Candle: ‘Privacy vriendelijk smart home systeem’

candle smart home systeem

▲ Diverse smart home producten van Candle © Candle

Er is een nieuwe smart home systeem op de markt gelanceerd: Candle. Het smart home heeft privacy hoog in het vaandel staan: zo blijft alle data die gebruikt wordt door de verschillende smart home producten binnenshuis, dit in tegenstelling tot veel andere systemen op de markt. Candle biedt een ruim aanbod aan interessante slimme producten, waaronder een slim deurslot, thermostaat en een lichtschakelaar.

Een van de opvallendste factoren van het Candle smart home systeem, is dat het ook werkt zonder internet verbinding. Zo is er te communiceren met het slimme deurslot via SMS en werkt bediening via spraak lokaal.

“Het eerste privacy-gefocuste smart home systeem”

Candle is naar eigen zeggen het eerste privacy-gefocuste smart home systeem. En daar is niets aan gelogen als we inzoomen in de communicatieprotocollen en deelacties van data die gebruikt wordt bij het bedienen en gebruiken van de slimme apparaten. Alle data die gebruikt wordt blijft binnenshuis en wordt dus niet gedeeld met Candle zelf of derden. Dit is in de smart home wereld uniek. Ook de communicatie mogelijkheid met slimme deursloten via SMS is een bijzondere: op deze manier is het systeem ook prima te gebruiken zonder een internetverbinding.

Candle: Amsterdams collectief van privacy experts en ontwerpers

Candle is een Amsterdams collectief van diverse experts op het gebied van privacy en ontwerpers. Zij hebben de afgelopen jaren onderzocht hoe de privacy van consumenten beter beschermd zou kunnen worden, zonder in te hoeven leveren op de kwaliteit en het gebruiksgemak van producten. Dit bleek goed mogelijk te zijn. Het doel van Candle is het inspireren van smart home merken en fabrikanten om privacy te omarmen: “Ons doel is om de producenten van deze apparaten te inspireren om privacy te omarmen“, aldus Tijmen Schep, Chief Designer bij Candle. Hoewel het Amsterdamse smart home merk ‘hoopt’ dat hun innovaties gekopieerd zullen worden, kijken ze ook uit naar mogelijke samenwerkingen met fabrikanten die hun smart home producten op de markt willen brengen.

Smart home privacy is een luxe geworden

Foto’s van smart home producten van Candle tonen deels afgedekte schermen met kralendekens. Hier blijkt een reden achter te zitten: volgens Candle is privacy een luxe geworden. Nederlands beeldend kunstenaar Dinie Besems heeft een behuizing van fijn geweven stenen kralen gerealiseerd, die visueel aantoont dat privacy een luxe geworden is. Met deze behuizing kunnen ook schermen – die wellicht informatie kunnen tonen – deels afgeschermd worden om daarmee de privacy te waarborgen.

Anemone: koppel je smart home los van het internet

Een ander interessante toepassing die Candle biedt is Anemone. Hiermee kan het complete huis losgekoppeld worden van het internet: het apparaatje kan de internetverbinding van een huis tijdelijk uitschakelen. Dit kan met name handig zijn in de nacht, een moment waar veel hackers toe slaan, zodat hacks niet opgemerkt worden: “Hackers zijn zo geavanceerd geworden dat ze ’s nachts proberen smart home-apparaten over te nemen, zodat storingen in de service niet worden opgemerkt“, aldus Schep.

Open source smart home systeem

Candle is een volledig open source smart home systeem. Gebruikers (met enige programmeer kennis) kunnen op die manier zelf aanpassingen verrichten of complete apparaten nabouwen. Veel van Candle hardware is gebasseerd op Raspberry Pi en Arduino. De software is gebasseerd op WebThings Gateway, een smart home controller van Mozilla Foundation.

De producten van Candle zijn te bewonderen van 19 tot 27 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts