Chromecast met Google TV Review

chromecast met google tv review

Dat er een nieuwe Google Chromecast geïntroduceerd zou worden tijdens Night Launch In, wisten wij al. Dat hij echter nu mét afstandsbediening zou komen én dat er sprake zou zijn van een combinatie met Google TV, was enkele dagen daarvoor nog niet bekend. De nieuwe Chromecast 4 met Google TV is in Amerika inmiddels een feit, in Nederland moeten we nog eventjes wachten.

We hebben alvast een Chromecast met Google TV review geschreven, waarbij we met gezonde smart home kennis inzoomen op de voordelen van deze nieuwe mediastreamer. Is er sprake van een dusdanige vervanging van de oude Chromecast, dat we deze misschien moeten vervangen? Ontdek onze ervaringen en ongezouten mening in deze review.

Design: eerste Chromecast mét strakke afstandsbediening

Het mag duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een compleet andere Google Chromecast dan we normaal gesproken gewend zijn. Waar we voorheen een simpele dongle aan onze TV hingen via de HDMI poort, hebben we nu ineens een dongle mét afstandsbediening. In een eerder uitgebreid artikel gingen we in op deze Chromecast Voice Remote, die wij van Smarthomeweb.nl om hebben gedoopt tot de Google TV Stick.

Wat anders is, is dat de Chromecast ook een andere vorm heeft. Waar de Chromecast 3 Ultra een totaal andere vorm heeft. De Chromecast V3 (of Ultra) ziet eruit als een rond schijfje. De nieuwe Chromecast 4 lijkt meer op een ei, met mooie ronde hoeken.

Chromecast met afstandsbediening in drie kleuren

De nieuwe Chromecast 4, die dus geleverd wordt met afstandsbediening, is verkrijgbaar in drie kleuren:

 • Snow: een strakke witte kleur
 • Sky: lichtblauwe kleur
 • Sunset: een perzikachtige kleur

Wij gaan het liefst voor de witte variant, gezien deze bij elke inrichting een goede keuze is én vanwege het feit dat je deze kleur nooit echt zat zal worden. Bekijk de verschillende kleuren duidelijker in onderstaande video van Google zelf, die tijdens het jaarlijkse Google Hardware Event getoond werd.

https://youtube.com/watch?v=c-3jOSsg2Yc%3Fstart%3D300%26feature%3Doembed

Ondersteuning: meerdere streamingsdiensten

Dat je met een Chromecast veel kunt streamen is duidelijk (mocht dat nog niet duidelijk zijn, lees hier wat je allemaal kunt doen met een Chromecast). Er is ons echter één ding gelijk een stuk duidelijker: met de nieuwe Chromecast 4 kun je veel meer dan enkel video’s en muziek streamen: je kunt er TV mee kijken en de bediening zónder je smartphone of tablet.

Bediening via de afstandsbediening

Deze website meldde in een vroeg stadium al de mogelijke komst van een nieuwe Chromecast met afstandsbediening. We wisten toen echter nog niet helemaal zeker of je je smartphone ook daadwerkelijk in je zak kon houden. Je kunt heel Google TV bedienen via de afstandsbediening, de Chromecast Voice Remote Control. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden met Google TV zelf?

Google TV: alle streamingdiensten op één plek

Wat erg opvalt in onze Chromecast met Google TV review, is het televisiekanaal zelf. Want wat blijkt dat handig: waar je normaalgesproken van app naar app gaat om een leuke comedy te vinden, kun je nu in één keer een zoekopdracht doen. Doordat Google TV de mogelijkheid biedt om meerdere streamingsdiensten onder te brengen in een overzicht, hoef je nu nog maar een keer een zoekopdracht te doen om alles in één keer te doorzoeken. Een greep uit streamingdiensten waar je gebruik van kunt maken:

 • Netflix
 • YouTube Video
 • Amazon Prime Video
 • HBO

Eerder deden onze smart home experts uitgebreid onderzoek naar alle televisiezenders en apps die je met Google TV kunt kijken.

Veel mogelijkheden met Google TV in een smart home

Tsja, dit vinden wij bij Smarthomeweb.nl natuurlijk het allerbelangrijkste: wat voegt Google TV nu eigenlijk toe aan een smart home? Nou; veel. Je kunt namelijk Google TV koppelen met een Google Nest speaker, maar ook met een Nest Hello Videodeurbel (of andere Google Home deurbellen), zodat je op je televisiescherm mee kunt kijken bij de voordeur.

Privacy: Google blijft Google…

Net als alle andere smart home reviews kijken we altijd naar de smart home privacy van smart home apparatuur. Met de nieuwe Chromecast, hebben we net als alle andere apparaten van de Amerikaanse techgigant, te maken met de privacy aanpak van Google. Er wordt van alles van je verzamelt: van streamingsgedrag tot nu dus ook wat je allemaal kijkt. Ja: ook wat je kijkt op Netflix dus en naar wat voor soort content je op zoek bent. In ons uitgebreide artikel over Google TV, benoemden we al het gerucht dat Google zelfs van andere streamingsdiensten voorzetjes kan geven tot specifieke films.

Echter kun je bij Google – gezien je account gekoppeld is aan een Gmail met je Google Home app – aangeven wat er wel en niet verzameld wordt en kun je dit altijd weer weghalen. We raden je aan om dit zo nu en dan te doen en goed te beseffen dat wat je online uitspookt, ook veelal verzameld zal worden.

Prijs/kwaliteitsverhouding: weinig voor veel mogelijkheden

Hoewel de prijs nog niet helemaal bekend is, verwachten wij een adviesprijs van om en nabij de 50 euro. In Amerika is de nieuwe Chromecast met Google TV gelijk na de introductie al een feit en wordt deze aangeboden voor $49,99. Ja, dit is een stukje duurder dan de normale Chromecast, maar hey; we hebben hier wel te maken met een compleet televisiekanaal, waar je dus al je streamingdiensten in samen kunt voegen.

Conclusie Chromecast 4 met Google TV review

We vinden de nieuwe Chromecast een mooie innovatieve toevoeging in de Chromecast familie. Echter vinden we het wel een compleet andere mediastreamer, dan we van Google gewend zijn (lees: waren). In tegenstelling tot de andere Chromecast is dit veel meer dan een mediastreamer, waarbij je je af moet vragen waarom dit eigenlijk een Chromecast genoemd wordt. Waarom dus niet Google TV Stick mét streamingmogelijkheden.

Onderaan de streep zijn we zeker wel positief over de nieuwe Chromecast. Doordat we naast het streamen nu ook de meest belangrijke apps voor video’s kunnen samenvoegen, kan het interessant zijn om na te denken om je oude Chromecast te vervangen. Heb je echter enkel Netflix én gebruik jij je huidige Google Chromecast alleen voor het streamen van video’s? Dan is een vervangen niet zozeer een must.

Waar een Chromecast installeren eerst bestond uit enkele stappen, blijkt de nieuwe Chromecast met Google TV installeren een heel ander verhaal: een stappenplan bestaande uit 17 stappen zorgt ervoor dat je aan de slag kunt.

Chromecast met Google TV review
 • Design – 7/10
 • Ondersteuning – 9/10
 • Privacy – 7/10
 • Prijs/kwaliteit – 9/10

8/10

Samenvatting

De nieuwe Chromecast is een compleet andere mediastreamer dan de oudere Chromecast varianten. Deze wordt namelijk geleverd mét afstandsbediening en wordt gecombineerd met een televisiekaan: Google TV. Met Google TV kun je meerdere streamingsdienste koppelen, zodat je in een overzicht alle video’s en films bij elkaar hebt. Zoek je naar een comedy, dan hoef je niet van app naar app te gaan, maar zoek je simpelweg in één keer via Google TV. Wij zijn zeer te spreken over de nieuwe Chromecast en wachten met ‘smart’ op de komst naar Nederland, wat we eind dit jaar verwachten.

Very Smart Choice Award voor nieuwe Chromecast

very smart choice

Onze smart home experts waren het unaniem eens: de nieuwe Google Chromecast 4 verdient het Very Smart Choice Award, vanwege de innovativiteit van een mediastreamer. In onze ogen heeft Google en goede vervanging van de huidige Chromecast geïntroduceerd, waarbij de mogelijkheden enorm zijn. Ook binnen een smart home.

F.A.Q. – Meestgestelde vragen over de Chromecast 4 en Google TV

We hebben besloten om alvast een review met onze mening over de nieuwe Chromecast én Google TV klaar te zetten, vanwege de grote hoeveelheid vragen die we binnenkregen op de redactie (meer dan 100 in onze mailbox…). We hebben ons uiterste best gedaan om in te zoomen op de mogelijkheden met Google TV en de toegevoegde waarde van de Chromecast 4 binnen een smart home. Bekijk de veelgestelde vragen hieronder in de F.A.Q. (die we up to date proberen te houden).

Is de nieuwe Chromecast 4 anders dan zijn voorgangers?

Ja, zeker weten. We hebben namelijk nu te maken met een Chromecast met afstandsbediening, zodat je je smartphone in je zak kunt houden.

Krijg ik Google TV bij mijn Chromecast erbij?

Ja, het gaat hier om Chromecast mét Google TV. Je kunt met de afstandsbediening Google TV bedienen in een koppeling maken met streamingsdiensten als Netflix en Amazon Prime Video.

Wanneer is de release van de nieuwe Chromecast 4/Google TV in Nederland?

Hoewel de nieuwe Chromecast 4 nu al in Amerika verkocht wordt, is het nog niet bekend wanneer dit in Nederland gaat gebeuren. Tijdens Google Launch Night In liet Google echter vallen dat dit voor het einde van het jaar moet gebeuren in meerdere landen.

Hoeveel zal de nieuwe Chromecast en Google TV gaan kosten?

In de U.S.A. wordt hij nu verkocht voor $ 49,99. In Nederland verwachten we een adviesprijs om en nabij de 50 euro.

Heb jij nog een aanvullende vraag of ben jij benieuwd hoe wij aan kijken tegen een specifieke functie van Google TV of de nieuwe Chromecast? Discussieer dan mee met onze lezers onderaan de pagina of stuur de redactie een privéberichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts