Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor gebruik slimme deurbel

Redactie Laatste update: 20-10-2020

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt dat een slimme deurbel met camera niet zomaar gebruikt mag worden. Wanneer de slimme videodeurbel namelijk opneemt bij beweging, kan er sprake zijn van het opnemen van de openbare weg, waarbij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking treedt.

slimme deurbel arlo review

Een Arlo slimme deurbel © Smarthomeweb.nl/Archief

Een slimme deurbel is in veel gevallen voorzien van een camera, zodat jij mee kunt kijken wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Echter kan de camera al geactiveerd worden wanneer er beweging gedetecteerd wordt. Woon je aan de stoep of heb jij een kleine tuin, dan is de kans groot dat je ook van de openbare weg opneemt. En dat is nou juist waar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor waarschuwt tegenover de NOS.

Met een slimme deurbel de openbare weg filmen mag niet

Een slimme deurbel is vandaag de dag enorm populair. Diverse onderzoeken – waaronder van Multiscope – tonen aan dat deze videodeurbellen (zoals ze ook vaak genoemd worden) meer en meer bij de voordeur gehangen worden. Allemaal leuk en aardig; maar wanneer er opnames gemaakt worden, is de kans groot dat er ook gedeeltes van openbare terreinen gefilmd worden.

Op deze website hechtten wij hier al aandacht aan in onze uitgebreide smart home privacy gids: Je mag de camera enkel richten op eigendommen. Maar ook hierbij zijn strikte privacy regels gelden: zo mag je je camera richten op een fiets in de voortuin, maar mag bijvoorbeeld de achterliggende stoep niet opgenomen worden“, meldden we eerder.

Ook is het zaak om je videodeurbel zichtbaar op te hangen, zodat mensen voor je deur weten dat ze opgenomen kunnen worden. In onze Ring 2 video deurbel review lieten wij ook stickers zien die ervoor moeten zorgen dat dit nog duidelijker is voor degene die aanbelt.

Moord opgelost door opname slimme deurbel van buren

Hoewel het dus niet toegestaan is om in Nederland met een slimme videodeurbel openbaar terrein te filmen of de tuin van bijvoorbeeld je buren, kan het elders wel zorgen voor voordelen. Zo werd er een tijd geleden een moordzaak opgelost in Amerika, waarbij beelden van een slimme deurbel bewijs vormden voor een moord. Kijktip: de complete documentaire staat momenteel op Netflix onder de naam “American Murder”.

 Aanbieding!  
eufy deurbel zonder base

Euy deurbel nu extra goedkoop!

De nieuwe slimme deurbel van Eufy is nu extra goedkoop! Het gaat hier om een deal met een losse deurbel, mocht je al wat apparaten hebben van Eufy dan is dit een interessante deal!

Meer smart home artikelen

(Slimme) rookmelders verplicht in 2022
ikea slimme producten
Nanoleaf introduceert Nanoleaf Lines
ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *