Amazon Alexa in Nederland gebruiken

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Tegenwoordig zijn alle smart speakers voorzien van spraakassistentie. Je hebt Google Assistant, deze kan op Nederlandstalig en je hebt Amazon Echo welke nog niet in de Nederlandse taal beschikbaar is. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe jij via een Sonos One smart speaker Alexa in Nederland toch kunt realiseren.

amazon alexa nederland

Afbeelding ter illustratie © Unsplash

Sinds dit jaar is de smart speaker enorm toegenomen in populariteit in Nederland.  Helemaal vanaf oktober dit jaar, sinds Google haar Google Home heeft voorzien met Nederlandse ondersteuning. Echter is de tegenhanger van Google Home, Amazon Echo, nog niet voorzien van een Nederlandse ondersteuning. Echter kun je Amazon Alexa in Nederland al wel gebruiken! Hoewel Alexa nog niet Nederlands spreekt, kun je wel genieten van verschillende de functies van deze slimme assistent.

Waarom Amazon Alexa in Nederland gebruiken?

Amazon Echo met Alexa in Nederland nog niet ondersteund

Amazon Echo met Alexa is in Nederland nog niet ondersteund

Onlangs las ik een interessant artikel op iCulture.nl, waarin de mogelijkheden voor Amazon Alexa in Nederland toegelicht werd. Hoewel er momenteel nog geen planningen bekend gemaakt zijn door Amazon om Alexa ook in het Nederlands te ondersteunen, is de kans wel groot dat dit gaat gebeuren.

Zoals je wellicht hebt gemerkt timmert Amazon aardig aan de weg met haar Nederlandse variant van de webshop. Hoewel het nu nog een matig vertaalde variant is van het Duitse Amazon domein, is het wel een teken dat Amazon haar pijlen begint te richten op Nederland.

Het is dan ook reuze interessant om de mogelijkheden voor Amazon Alexa in Nederland te bekijken. Je kunt met deze home assistent van Amazon artikelen bestellen uit de Amazon webshop, maar ook genieten van diverse functies die we ook kennen van Google Home. Hierbij kun je denken aan de volgende functies:

 • Vragen naar het nieuws
 • Muziek afspelen
 • Lampen dimmen

Het kan interessant zijn om Alexa in het Nederlands te gebruiken, wanneer jij smart home systemen of artikelen hebt die prima gekoppeld kunnen worden met dit spraaksysteem van Amazon.

amazon echo 2

Amazon Echo 2

De Amazon Echo kent helaas de Nederlandse taal nog niet. Wel is deze smart speaker te verkrijgen in Nederland en duurt het vast niet lang voordat hij ook Nederlands taal leert. Bekijk de Amazon Echo via de webshop van Bol.com.

Hoe gebruik je Amazon Alexa in Nederland?

amazon account aanmaken bij gebruik in nederland

Voor gebruik van Alexa in Nederland dien je een Amazon account aan te maken.

Hoewel Alexa de Nederlandse taal nog niet ondersteunt (en er dus ook nog geen concrete plannen van Amazon bekend zijn dat dit staat te gebeuren), kun je wel van de functionaliteiten van Alexa gebruik maken in Nederland. Je kunt via twee manieren Alexa in Nederland gebruiken:

 • Amazon speakers (Echo-modellen)
 • Sonos One speakers

Hoewel je via beide speakers Alexa kunt gebruiken, is het in Nederland slimmer om te kiezen voor een Sonos One speaker. Het geluid is aanzienlijk beter dan de kwaliteit van de Echo speakers.

Tijd om je uit te leggen hoe jij met een Sonos One speaker Alexa kunt gebruiken in Nederland!

Stappenplan: Alexa via Sonos One speaker

Met onderstaande stappen kun jij in Nederland gewoon gebruik maken van de Alexa home assistent.

 1. Maak een account aan op Amazon
  Als je nog geen account hebt op Amazon is het eerst noodzaak om een account aan te maken. Deze heb je straks nodig bij het instellen van Alexa. Je dient je account op de Amerikaanse (of Duitse) website aan te maken, deze worden namelijk ondersteund met Alexa. Geef dus een adres op in een van deze landen.
 2. Download de Amazon Alexa app (iOS / Android)
  In de Appstore en Google Playstore kun je de Alexa app gratis downloaden. Met je inloggegevens van je nieuwe account kun je inloggen.
 3. Maak een Sonos account aan in het Engels met Amerikaans adres
  Wanneer jij de Sonos One hebt aangeschaft is de kans aanwezig dat je al een account hebt aangemaakt. Je kunt eenvoudig je account aanpassen met de volgende wijzigingen (of een nieuwe aanmaken me deze regels): Zet de taal van je account in het Engels en geef een Amerikaans adres op.
 4. Download de Sonos app op hetzelfde device als de Amazon app
  Je kunt vervolgens ook de app van Sonos downloaden. Doe dit op hetzelfde device, zodat je de apps straks kunt koppelen. Na het  downloaden kun je inloggen met het in de stap 3 aangemaakte Sonos account.
 5. Activeer Amazon Alexa in de Sonos app
  In de Sonos app vind je vervolgens de mogelijkheid om Alexa te activeren.
 6. Maak Alexa Skills aan in de app
  Nu je kunt nu Alexa Skills aanmaken, dit zijn als het ware de functies die jouw Sonos One speaker met behulp van Alexa straks bezit. Hierbij kun je denken aan het bedienen van je slimme verlichting!

Wanneer jij uiteindelijk klaar bent met het instellen van de skills, kun je gebruik maken van Alexa via je Sonos One speaker! Hoewel het dus in het Engels is en nog niet in het Nederlands, wel onwijs interessant: veel smart home producten werken namelijk perfect samen met Alexa.

 Aanbieding!  

google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu met 50% korting!

De Google Nest Mini speakers zijn in een 2-pack afgeprijsd. Bij twee speakers krijg je nu extra korting, ideaal om het geluidssysteem uit te breiden of overal in huis een spraak assistent te hebben!

Meer smart home artikelen

ring wired videodeurbel
banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *