Amazon verzamelt data via Alexa oneindig lang

Redactie Laatste update: 21-10-2020

Amazon Alexa speakers verzamelen data in de vorm van gesproken zoekopdrachten. Het was echter de vraag wat er precies verzameld wordt en hoelang dit bewaard wordt door de Amerikaanse tech-gigant.

amazon alexa bewaart data zonder einddatum

Amazon Echo Dot, ter illustratie

Een reden voor Chris Coons, een Amerikaanse Senator, om hier vragen over te stellen aan de Amazon. De uitkomst? De data wordt wordt oneindig lang bewaard en eventuele transacties kunnen zelfs gedeeld worden met bedrijven.

Amerikaanse Senator stelt vragen aan Amazon

Dat een smart speaker gesproken opdrachten opneemt is geen nieuwtje meer. Het is echter wel de grote vraag wat er nu precies gebeurd met deze gegevens en hoelang deze  bewaard worden door bedrijven achter deze slimme luidsprekers. Het grote vraagteken was voor Chris Coons, een Senator uit Amerika genoeg reden om hier navraag voor te doen bij Amazon. Hij stuurde een brief met verschillende privacy-vraagstukken, waarbij hij liet weten een antwoord te verwachten voor 30 juni.

Amazon verzamelt data oneindig lang tot gebruiker dit wist

Afgelopen week heeft Amazon geantwoord, weet CNet te melden waar tevens de brief online te lezen is. In de brief, geschreven door Brian Huseman (Vice president Public Privacy bij Amazon), antwoord Amazon dat de data oneindig lang bewaard wordt. Er is geen einddatum waar verzamelde data via Alexa speakers verwijderd wordt. Alleen wanneer een gebruiker handmatig zijn gesproken zoekopdrachten wist, worden deze pas verwijderd uit de database.

Transacties via Alexa worden gedeeld met ontwikkelaars en bedrijven

De verzamelde data komt vaak niet alleen in handen van Amazon: zo wordt verder in de brief ingegaan op transacties die gedaan worden via spraak. Gegevens van deze transacties worden veelal gedeeld met de bedrijven waar een product of dienst afgenomen wordt, evenals ontwikkelaars van deze ‘Amazon Skills’.

Data voor het ‘trainen van Alexa’

Amazon zegt de verzamelde data met name te gebruiken om Alexa verder te ontwikkelen en het trainen van de voice assistant. Toch wordt deze data niet geanonimiseerd en blijven deze gegevens gekoppeld aan specifieke accounts.

 Aanbieding!  

google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu met 50% korting!

De Google Nest Mini speakers zijn in een 2-pack afgeprijsd. Bij twee speakers krijg je nu extra korting, ideaal om het geluidssysteem uit te breiden of overal in huis een spraak assistent te hebben!

Meer smart home artikelen

banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
google nest doorbell vs nest hello videodeurbel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *