Apple Homepod Mini vs Google Nest Mini

google nest mini lampjes
Nest Mini © Smarthomeweb

▲ Apple HomePod smart speaker © Unsplash

Vanavond is de nieuwe Apple Homepod Mini aangekondigd in Cupertino. Deze kleinere variant op de reguliere Apple HomePod is daarmee een directe concurrent van de Google Nest Mini: Google’s kleinste slimme luidspreker. Vanwege de grote vergelijkbare aspecten van deze twee kleine smart speakers hebben we besloten om ze eens naast elkaar te houden. Bekijk de grootste verschillen (en overeenkomsten) in deze Apple HomePod Mini vs Google Nest Mini vergelijking.

Eerder deze week wisten wij al te melden dat de Apple HomePod Mini aangekondigd zou worden. Deze kleinere versie van de huidige HomePod, Apple’s smart speaker, is ontzettend vergelijkbaar met andere kleine slimme luidsprekers. Apple lijkt met deze HomePod Mini met name een antwoord te zijn op de kleine populaire smart speaker van Google Nest: de Google Nest Mini. Laten we kijken naar de grote verschillen én overeenkomsten tussen deze twee luidsprekers.

Verschillen Apple HomePod vs Google Nest Mini

Laten we beginnen door eerst te kijken naar de grote verschillen. Want hoewel het hier beiden gaat om smart speakers, is het nog maar de vraag of ze bijvoorbeeld ook ondersteuning bieden voor multiroom.

Voice assistant: Google Assistant vs Siri

Het gaat hier om twee slimme luidsprekers. Dat er sprake is van een voice assistant – een spraakassistent in het Nederlands – is dus geen nieuwtje. Vanzelfsprekend ontdekken we bij de nieuwe HomePod Mini Siri onder de motorkap. Bij de Google Nest Mini is dit Google Assistant.

Smart home systeem: Google Home vs Apple HomeKit

Ook als we kijken naar het achterliggende smart home systeem is er een verschil. Zoals je waarschijnlijk weet is er bij Google smart home producten sprake van Google Home als overkoepelend ecosysteem. Bij Apple smart home apparatuur is dit Apple HomeKit.

Prijzen: $ 99,- (HomePod) vs € 49,- (Nest Mini)

Apple zou Apple niet zijn als de prijs een stukje hoger ligt dan concurrenten. Want ja: het is en blijft Apple :). Kijkend naar de prijzen is er dan ook een verschil merkbaar. Waar je de Google Nest Mini al voor € 49,- kunt kopen (hier zelfs tijdelijk voor nog minder), is de HomePod Mini nu beschikbaar voor $ 99,-.

Overeenkomsten Apple HomePod vs Google Nest Mini

Nu we de grote verschillen hebben behandeld is het ook zinvol om eventjes in te zoomen op de overeenkomsten van beiden. Kunnen we bijvoorbeeld met beide smart speakers in het Nederlands communiceren?

Communicatietaal: Nederlands

Gelukkig kunnen we zowel met Google Assistant als Siri van Apple in het Nederlands communiceren. Hiermee zijn we dus in staat om in het Nederlands gekoppelde apparaten te bedienen én kunnen we in het Nederlands vragen stellen aan desbetreffende spraakassistent.

Multiroom ondersteuning

Wil je je smart speakers met elkaar kunnen koppelen en deze groeperen om ook bijvoorbeeld spraakopdrachten door te geven in verschillende kamers? Dan hebben we ook goed nieuws: bij zowel de Apple HomePod Mini als de Google Nest Mini is er namelijk sprake van Multiroom ondersteuning.

Conclusie: Google Nest Mini veelgemaakte keuze

Eerlijk is eerlijk: we vinden het lastig om een winnende conclusie te maken. Of er dan ook echt een winnaar is, dat is een lastige vraag. Wat we wel willen meegeven is dat Google Nest Mini in Nederland een veelgemaakte keuze is: Apple lijkt een beetje achter te lopen op het gebied van smart home ontwikkelingen in Nederland. De HomePod is ook nog nooit echt officieel gereleased in ons land. Onze voorkeur gaat dan ook naar de Google Nest Mini, ook als we simpelweg kijken naar onze ervaringen op het gebied van ondersteuning en mogelijke koppelingen.

One comment
  1. Nou.. Apple neemt zijn Nederlandse klanten niet serieus. Moesten we al meer dan 3 jaar wachten voordat “radio” in apple music beschikbaar kwam, HomePod idem dito. Nu dan een veel te dure HomePod mini. Ik heb een nest v2 gekocht voor weinig, en daar zit dan koppeling met google music en spotify bij. Interactie met IoT devices op de Nest mini is prima (Ikea lampen, Netatmo radiatorkranen) en multiroom en speaker groepering. ook scenario’s waarbij je gebruik maakt van spotify doen het goed.
    Apple hangt er weer eens een duurdere prijs aan, waarbij ze volledig voorbij gaan aan het feit dat de dollar al maanden lang lager staat.
    Apple heeft wat mij betreft zwaar terrein verloren, en een hogere prijs voor hun mini gaat daar zeker niet bij helpen. Oh en trouwens die nieuwe speaker van google is een euro-tje duurder, dus nu kiezen voor een Apple heeft meer te maken met geloofsbelijdenis dan pientere keuzes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts