banner tink

Domotica systeem – Wat is het en welke zijn er?

Er zijn verschillende domotica systemen op de markt. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over domotica systemen en hoe je een systeem uitkiest.
domotica systeem

Met een domotica systeem kun je apparaten bedienen en met elkaar koppelen. Een voorbeeld hiervan is een slimme speaker die gekoppeld is met je slimme verlichting, wifi thermostaat en je tv. Wanneer je thuis komt, geef je een commando aan je slimme speaker (door bijvoorbeeld “He Google” te zeggen) en automatische zullen de apparaten hierop reageren. Dus je zegt bijvoorbeeld ik ben weer thuis, de lichten zullen dan automatische aangaan, de speaker speelt je favoriete muziek, de thermostaat gaat op de gewenste temperatuur en je tv gaat aan op je favoriete zender.

Het meest belangrijke onderdeel van een smart home is een domotica systeem. Een domotica systeem is een apparaat of een mobiele app waarmee je slimme apparaten in je huis verbindt, ook wel bekend als smart home hub.

Als je van je huis een smart home wilt maken kun je gebruik maken van een domotica systeem. Momenteel zijn er veel merken op de markt met ieder zijn eigen functies en mogelijkheden. Voordat je begint met het kopen van apparatuur of slimme apparaten is het belangrijk dat je kijkt naar wat het systeem kan en met welke apparaten het systeem communiceert.

Op Smarthomeweb.nl proberen we je zo goed mogelijk te adviseren over verschillende domotica systemen en slimme producten die hiermee gekoppeld kunnen worden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende domotica systemen, maar ook wat de beste systemen zijn, hoe ze werken en waar op je moet letten wanneer jij zelf zo’n systeem wilt aanschaffen. Hieronder vind je alle onderwerpen die belangrijk zijn bij het kiezen van een domotica systeem.

Wat is Domotica?

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. Met domotica is het mogelijk om allerlei technische apparaten in je huis met elkaar te verbinden en er één systeem van te maken. Zo kun je de verlichting automatiseren, maar ook je videofoon, het inbraak- en brandmeldsysteem, je zonnewering, de rolluiken en de garagepoort. Nu kun je allerlei slimme schakelingen programmeren waarbij de bediening heel eenvoudig via je smartphone of tablet verloopt.

Een goed domoticasysteem levert in onze ogen verschillende voordelen op. Misschien wel één van de grootste voordelen is extra gemak en comfort, zo kun je het gehele huis automatiseren en laten werken voor je, daarnaast kan een domoticasysteem voor meer veiligheid zorgen. Lees hieronder de voordelen die een domoticasysteem kan opleveren:

  • Comfort: Alles regelen vanuit je stoelOok voor mindervalide mensen kan domotica een oplossing zijn. Ze blijven zo langer onafhankelijk! Met domotica kun je vele verschillende acties programmeren en laten uitvoeren door één druk op de knop. Dat noemen we een scenario. Doordat alle elektrische componenten in je woning met elkaar verbonden zijn, kun je leuke scenario’s bedenken. Bewaking en activatie van een scenario kan handmatig of automatisch door ingestelde sensoren of melders.
  • Veiligheid: Door bewegingsdetectoren in te zetten, kun je de veiligheid verbeteren.
  • Energiebesparing: Door de toepassing van allerlei, vaak gecombineerde, domotica kun je op je energiefactuur bezuinigen. Je kunt bijvoorbeeld een verwarming automatische laten werken met een vooraf ingesteld schema. Daarbij kun je ook de slimme verlichting automatisch schakelen.

Nog een voordeel van de tegenwoordige domotica is het feit dat je draadloos kunt werken. Totale renovaties en breekwerkzaamheden behoren tot het verleden.

Hoe werkt een domotica systeem?

Zonder te veel in te gaan in de technische kant van een domotica systeem, is het domoticasysteem het hart van je smart home. Vaak komt zo’n systeem in vorm van een klein computertje, dit computertje sluit je aan op je router, zodat hij in contact staat met internet. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een domotica systeem?

Doordat er zo veel systemen op de markt zoekt wordt het steeds moeilijker om een systeem uit te kiezen. Ook wij vinden het lastig om direct te zeggen welk systeem het beste is, elk systeem heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat het systeem aansluit op jouw situatie, daarom hebben we hieronder enkele vragen opgesteld die je jezelf moet vragen en op basis daarvan een systeem uitzoekt:

  1. Wat wil je? Allereerst is het belangrijk voor je zelf om te bepalen wat je precies wilt in je smart home. Bepaal welke toepassingen je wilt en bekijk dan met welke domotica systemen dit mogelijk is. Elk systeem werkt namelijk weer met eigen producten en vaak kunnen er ook andere producten aan toegevoegd worden.
  2. Wat heb je al? Heb je al wat slimme apparaten? Dan is het belangrijk dat je kijkt met welk domotica systeem deze apparaten te koppelen zijn. Vaak is het bekend met welk systeem het apparaat werkt en is dit afhankelijk van het communicatieprotocol van het apparaat.
  3. Draadloos of bedraad? Een andere belangrijke keuze die je dient te maken is: ga je voor draadloos of een bedrade smart home? Draadloos is heel makkelijk te installeren zonde hak- of breekwerk. Wel kan het zijn dat draadloze signalen kunnen kampen met storingen of is het signaal te zwak. Bedraad daarentegen is moeilijker te installeren en is vaak pas interessant wanneer je een nieuwbouwhuis hebt of een nieuw huis laat bouwen. Het systeem is wel wat betrouwbaarder en reageert een stuk sneller, wel is het wat moeilijker te installeren en moet dit vaak gebeuren door een installateur.
  4. Is er een mogelijkheid voor uitbreiding? Ook is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Misschien wil je op dit moment alleen slimme verlichting, maar kom je er later achter dat je het ook de beveiliging smart wilt maken. Bekijk dan goed of het systeem ook uitbreidbaar is. Sommige systemen werken bijvoorbeeld alleen met eigen producten, wil je dan een ander product aan het systeem toevoegen dan kan dit vaak niet of met een omweg.
  5. Wel of geen installateur? Bekijk ook altijd naar de moeilijkheidsgraad van het systeem. Tegenwoordig zijn veel systemen plug-en-play dit wil zeggen dat het vrij makkelijk te installeren is. Ook zijn er systemen waarbij een kennis van programmeren nodig is. Er staan veel instructievideo’s en handleidingen online, maar vaak is het toch wat moeilijker dan het lijkt en dien je toch een installateur in te schakelen.

Beste domotica systeem van dit moment (2023)

Zoals je hierboven al gelezen hebt, is het belangrijk wanneer bij het kiezen van een domotica systeem dat deze past bij je wensen en behoeftes. Toch hebben we een lijst gemaakt met de beste systemen van dit moment. Elk systeem werkt zijn eigen software en heeft weer eigen voor- en nadelen.

Deze lijst met beste domotica systemen hebben we opgesteld op basis van onze eigen behoeftes en ervaringen. Ook hebben we de feedback van gebruikers meegenomen in onze keuze. Bekijk hieronder de beste domotica systemen van 2023:

athom homey

1. Homey

Met het systeem van Homey kun je alle kanten op. Zo heeft dit systeem de mogelijkheid om allerlei producten van verschillende merken met elkaar te koppelen. Lees hier alles over Athom Homey.

google home

2. Google Home

Het domoticasysteem van Google is toegankelijk en werkt erg makkelijk. Ook heeft Google zelf veel slimme producten van bijvoorbeeld Google Nest en zijn veel populaire systemen met Google te koppelen.

FIBARO

3. FIBARO

FIBARO heeft veel eigen slimme apparaten, maar het systeem werkt ook met andere merken samen.

klikaanklikuit smart home merk

4. KlikAanKlikUit

Het domotica systeem van KlikAanKlikUit is er toegankelijk en laag geprijsd. Vooral met geschikt voor het beveiligen van je huis.

ikea tradfri smart home merk

5. IKEA TRÅDFRI

Met het smart home systeem van IKEA (IKEA TRÅDFRI) heb je een haal je een voordelig systeem in huis met producten die ook mooi zijn.

homekit smart home merk

6. Apple HomeKit

Ook Apple heeft zijn eigen domotica systeem, Apple HomeKit. Wie een iPhone heeft is misschien al bekend met Siri, dit is de spraakassistent van Apple.

homewizard


7. HomeWizard

HomeWizard is een systeem compatibel is met verschillende merken zoals, Somfy en KlikAanKlikUit. Ook is het met dit systeem makkelijk en overzichtelijk om scenes te maken.

somfy

8. Somfy

Somfy heeft veel eigen producten, waaronder slimme zonwering en automatische gordijnen.

loxone domotica installateurs

9. Loxone

Met het systeem van Loxone kun je alle kanten op; denk hierbij aan het aansturen van bijvoorbeeld de verwarming, airco, zonwering, verlichting en audio.

niko home control

10. Niko Home Control

Bij het systeem van Niko Home Control kun je zowel gebruik maken van draadloze als bedrade apparaten.

Doe-het-zelf domotica systemen

Doe-het-zelf domotica systemen zijn systemen die makkelijk zelf te installeren zijn zonder dat je verstand van programmeren of elektriciteit nodig hebt. Vaak werken de apparaten die je koppelt aan zo’n systeem draadloos en gaat de installatie van de software vaak automatische en dien je alleen een app op je smartphone te installeren. Bekijk hieronder enkele doe-het-zelf domotica systemen:

Google Home – Makkelijk te installeren en je kunt er alle kanten mee op

google-home-max-2-andere-google

Het meest gebruikte doe-het-zelf domotica systeem van dit moment is Google Home. Dit systeem is vooral populair geworden door de komst van de Google Mini eind 2018. De Google Mini is een speaker met een spraak assistent, ook wel bekend als smart speaker. Met deze Google Home Mini haal je een speaker in huis en een start voor je smart home. Zo kun je bijvoorbeeld slimme producten die communiceren met Google hiermee koppelen, denk bijvoorbeeld aan de slimme verlichting van Philips Hue.

Update: tegenwoordig heeft Google veel meer slimme apparaten en heeft Google het bedrijf Nest overgenomen. Google-apparaten hebben dan vanaf heden de naam Google Nest. Nieuwe speakers zijn er ook op de markt gekomen waaronder de Google Nest Audio.

Is domotica systeem altijd nodig voor een slim huis?

Nee dat is niet altijd nodig. Veel slimme apparaten werken ook zonder een hub. Zo heb je bijvoorbeeld een slimme deurbel van Ring, deze werkt los van een systeem prima. Je installeert een app op je smartphone en je kunt perfect gebruik maken van de deurbel.

Individueel werken apparaten heel goed en met een eigen app, maar wat als je ook een slimme thermostaat hebt, een slim deurslot, een slimme wasmachine, een smart speaker en slimme verlichting. Dan heb je voor deze apparaten een individueel appje nodig en dan staat je smartphone zo vol. Maak je gebruik van een domotica systeem dan kun je al deze apparaten bedienen op één app.

Ook kun je met een domotica systeem koppelingen maken met deze slimme apparaten. Zo kun je met een slimme speaker al deze apparaten bedienen met spraak of kun je een actie inzetten als een apparaat iets doen. Stel je voor dat een slimme wasmachine klaar is, dan kun je ervoor zorgen dat de slimme verlichting begint te knipperen.

Acties en koppelingen zijn oneindig in een slim huis, het is alleen belangrijk dat je weet wat kan en wat je zelf prettig vindt. Een domotica systeem zorgt daarbij dat apparaten met elkaar kunnen communiceren, maar ook dat jij overzicht hebt en niet tientallen apps op je telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
bluetooth speaker koppelen aan laptop

Bluetooth speaker koppelen aan laptop (computer)

Hoe kun je op makkelijke wijze een JBL bluetooth speaker verbinden met een laptop? Deze vraag krijgen we zo vaak te horen dat we besloten hebben om er een compleet artikel aan te wijden. Ontdek hoe jij een bluetooth speaker kunt koppelen met een computer: zowel voor Windows als MacOS.
Lees meer
koppelen bol.com aan kobo

Kobo inloggen met Bol.com

▲ Ring Spotlight Cam © Ring Op Smarthomeweb.nl schrijven we dagelijks berichten over slimme producten, denk aan slimme deurbellen,…
Lees meer

HomeWizard Domotica

HomeWizard is het centrale punt voor huisautomatisering, zo kun je met HomeWizard je huis besturen met je smartphone, tablet of computer. Het handige van van HomeWizard is dat er naast een standaard app ook een handige webapp is. Op je computer kun je dan ook je smart home apparaten bedienen en handige scenes maken.
Lees meer