Chromecast resetten

Chromecast resetten

▲ Tv in de woonkamer © Pixabay

Wanneer je Google Chromecast niet goed lijkt te werken of als er geen verbinding gemaakt kan worden, kan de Chromecast resetten uitkomst bieden. Vaak dien je opnieuw de installatie stappen te doorlopen en is het probleem vaak verholpen. Wanneer het resetten niet lukt of als er nog andere problemen voortkomen kunnen er tal van andere zaken zijn die dit veroorzaken. Denk aan een slechte WiFi verbinding of een onjuiste aansluiting van de Chromecast op je TV.

Het is eerst zaak om te kijken wat de problemen zijn, waardoor je wenst om Chromecast terug naar fabrieksinstellingen te zetten. Ook help ik je op weg bij Chromecast resetten middels een stappenplan, zet ik veelvoorkomende problemen op een rij en deel ik hoe je Google Chromecast weer volledig werkend krijgt.

In deze handleiding

Waarom Chromecast terug naar fabrieksinstellingen zetten?

Het installeren van Chromecast is vaak binnen 5 minuten gedaan, waarna je direct kunt genieten van het streamen van apps als Netflix, Spotify en TuneIn. Echter kunnen er vlak na het installeren problemen optreden of kun je zelfs al vast lopen bij het installeren. Chromecast naar fabrieksinstellingen terugzetten kan dan een slimme zet zijn, gezien de mediastreamer dan weer functioneert alsof hij net uit de doos komt en enige instellingen direct verwijderd.

In veel gevallen komen de volgende problemen voor, die opgelost kunnen worden met het resetten van Chromecast:

 • Smartphone vindt Google Chromecast niet
 • Op het HDMI kanaal verschijnt geen melding van Chromecast
 • Er is wel een verbinding maar het streamen lukt niet
 • Chromecast hapert bij het streamen van beeld en geluid

Een reset zorgt ervoor dat de media-streamer teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen. Veel van bovenstaande problemen worden daarmee getackeld.

Chromecast resetten stappenplan

chromecast reset knop
Locatie van de Chromecast reset knop

Locatie van de Chromecast reset knop

Het resetten van Google Chromecast is in een paar stappen gedaan. Het is hierbij belangrijk om de volgende stappen precies te doorlopen en de juiste Chromecast reset knop te gebruiken.

 1. Schakel de TV aan op het juiste HDMI kanaal, zodat je kunt zien of het resetten straks lukt
 2. Op de achterzijde van de Chromecast ontdek je een langwerpige kleine reset knop (zie foto) die je 30 seconden ingedrukt dient te houden
 3. Het lichtje op Chromecast zal oranje gaan knipperen, houd de reset knop ingedrukt tot deze weer wit licht begint te schijnen
 4. Het beeldscherm op je TV zal nu blauw kleuren, met de boodschap “Zo terug”
 5. Google Chromecast resetten is nu gelukt, waarna deze teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen

Vanaf dit moment kun je opnieuw de stappen doorlopen om Chromecast weer aan de praat te krijgen.

Chromecast resetten lukt niet: wat nu?

Het kan gebeuren dat het resetten zelf niet lukt of dat Google Chromecast niet op de juiste wijze teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen. Er zijn drie mogelijkheden die zorgen voor issues:

 • Chromecast heeft geen stroomvoorziening: het is belangrijk dat je de Chromecast aansluit op een stroomvoorziening, anders kan deze simpelweg niet gerest worden.
 • Rest knop te kort ingedrukt: je dient de reset knop minimaal 30 seconden ingedrukt te houden. Dankzij het lampje kun je precies zien of het lang genoeg geweest is. Niet eerder stoppen dus met indrukken.
 • Google Chromecast is defect: als bovenstaande zaken gedaan zijn, maar er alsnog geen reset mogelijk is. Is de kans groot dat jouw mediastreamer defect is. Echter komt dit zelden voor.

Problemen die met een reset niet verholpen worden

Er zijn verschillende problemen op een rij te zetten, waarbij het resetten van Chromecast niet de oplossing blijkt te zijn. Het kan dan gaan om een slecht WiFi bereik of simpelweg een verkeerde aansluiting van de mediastreamer. Op basis van enkele situaties die ik voorbij heb zien komen, heb ik een lijst gemaakt met veelvoorkomende situaties waarbij Chromecast resetten niet zorgt voor een oplossing.

 • Check of je gebruikt maakt van de juiste aansluiting: het kan goed zijn dat je een verkeerde kabel hebt gebruikt. Google Chromecast sluit je aan op een HDMI poort en vervolgens met een USB in een geschikte adapter op netstroom. Vaak zorgt een directe USB aansluiting op de TV ook voor problemen, waarbij resetten niet zorgt voor een oplossing.
 • Zorg voor de juiste type Chromecast voor jouw TV: er zijn drie verschillende Chromecast varianten. Het gaat om de Chromecast V3, de Chromecast Audio en de Chromecast Ultra. Het is belangrijk om te weten dat de audio variant geen beeld kan steramen en dat de Ultra alleen geschikt is voor Ultra HD (4K) televisies. Heb je de goede variant te pakken?
 • Controleer of er sprake is van hetzelfde WiFi netwerk: het is belangrijk om de Chromecast op hetzelfde WiFi netwerk aan te sluiten als van het toestel waar je mee wilt streamen. Wanneer deze op een ander netwerk zitten is het streamen niet mogelijk.
 • Download de nieuwste versie van de Google Home app: ik raad je altijd aan om de meest nieuwe versie van de Google Home app te installeren. Vaak zijn er enkele bugs te vinden die net kunnen zorgen dat jouw Chromecast niet gevonden kan worden door de app.
 • Check het juiste HDMI kanaal: als laatste tip wil ik je meegeven om nogmaals te checken of je wel op het juiste HDMI kanaal zit. Jep: hoewel het vanzelfsprekend lijkt, heb ik veel situaties gezien waarbij dit het probleem bleek te zijn.

Hoe krijg je na het resetten Chromecast weer werkend?

Als Google Chromecast weer teruggezet is naar de fabrieksinstellingen, geniet je van een mediastreamer die weer functioneert alsof hij net uitgepakt is. Je dient dus alle stappen voor het installeren weer te volgen, evenals het aansluiten op het juiste WiFi netwerk en een verbinding te maken met je smartphone.

Voor je overgaat tot het opnieuw installeren, na het resetten, heb ik nog wat vuistregels op een rij gezet die je kunnen helpen bij een vliegende start van de installatie:

 • Check of je TV het type Chromecast ondersteunt
 • Sluit alle kabels netjes aan
 • Dubbelcheck het HDMI kanaal
 • Controleer of smartphone op hetzelfde WiFi netwerk zit

Geen idee hoe je de mediastreamer kunt installeren? Lees dan ook mijn uitgebreide artikel voor Chromecast installeren, waarbij ik je stap voor stap op weg help.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts