▲ Veel verbonden in een smart home © Pexels
Hoe kun je je huis optimaal beveiligen met behulp van smart home apparatuur? In dit uitgebreide artikel delen we onze beveiligingstips voor een smart home, zodat jij veilig en beveiligd kunt genieten van jouw woning.
Steeds meer apparaten hebben slimme functies en kunnen bediend worden met een smartphone of tablet. Wij noemen dit soort apparaten slimme apparaten, omdat ze op een slimme manier te bedienen zijn en ze soms automatisch reageren op bepaalde acties. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting die automatisch aanspringt, de plantjes die automatisch water krijgen of het alarmsysteem die na een bepaalde tijd er op springt.
Leuk al die slimme apparaten, maar dit betekend meer risico’s. Tegenwoordig heb je zelfs slimme sloten die met één druk op de knop toegang geeft tot je huis. Voor personen die kwaad willen is dit weer interessant en een kans om binnen te komen. Wees niet getreurd want je kunt je prima bewapenen tegen dit soort indringers, daarom hebben we hieronder een lijst gemaakt met beveiligingstips voor smart home!
1. Kies niet voor de goedkope merken
Het klinkt misschien cliché, maar vaak ligt de prioriteit van goedkope merken niet op beveiliging. Dit soort merken zijn daarom vaak makkelijker te kraken dan de wat ‘duurdere’ merken. Ook hebben bekendere merken een naam die ze hoog moeten houden en daarom is er meer budget en prioriteit om de beveiliging hoog te houden!
2. Neem altijd een uniek en moeilijk wachtwoord
Kies voor elke app en apparaat die je gebruikt een uniek en moeilijk wachtwoord. Een moeilijk wachtwoord is vaak een stuk moeilijker te kraken dan een makkelijk wachtwoord en een uniek wachtwoord zorgt ervoor dat wanneer een wachtwoord gekraakt wordt niet direct al je apparaten en apps gekraakt kunnen worden.
Tegenwoordig zijn er veel goede wachtwoordmanagers die je kunt gebruiken. Wachtwoordmanagers hebben vaak tools die automatische een moeilijk wachtwoord voor je aanmaken, daarnaast hoef je met een wachtwoordmanager niet elk wachtwoord te onthouden. Vaak zien we nog dat personen wachtwoorden opschrijven en dit kan best tricky zijn. Doe dit niet en sla de wachtwoorden gewoon op in de kluis van je wachtwoordmanager.
3. Geef ook je router een nieuwe naam en wachtwoord
Veel apparaten en apps werken met een wifi. Mocht iemand de wifi code hebben dan kunnen ze bepaalde apparaten besturen, denk bijvoorbeeld aan het Sonos systeem. Maak je gebruik van dezelfde wifi waarmee het Sonos systeem verbonden is, dan kun je gewoon de Sonos speakers besturen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je een nieuwe of oude router hebt de gegevens hiervan veranderd.
Geef je router een nieuwe naam en een nieuw wachtwoord, hiermee voorkom je ook dat oude gebruikers gewoon nog toegang hebben tot de wifi. Ook staat vaak het wachtwoord van de wifi achter op de router en dit zorgt er helemaal makkelijk voor dat gebruikers makkelijk gebruik kunnen maken van de wifi. Gebruik onderstaande stappen plan om de naam en wachtwoord van de wifi te veranderen:
- Voer het standaardadres van de router in, in je internetbrowser
- Log in met de gegevens die achter op de router staan
- Nu zit je in de instellingen van je router en verander hier de gebruikersnaam en verander de wachtwoord
De wachtwoorden kun je gewoon weer opslaan in de kluis van de wachtwoordmanager.
4. Maak een aparte wifi aan voor gasten – Gasten netwerk
Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone die verbonden is met internet. Heb je gasten dan zal er snel gevraagd worden naar de wifi code. Zoals we hierboven al zeiden is het niet verstandig om gasten te verbinden met het netwerk waar ook alle slimme apparaten mee verbonden zijn. Deze personen kunnen dan ook bepaalde apparaten bedienen, omdat ze verbonden zijn op het zelfde netwerk. Maak voor gasten daarom een gastennetwerk aan.
Wel is het afhankelijk van je wifi router of dit mogelijk is, hieronder hebben we enkele routers gevonden waarbij het mogelijk is om een gastennetwerk aan te maken.

TP-Link TLWR940N router
Vrij simpele router van TP-link, waarmee je eenvoudig een gastennetwerk mee opzet. Hiermee kun je eenvoudig één van onze beveiligingstips voor smart home uitvoeren.

Linksys Velop Tri Band – Multiroom Wifi Systeem
Erg handige Linksys Velop Tri Band wifi mesh systeem. Met dit systeem kun je een gastennetwerk aanmaken, daarnaast zorgt deze router voor complete wifi-dekking voor je hele huis.
5. Check ook altijd de instellingen van je apparaten
Veel apparaten vragen om extra inzichten, denk bijvoorbeeld aan de locatiegegevens etc. Veel van dit soort gegevens hoef je niet te delen en hoef je niet te gebruiken. Check daarom altijd wat de instellingen zijn, om wat voor gegevens de app vraagt en wat het bedrijf met dit soort gegevens doet. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om gebruik te maken van een apparaat of app met locatievoorziening, dan kun vaak bij de instellingen aangeven dat je alleen bij gebruik van de app je locatiegegevens deelt.
6. Houdt de software altijd up-to-date!
Ook is het belangrijk om de software van je apparaten en apps up-to-date te houden. Door je software te updaten blijf je beter beschermd tegen beveiligingsrisico’s en is het moeilijker voor hackers om een software te kraken. Oude software is vaak achterhaald en is vaak makkelijker te kraken door hackers. Check daarom altijd even of er updates voor apparaten zijn, ook kun je instellen dat apparaten automatische up-daten.
7. Maak je huis veiliger met een slim camera systeem
Naast hackers die op een digitale manier in je huis proberen te dringen, heb je ook altijd nog de ouderwetse inbreker. Door te kiezen voor een goed slim beveiligingssysteem houdt je altijd een oogje in het zeil. Ook wanneer er rondom het huis personen bewegen die daar niet horen te zijn, krijg je via een berichtje op je smartphone en kun je via een camera kijken wat er gebeurt.
Tegenwoordig zijn er veel Plug & Play beveiligingscamera’s die heel makkelijk en snel te installeren zijn. Ook schrikken camera’s en alarmsystemen inbrekers en onbevoegde personen vaak af! Naast camera’s heb je ook bewegingssensoren, slimme deursloten en rolluiken.

Google Nest Cam Outdoor
Deze buiten camera van Google is vrij makkelijk te installeren en werkt erg goed. Via een app op je mobiel kun 24/7 live meekijken via de camera.
Dit zijn onze beveiligingstips voor smart home, mochten er volgens jou nog belangrijke tips ontbreken die jij zelf gebruikt. Laat het ons dan weten via het contactformulier, dan houden we deze lijst met tips up-to-date en creëren we een veilige omgeving voor onze smart home.