Beste Philips Hue alternatief

Philips Hue alternatief

▲ Random verlichting © Pexels

Het bekendste en grootste merk van slimme verlichting is Philips Hue. Persoonlijk zijn we erg tevreden over de slimme lampen van Hue en we zijn overtuigd dat het systeem het best werkt met alleen maar lampen van Hue. Toch krijgen we vaak te horen dat de lampen erg prijzig zijn, zo betaal je voor een losse Hue lamp met E27 fitting en die in verschillend kleuren kan branden ongeveer € 45. Wil je dan je gehele huis voorzien van slimme verlichting dan kan het wel een duur grapje worden.

Om deze reden zijn we ook op zoek gegaan naar goede alternatieven voor de lampen van Hue, hierbij hebben we naast de prijs en werking ook gekeken naar de verkrijgbaarheid in Nederland. Na verschillende merken met elkaar vergeleken en de werking ervan getest te hebben, hebben we hieronder onze beste Philips Hue alternatieven op een rij gezet. Ook vind je op deze pagina een vergelijking van de verschillende merken die slimme lampen verkopen en leggen we het verschil uit tussen verschillende lampen, zo is het communicatie protocol bijvoorbeeld erg bepalend.

De beste Hue alternatieven per merk

Momenteel zijn er diverse merken die slimme lampen aanbieden, ook komen er steeds nieuwe merken bij. In het onderstaande rijtje vind je onze keuzes als we kijken naar een alternatief voor Philips Hue, hierbij gaat onze keuze uit naar de slimme lampen van IKEA TRÅDFRI. De meeste slimme lampen werken met Zigbee Light Link, ook zijn er twee lampen in onderstaande keuzes die werken met WiFi. Zigbee Light Link en WiFi zijn het communicatie protocol waarmee de slimme lampen communiceren.

Het belangrijkste verschil is dat slimme lampen met Zigbee Light Link, net zoals de lampen van Hue, werken met een bridge. WiFi lampen koppel je direct aan je router. Het voordeel van WiFi lampen is dat deze vaak goedkoper zijn en je geen bridge nodig hebt. Bij Zigbee lampen heb je wel een bridge nodig en zijn de lampen wat duurder. Toch gaat onze voorkeur uit naar Zigbee lampen, omdat deze vaak een stuk beter werken en je kunt veel meer lampen koppelen aan een Bridge.

Gemiddeld kun je aan een standaard WiFi-router ongeveer 30 apparaten koppelen, hierin zit dan ook je laptop, tv, smart, etc. Wil je dan je volledige huis voorzien van WiFi lampen, dan zul je toch wat extra routers moeten aanschaffen.

Bekijk hieronder onze beste Hue alternatieven per merk:

eglo connect lamp

1. EGLO CONNECT.Z

EGLO CONNECT.Z slimme lampen zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een alternatief voor Philips Hue lampen. Deze slimme lampen hebben geen extra accessoires of bridge nodig, maar kunnen wel worden gekoppeld met het Philips Hue systeem. Bovendien zijn de lampen van EGLO een stuk goedkoper dan Philips Hue lampen, wat ze een interessante optie maakt voor degenen die hun bestaande verlichting willen uitbreiden. Ook is het assortiment van EGLO divers en groot, waardoor je veel keuze hebt voor slimme verlichting.

Innr-E14-lampen

2. Innr Lightning

Innr Lighting is een Nederlands bedrijf die zich volledig focust op slimme verlichting. Ook werkt de slimme verlichting naadloos met de lampen van Philips Hue en kun je de lampen koppelen aan de Hue of Innr Bridge.

ikea tradfri slimme lamp

3.IKEA TRÅDFRI Led-lampen

Sinds enige tijd heeft IKEA een eigen smart home lijn: TRÅDFRI. Naast slimme rolluiken, slimme speakers heeft IKEA ook slimme verlichting. De slimme verlichting van IKEA werkt goed en is laag geprijsd. Ook zijn de accessoires als dimmers erg laag geprijsd.

klikaanklikuit verlichting

4. KlikAanKlikUit lampen.IKEA TRÅDFRI Led-lampen

KlikAanKlikUit is ook een bekend merk die veel slimme apparatuur aanbiedt, denk hierbij vooral aan slimme schakelaars en sensoren. De slimme lampen van KlikAanKlikUit zijn ook te koppelen met Philips Hue lampen of met het eigen systeem.

ikea tradfri slimme lamp

5. LIFX smart lampen

Ook LIFX heeft slimme lampen, de lampen werken niet met Zigbee maar met WiFi. Naast standaard lampen heeft LIFX ook andere leuke lampen in haar assortiment, denk aan lichtstroken en lichtpanelen.

6. Action LSC smart lampen

Sinds kort liggen er bij Action ook slimme producten in het schap. Opvallend is de lage prijs van deze apparaten, zo zijn de slimme lampen ook erg geprijsd. Let wel op de lampen werken met WiFi.

Vergelijking van de beste Philips Hue alternatieven

Om een keuze te maken voor het alternatief voor Philips Hue hebben we naar verschillende merken gekeken, hieronder in het tabel vind je deze vergelijking. Conclusie: er zijn zeker lampen die een stuk goedkoper zijn. Met de lampen van IKEA ben je per lamp bijna € 20,- voordeliger uit. Wil je lampen die werken met WiFi? Dan kun je kiezen voor de LSC smart lampen van Action, deze kosten maar € 7,95 per stuk.

In het tabel hieronder zie je de vergelijking van de verschillende merken. Voor deze vergelijking hebben we gekozen voor lampen met een E27 fitting en lampen die in verschillende kleuren kunnen branden. Hoeft kleur voor jou niet? Kies dan voor de standaard lampen dan ben je nog goedkoper uit.

MERKEN SMART VERLICHTINGTE KOPPELEN MET HUE?COMMUNICATIEPROTOCOLINDICATIEPRIJS
EGLO CONNECT.ZJaZigbee, Bluetooth€ 15,49
InnrJaZigbee Light Link€ 24,95
KlikAanKlikUitJaZigbee Light Link€ 39,99
IKEA TRÅDFRIJaZigbee Light Link€ 22,95
LIFXJaWiFi€ 54,99
LSC Smart ConnectJaWiFi€ 7,95
Philips HueJaZigbee Light Link€ 44,96

Ook is er te zien dat de meeste merken wel te koppelen zijn met Philips Hue. Heb je dan al een Hue bridge dan kun je de lampen gewoon toevoegen aan dit systeem of via Google Home. Mocht je nog geen bridge hebben dan hebben de meeste merken ook een eigen bridge en ook deze zijn vaak goedkoper dan Hue. Hieronder vind je de merken die werken met een bridge en de daarbij horende bridge:

Naast de prijs zitten er nog andere voordelen aan bovenstaande smart home hubs. Zo kun je aan de hubs van IKEA en KlikAanKlikUit ook nog andere slimme producten koppelen, denk aan slimme rolluiken of beveiligingscamera’s. Kijken we naar de Innr bridge is het voordeel hier weer van dat deze geschikt is voor 100 verschillende lampen, op de Hue bridge kunnen er maar 50 gekoppeld worden.

Heb je nog geen slimme lampen?

Dan is het te allen tijde interessant om te kiezen voor een starterspakket. In een starterspakket zit alles wat je nodig hebt om te beginnen met slimme verlichting en dit is vaak een stuk voordeliger wanneer je alles los moet kopen. Hieronder hebben we een Philips Hue starterskit gevonden waarbij je ook een Google Home Mini krijgt, zo kun je de lampen ook bedienen met spraak.

Ondanks dat de prijs een stuk hoger ligt van Philips Hue zijn we nog steeds overtuigd dat Philips Hue de beste keuze is, vooral als je het huis volledig wilt voorzien van slimme lampen. Prijs blijft altijd een struikelblok voor vele, kijk daarom altijd naar interessante aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts