EcoBright: eerste smart led dimmer met draaiknop

ecobright smart dimmer

▲ Verlichting ter illustratie © Pixabay

EcoBright heeft de allereerste smart LED dimmer gelanceerd die voorzien is van de welbekende draai/drukknop. Tot op heden waren er nog geen smart LED dimmers op de markt die net zo functioneerden op fysieke wijze als de nieuwe variant van EcoBright.

Zoals je van een smart dimmer kunt verwachten is deze tevens aan te sturen met spraak: er is een koppeling mogelijk met Amazon Alexa en Google Home. Onder de motorkap biedt de slimme dimmer ondersteuning voor smart home protocollen Z-Wave en Zigbee, waarmee er veel mogelijkheden zijn binnen een smart home.

Eerste smart LED dimmer met draai/drukknop

Zigbee-Zwave-led-dimmer-druk-draaiknop-EcoDim

De bekende klassieke slimme schakelaars voor verlichting zijn in veel gevallen voorzien van een draai/drukknop. De drukknop kan gebruikt worden om lampen in- of uit te schakelen. Bij het ronddraaien van de knop wordt het licht gedimd of versterkt. Deze fysieke – en vertrouwde – handeling ontbrak tot op heden bij slimme dimmers: in veel gevallen zijn slimme dimmers enkel voorzien van een drukknop, waarbij het dimmen plaats dient te vinden via een aangesloten device.

Z-Wave en Zigbee ondersteuning

Opvallend is dat de slimme LED dimmer zowel Z-Wave als Zigbee ondersteund. Hiermee zijn de mogelijkheden met veel bekende smart home merken eindeloos: zo kan de dimmer bijvoorbeeld goed gebruikt worden voor FIBARO sensoren of Philips Hue lampen.

Smart dimmer geschikt voor 0-200W LED

Een ander opvallende eigenschap van de slimme dimmer is dat een aansluit vermogen heeft van 0-200W LED vermogen. Hierbij is het dus mogelijk om enkel een 1W LED lampje aan te sluiten of een compleet LED paneel. EcoBright vermeldt hierbij wel dat het niet altijd betekent dat de slimme verlichting tot 0% gedimd kan worden: “Echter betekent dit niet dat de smart dimmer je led verlichting altijd tot 0% kan dimmen. Het dimmen van lampen is namelijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de dimbare driver van de lamp. Zorg dus altijd voor ook kwalitatieve led verlichting“, aldus EcoBright.

De smart dimmer is verkrijgbaar in de webshop bij EcoBright, maar zal naar eigen zeggen binnenkort bij meer smart home webshops verkrijgbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts