Automatisch sproeisysteem: dit zijn de grootste voordelen

Met een automatisch sproeisysteem haal je heel veel voordelen naar je tuin. Zo bespaar je water en bespaar je op de waterrekening.

Een sproeisysteem © Pexels

Sommige smarthomeproducten zijn handig en kunnen wat licht werk uit handen nemen, terwijl andere producten juist voor besparing kunnen zorgen en écht vervelende taken overnemen. Zo kan een slimme thermostaat bijvoorbeeld helpen bij het besparen van energie. Maar heb je ook wel eens bedacht wat voor rol een slim automatisch sproeisysteem kan hebben in je tuin?
Wellicht is dit niet het type apparaat waar je aan denkt wanneer je bouwt aan je smarthome, maar zo’n automatisch sproeisysteem doet in de basis hetzelfde als die slimme thermostaat aan de muur: het neemt een taak uit handen en zorgt ervoor dat je ergens op kan besparen (in dit geval natuurlijk water). In deze blog bespreken we reden waarom je zo’n slim systeem zou willen hebben.

Bediening via de app

Een automatisch sproeisysteem bedien je via een app. In veel gevallen kun je daardoor schema’s opstellen waarop het slimme sproeisysteem geactiveerd wordt, krijg je inzicht in je watergebruik en kun je het systeem activeren en deactiveren wanneer je maar wil. Dat zijn degelijke updates, die voorkomen dat je te veel water gebruikt of op en neer moet gaan naar de schuur of tuin.

Voorbeeld van een sproei-app © Google Play Store

Rekening houden met het weer

Omdat een automatisch sproeisysteem gekoppeld is aan het internet, kan het rekening houden met factoren van buitenaf, zoals het weer. Echt slimme sproeisystemen zetten de kraan niet open op het moment dat het regent of net geregend heeft. Zo’n systeem weet namelijk dat er dan al genoeg water aanwezig is, waardoor je wederom bespaart op de waterrekening. Bovendien kan het schema van water geven aangepast worden aan het weer.

De app kan meedenken

We hebben het al even kort benoemd in het kader van het weer, maar ook op andere plekken kan de app meedenken. Zo kun je bij sommige systemen meer informatie over je tuin delen. Bijvoorbeeld hoe groot die is en welke planten er in staan. De app kan dan berekenen wat het beste moment van water geven is en kan op basis daarvan automatisch schema’s maken.
Zo hoef je zelf niet te bedenken wat een goed moment is om de planten van water te voorzien. Sommige systemen stellen je in staat om ook momenten uit te sluiten, bijvoorbeeld rond etenstijd. Dan weet je ook zeker dat je geen nat shirt krijgt wanneer je net de barbecue aan doet.

De echt slimme systemen

De echt slimme systemen weten bijvoorbeeld ook wanneer het water helemaal de grond in getrokken of verdampt is. Dat kan een automatisch sproeisysteem bepalen aan de hand van gegevens die je invult.

Zo kunnen watermomenten bijvoorbeeld in kleinere segmenten opgedeeld worden, voor een optimaal resultaat. In veel gevallen is het slimme sproeisysteem daadwerkelijk slimmer dan de persoon van wie het systeem is – maak daar dus gebruik van.

Een sproeisysteem © Pexels

Stembediening automatisch sproeisysteem

Wil je snel even de planten water geven of vertrouw je het weer niet helemaal? Dan is het fijn als je gewoon snel een commando kunt geven aan Amazon Alexa of de Google Assistent, waarna het slimme sproeisysteem te werk gaat. Zo hoef je geen app te gebruiken.

Water besparen

Het allergrootste voordeel van een slim en automatisch sproeisysteem is natuurlijk dat je water bespaart. Het ligt er wel aan wat voor soort systeem je in huis haalt. Sommige systemen kunnen rekening houden met het weer en met het verdampen van het water, maar dat geldt niet voor elk systeem. Daarom is het goed om van tevoren je goed in te lezen over de verschillende mogelijkheden. Want met het juiste systeem verzorg je niet alleen je tuin optimaal, ook je portemonnee profiteert daar natuurlijk van.

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.