Chromecast installeren

chromecast installeren stappen

▲ Afstandsbediening © Pixabay

Het kan verdraaid handig zijn: met z’n allen een video bekijken op een grote televisie in plaats van het beeldscherm van je smartphone of Netflix streamen van je telefoon naar je televisie. Om te kunnen streamen heb je vaak een mediastreamer nodig die een draadloze verbinding kan maken van je telefoon of computer naar de televisie. De meest bekende variant is Google Chromecast, die beschikbaar is drie verschillende varianten.

Je kunt Google Chromecast verbinden met wifi en in slechts een paar stappen installeren. Hierbij is het wel belangrijk om te weten welk type Chromecast je wilt installeren en of het beeld van je smartphone of desktop computer of laptop wilt streamen. In deze post leggen we je uit hoe je de Chromecast verbinden met wifi moet en hoe je hem daar in een paar simpele stappen kan installeren.

In deze installatie handleiding 

Chromecast installeren stappenplan

De meest eenvoudige manier voor het installeren van Google Chromecast gaat via je smartphone. Op je telefoon kun je namelijk de Google Home app downloaden, waarbij je na paar stappen kunt beginnen streamen. Zorg er altijd voor dat je smartphone op hetzelfde WiFi netwerk aangesloten als de Chromecast. Volg de volgende makkelijke stappen:

 1. Download de nieuwste versie van de Google Home app (iOS of Android) op je smartphone
 2. Open de app en klik vervolgens op Toevoegen
 3. Ga naar Apparaat Instellen en klik op Nieuwe apparaten instellen
 4. Je krijgt nu de vraag welk Google Account je wilt linken aan de Chromecast, kies het juiste account en klik op OK
 5. Machtig de App om Chromecast te kunnen installeren (dit gaat met name om locatiegegevens voor het kunnen vinden van de mediastreamer
 6. De app gaat nu zoeken naar je Chromecast, als deze gevonden klik je deze aan via Volgende
 7. Er verschijnt nu een cijfercode op het beeldscherm van je televisie, geef aan via je telefoon dat je de code ziet en vul deze in

Chromecast installeren via je smartphone is nu gelukt! Je krijgt na het maken van een succesvolle verbinding nog de mogelijkheid om wat tips en tricks te krijgen van Google voor een kennismaking met streamen. Is het installeren nog niet gelukt en ondervind je problemen? Dan raad ik je aan om mijn artikel voor Chromecast resetten door te nemen.

Hoe werkt Google Chromecast?

Voor we de stappen door nemen voor Chromecast aansluiten, is het goed om eerst stil te staan bij de werking van van deze mediastreamer. Eigenlijk werkt het heel simpel: normaal gesproken zou je geen draadloze verbinding kunnen maken met bijvoorbeeld je smart TV. Hier is dus een ontvanger voor nodig, die audio- en videobestanden van jouw smartphone kan ontvangen en deze vervolgens uit kan voeren.

Dit is precies wat Chromecast doet, na de Chromecast te verbinden met wifi heeft je tv eigenlijk ook een soort wifi verbinding. Nadat deze ingesteld is en de setup gereed is, kun je via speciale Chromecast apps eenvoudig bestanden streamen. Het is hierbij wel belangrijk dat je gebruik maakt van een geschikte variant.

Mogelijkheden met Chromecast

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden, zet ik de meest gebruikte op een rij.

 • Streamen van muziek
 • Streamen van videobestanden
 • Foto’s streamen
 • Apps streamen als Netflix, Spotify en YouTube
 • Smart TV met spraak bedienen via smart speaker

Welke Chromecast wil je installeren?

Op dit moment zijn er drie verschillende Chromecast modellen: Google Chromecast V3 (inmiddels alweer de derde generatie), Chromecast Ultra en Google Chromecast Audio. Het is heel belangrijk dat jij de goede variant hebt als jij deze instellen wilt. Zo is een Google Chromecast Audio niet geschikt om videobestanden te streamen en is de Ultra variant alleen geschikt voor 4K televisies. Ik zet de varianten op een rij met bijhorende informatie, check welke jij nodig hebt.

Kenmerkchromecast v3Google Chromecastchromecast ultraGoogle Chromecast Ultrachromecast audioGoogle Chromecast Audio
Beeldefinitie ondersteuningFull HD 1080P4K Ultra HD
BestandformatenVideo
Muziek
Foto’s
Video
Muziek
Foto’s
Muziek
Bediening via appJaJaJa
Type WiFiWireless AC
Wireless G
Wireless N
Wireless AC
Wireless G
Wireless N
Wireless AC
Wireless G
Wireless N
AansluitingHDMIHDMI3.5mm
chromecast met google tv

Nieuw: Chromecast met Google tv

Sinds kort is er ook een nieuwe Chromecast, Google Chromecast met Google TV. Deze Chromecast heeft ook een afstandsbediening, hierdoor kun je de Chromecast ook gebruiken zonder smartphone. Zo heeft deze Chromecast ook een eigen interface, waarmee je bijvoorbeeld Netflix kunt starten.

Chromecast setup: installeren in een paar stappen

Chromecast verbinden met wifi en de Chromecast installeren is echt in een paar stappen gedaan. Voor het instellen dien je echter wel een aantal zaken op orde te hebben:

 • Een lege HDMI poort op je smart TV
 • Een vrije aansluiting op netstroom
 • Een Google Home account
 • Een stabiel WiFi netwerk
 • Een desktop computer, laptop of smartphone

Tip: houd je WiFi wachtwoord bij de hand als je deze niet uit je hoofd kent. Om de Chromecast te verbinden met wifi hebben we deze nodig, omdat Chromecast deze zal vragen. Zoals ik daarnet aangaf kun je Chromecast installeren op twee manieren: via je smartphone of via een desktop/laptop computer. De eerste stap, ongeacht hoe jij straks Chromecast installeren gaat, is het aansluiten van de mediastreamer op de televisie.

Voorbereiding: Chromecast aansluiten op TV

wat kun je met een chromecast

Sluit zowel de HDMI aan op TV als de USB op netstroom

Voor we over gaan tot de verschillende installatie stappen, is de eerste stap om Chromecast aan te sluiten op je televisie. Maak hiervoor gebruik van de volgende eenvoudige stappen:

 1. Sluit de HDMI kabel van Chromecast aan op je TV
 2. Plug de andere zijde van de HDMI kabel in de Chromecast
 3. Stop de USB aansluiting in de adapter
 4. Sluit de adapter aan op het netstroom
 5. Schakel je televisie aan en ga naar het juiste HDMI kanaal
 6. Je ziet Chromecast op je televisie beeldscherm verschijnen
robbert

Rob’s tip: ik raad je echt aan om Google Chromecast aan te sluiten op netstroom en niet via de USB aansluiting in je smart TV. Wanneer jij straks ook je smart TV met spraak aan wilt sturen via een smart speaker, een van de extra mogelijkheden van Chromecast, dient er altijd stroomvoorziening te zijn. Dit is bij een USB aansluiting niet zo als de televisie uitgeschakeld is.

Chromecast installeren via computer

Wij krijgen veel vragen of het ook mogelijk is om een Chromecast te installeren op je pc? Nee, dit kan helaas niet. Persoonlijk zou ik ook niet kunnen bedenken waarom dit mogelijk zou moeten zijn. Wel snap ik dat velen van een pc of laptop willen streamen naar een tv, dit is wel mogelijk in combinatie met een Chromecast.

Stream via Google Chrome webbrowser

Als je een Chromecast heb geïnstalleerd is het zelf vrij makkelijk. Dit kun je namelijk doen als je gebruik maakt van een Chrome webbrowser. Open de Chrome webbrowser en open een nieuwe tabblad. Helemaal rechts zie je drie puntjes, klik deze aan en zoek “casten” op in het rijtje. Druk hier op en vink de Chromecast aan waarnaar je wilt streamen. Nu zal de tabblad waar op je browser staat op je tv scherm te zien zijn.

pc streamen naar tv

Selecteer wat je wilt streamen via Chromecast

Het streamen van een tabblad is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een presentatie geeft, het enige wat te zien is op het tv scherm is het tabblad van je webbrowser.

Daarnaast is het ook mogelijk om het gehele beeld van je pc te streamen naar de tv, dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een filmpje wilt tonen. Om dit te doen klik je rechtsboven op het cast icoontje en klik op casten naar en vervolgens op bureaublad casten, zie hiernaast het voorbeeld.

Chromecast gebruiken na installatie

chromecast installeren stream logo

Klik op het stream icoon om het scherm te delen via Chromecast

Het gebruiken van Google Chromecast is onwijs makkelijk en simpel. Na Chromecast installeren, verschijnt er namelijk bij diverse apps een ‘stream’ symbool. Zodra je hier op klikt krijg je de mogelijkheid om Chromecast te selecteren als deze gevonden wordt, waarna het beeld direct gedeeld wordt op het apparaat waarop je de mediastreamer hebt aangesloten.

Er zijn diverse apps waar je gebruik van kunt maken met Chromecast. Denk aan muziekdiensten als Spotify en TuneIn of videodiensten als Netflix en YouTube.

Chromecast App downloaden om te streamen

Benieuwd van welke apps je allemaal gebruik kunt maken met Google Chromecast? Ik zet de belangrijkste op een rij per dienst en beschrijf kort de voordelen van dit type apps.

Chromecast App installeren voor video’s kijken

Een van de voornaamste redenen van het aanschaffen van een mediastreamer, is natuurlijk het streamen van beeld en video’s. Met onderstaande apps kan het heel eenvoudig, waarbij het natuurlijk maar net de vraag is waar jij een abonnement voor hebt.

 • Netflix
 • Videoland
 • Plex
 • Google Play Movies

Chromecast App installeren voor muziek luisteren

Wil jij enkel muziek luisteren? Dan zijn daar ook genoeg mogelijkheden voor. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van Spotify, maar er zijn veel meer (gratis) mogelijkheden.

 • Spotify
 • SoundCloud
 • Vevo
 • TuneIn
 • Google Play Music

Chromecast App installeren voor delen van foto’s en video’s

Het delen van video’s en foto’s kan ook makkelijk, nadat je Google Chromecast succesvol hebt geïnstalleerd. Dit wordt helemaal interessant als jij bijvoorbeeld gebruik maakt van de Google Photos app op je toestel.

 • Google Photos
 • Facebook

Chromecast App installeren voor sport

Sportliefhebber en wil je graag je favoriete sportuitzendingen streamen van je smartphone naar je smart TV? Dit is mogelijk bij een aantal zenders. Het valt me wel op dat dit veelal Amerikaanse partijen zijn.

 • FOX sports
 • NBA Game Time
 • Eurosport Player
 • Sport1

Chromecast App installeren voor gamen

Wist je dat je met Google Chromecast ook kunt gamen? Zo kun je tekeningen maken op je smartphone, die gestreamd worden naar je televisie. Ook zijn er bowling games en meer:

 • FitFlap
 • Wheel of Fortune
 • Angry Birds Go
 • Cast Bowling (echt leuk!)

Voordelen van Chromecast installeren

Na het installeren van Google Chromecast geniet je écht van een aantal grote voordelen, die ik graag met je wil delen. Wellicht heb je nog geen Chromecast en ben je benieuwd wat de voordelen zijn, maar ook velen die al in het bezit zijn van deze mediastreamer weten ze misschien nog niet allemaal. Ik zet ze op een rij!

 • Klassieke televisie slim maken: heb jij op dit moment nog een smart TV? Dan kun je met Google Chromecast je televisie eenvoudig slim maken. Je kunt namelijk zaken als Netflix eenvoudig naar je TV streamen via je smartphone. Het enige wat je televisie wel moet hebben is een open HDMI aansluiting.
 • Met groepen kijken op groter scherm: we kennen allemaal wel die verjaardagen waarin iedereen een video wilt laten zien. Door te kunnen streamen, kunnen individuele personen hun gewenste video in de wachtlijst zetten, zodat ze een voor een afspelen op het grote scherm.
 • Televisie met spraak bedienen: tja, ik blijf een smart home liefhebber dus deze deel ik ook nog graag met je. Als jij in het bezit bent van een Google Home speaker, kun je via een Chromecast eenvoudig je televisie met spraak bedienen. Denk aan het opstarten van een specifieke serie op Netflix tot het aan en uitschakelen van het toestel. Echt heel vet! 

Ik hoop dat deze complete installatie handleiding je heeft geholpen. Mocht je nog aanvullende vragen of tips hebben? Stuur me dan gerust een berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts