met veel verschillende slimme apparaten te koppelen: van een Nest thermostaat tot aan een Alexa slimme speaker. Ik zet enkele mogelijke apparaten die ‘praten’ met Smappee op een rij:
- Nest slimme thermostaat
- Netatmo smart thermostaat
- Amazon Alexa speakers
- Netatmo Smart weerstation
- Slimme lampen van Philips Hue
Dit is slechts een greep van de producten die te koppelen zijn. Op de speciale pagina op de website van Smappee ontdek je de complete lijst met producten die je kunt verbinden met Smappee.
Mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos door IFTTT mogelijkheden
Naast de koppelingen met specifieke smart home apparaten als camera’s en slimme thermostaten, werkt Smappee ook met IFTTT (If This, Then That). Zelf ben ik veelvuldig gebruiker van IFTTT, waarmee je zelf smart home scenario’s kunt maken en hiermee dus ook Smappee kunt integreren.
Denk aan mogelijke situaties waarbij er sprake kan zijn van een detectie van lekken of abnormaal verbruik, waarna de slimme lampen gaan knipperen om jou op de hoogte te stellen.
Mijn mening over Smappee
Binnen een smart home is het interessant om je ook te richten op inzicht in het energieverbruik. Vaak kun je hiermee flink besparen door actie te ondernemen op basis van inzichten. Tot op heden zijn er nog maar weinig tools die hier écht alle handvatten voor bieden.
Smappee lijkt hiermee de uitkomst. Met een gebruiksvriendelijk dashboard krijg je niet alleen real-time inzicht, maar kun je ook eenvoudig historische gegevens bekijken. Daarbij kun je het systeem eenvoudig uitbreiden met slimme stekkers en meters voor water en gas.
Tenslotte wil het oog ook wat: ook hier heeft Smappee aandacht aan besteed. De meters en producten zien er strak vormgegeven uit en zijn geen doorn in het oog.