Amazon Alexa in Nederland gebruiken

amazon alexa nederland

Op het gebied van spraakassistenten zijn er drie grote spelers: Google HomeAmazon Alexa en Siri. Hoewel Amazon Alexa de grootste speler in Amerika is, is de spraakassistent van Alexa in Nederland niet heel populair. Dit heeft mede te maken doordat Alexa de Nederlandse taal niet beheerst, maar ook omdat het aanbod wat summier is. Toch is het tegenwoordig vrij makkelijk om aan smart speakers van Amazon te komen. Ook werken de speakers vrij goed en kun je veel handige smart home integraties maken. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over Amazon in Nederland.

Alles wat je moet weten over Amazon in Nederland:

nieuwe amazon echo dot

Nieuwste smart speaker van Amazon: Echo Dot 4

Wat is Alexa en hoe werkt het?

Alexa is de spraakassistent van Amazon, net zoals Google Assistent de spraakassistent is van Google. Via een smart speaker of via je smartphone kun je communiceren met Alexa. Zo kun je allerlei vragen stellen aan Alexa, zoals hoe laat is het, wat is het weer vandaag of wat staat er vandaag op de planning. Deze vragen worden ook wel Alexa commands genoemd.

De vragen die je aan Alexa kunt stellen kunnen informatie zijn, maar je kunt Alexa ook opdrachten geven. Denk aan opdrachten als zet in de agenda dat ik om 14:00 een afspraak heb bij de tandarts, maar ook kun je met deze opdrachten bijvoorbeeld het licht aan- of uitzetten. Voor het uitvoeren van deze opdrachten dien je wel slimme apparaten te hebben en deze te koppelen met je Alexa account.

Wist je dat: Alexa is vernoemd naar de Koninklijke Bibliotheek van Alexandrië.

Hoe werkt dat dan?

Allereerst dien je een Amazon Alexa account te hebben. Deze kun je aanmaken met de Alexa app. Vervolgens kun je in app bijvoorbeeld apparaten koppelen met je Alexa account. Er zijn veel verschillende apparaten die je kunt koppelen, denk aan Philips Hue of beveiligingsproducten van Ring. Vervolgens kun je deze apparaten dan bedienen met spraak. Dit kun via de app doen, maar wanneer je een Amazon Dot hebt kun je dit ook via de smart speaker doen. Om Alexa te activeren zeg je dan: “He Alexa”.

Er zijn tal van producten en apparaten die je met Alexa kunt koppelen. Slimme lampen zijn één van de meest gebruikte apparaten en zijn ideaal om te starten wanneer je apparaten wilt bedienen met spraak. Zo kun je Alexa opdrachten geven om de lichten aan of uit te zetten of om een bepaalde scene te starten.

Belangrijk om te weten: momenteel spreekt Alexa nog geen Nederlands. Je zult dus moeten communiceren in een andere taal, denk aan Engels of Duits.

Hoe in Nederland gebruik maken van de Alexa app?

Voorheen moest je een account via Amazon aanmaken via een VPN, omdat je gevestigd moest zijn in Amerika of Duitsland. Tegenwoordig hoeft dit niet meer en kun je vrij makkelijk een de Amazon Alexa app downloaden en een account aanmaken.

De Alexa app is zowel in de Appstore als Google Play Store te downloaden en de naam van de app is Amazon Alexa. In de app kun onder andere apparaten toevoegen, kamers aanmaken, handige timers en reminders zetten. Ook kun je in de app direct met Alexa praten zonder dat je een smart speaker hebt. Je hoeft dus geen Alexa smart speaker te hebben voor het bedienen van apparaten. In onderstaande afbeelding zie je een weergave van de Alexa app:

amazon alexa app

Een voordeel ten opzichte van Google Home, is dat je naast de mobiele app de Alexa app ook op je desktop kunt installeren. Hierdoor kun je wat makkelijker smart home scenario’s en scenes aanmaken. Lees hier wat de grootste verschillen zijn tussen Alexa en Google.

Welke Amazon Alexa producten zijn er te koop in Nederland

Hoewel Amazon Alexa nog steeds de Nederlands taal niet begrijpt kun je wel gebruik maken van de smart speakers van Alexa, zeker wanneer Engels helemaal geen probleem is. Met de komst van Amazon.nl in Nederland zijn de speakers ook goed verkrijgbaar in Nederland. Voorheen waren de speakers te koop bij wederverkopers via Bol.com en moest hiervoor de hoofdprijs betaald worden, zie hieronder het verschil:

amazon wederverkopersHoewel de kleuren verschillen zijn het identieke producten. Zoals je kunt zien zit er een aanzienlijk verschil in prijs, bij Bol.com aangeboden voor € 86,25 en bij Amazon nu voor € 29,99 (afgeprijsd normaal voor € 59,99).

Het aanbod in Nederland is nog wel beperkt, zo zijn niet alle speakers te koop en zijn er slechts twee Amazon speakers te vinden in de webshop van Amazon.nl. Daarnaast is wel de Amazon Fire TV stick te koop, dit apparaatje is ideaal om te koppelen aan de Amazon speaker. Hieronder lees je meer over de Alexa producten die nu in Nederland te koop zijn.

amazon echo dot 4

Amazon Echo Dot

Dit is de Amazon Echo dot. Hoewel dit de eerste speaker van Amazon was die officieel in Nederland geïntroduceerd was, is dit al de 4e generatie dot. Deze Echo Dot is de kleinste variant en heeft een ingebouwde spraak assistent. Naast het beluisteren van muziek kun je de speaker ook gebruiken als spraak assistent. Je kunt de speaker gebruiken voor het streamen van onder andere TuneIn en Spotify.

amazon echo

Amazon Echo (grote variant)

Er zijn twee varianten van de Amazon Echo en dit is deze Amazon Echo is de grote variant. Deze Echo is een stuk groter en heeft een betere sound, ten op zichten van de Dot variant. Qua functionaliteiten zijn beide speakers wel gelijk.

Amazon Fire tv Stick 4k

Amazon Fire TV stick (4k versie)

De Amazon Fire TV stick is een mediaspeler, waarmee je allerlei content kunt streamen naar een beeldscherm. Door de Fire TV stick in een beeldscherm te stoppen kun je bijvoorbeeld Netflix naar het scherm streamen. De Fire TV is een beetje vergelijkbaar met de Google Chromecast van Google. Grootste verschil is dat de Fire TV stick ook te bedienen is met een afstandsbediening. Voor de Fire TV stick heb je ook een Amazon account nodig en deze kun je dan ook koppelen met een Echo speaker. Zo kun je de tv met spraak bedienen.

Wat is een Echo Dot?

De Amazon Echo zijn de smart speakers van Amazon. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er momenteel twee varianten, de Echo en de Echo Dot. De Echo Dot is de kleinste variant. Hoewel Amazon in 2014 al de eerste Amazon Echo introduceerde, zijn deze twee speakers in 2021 pas in Nederland geïntroduceerd. Momenteel is dit zelfs de 4e generatie en de andere generaties zijn nooit officieel in Nederland verkocht.

Na de introductie van de Nederlandse Amazon.nl webshop, werden ook de speakers in Nederland verkocht. Hoewel de speakers officieel in Nederland te koop zijn, spreekt Alexa nog steeds geen Nederlands en dit werd toch wel verwacht.

Momenteel is nog niet duidelijk wanneer Alexa wel Nederlands gaat spreken en/of dit überhaupt nog gaat gebeuren.

amazon echo dot nederland

Amazon Echo Dot © Amazon/Press

Wat kun je met de smart speaker van Alexa

Met de smart speaker kun je natuurlijk muziek luisteren, maar daar zijn de speakers niet helemaal voor bedoelt. Zo zijn de speakers meer bedoelt voor de communicatie met Alexa. Je kunt Alexa dan allerlei vragen stellen en opdrachten geven. Hieronder vind je een kleine opsomming wat er mogelijk is met de Echo dot:

 • Vrienden en bekende bellen via de Alexa apparaten
 • Timers en alarm instellen
 • Boodschappenlijst maken
 • Reminder zetten
 • Apparaten bedienen, denk bijvoorbeeld aan slimme lampen
 • Vragen stellen
 • Muziek opzetten

Je kunt de Echo dot ook gebruiken voor interne communicatie in huis, zo kun je een boodschap achter laten op elke speaker in huis. Is het bijvoorbeeld etenstijd, laat de speaker dan in elke kamer omroepen dat het eten klaar is.

Muziek streamen via Spotify naar Alexa

Heb je een Spotify account kun je vrij makkelijk muziek streamen naar je Echo dot. In de app kun je vrij makkelijk de Spotify en Alexa koppelen. Daarna hoef je alleen nog maar de juiste spraakopdrachten te geven, hieronder enkele commands die je kunt gebruiken:

 • Alexa, Play (Verder afspelen van Spotify nummers)
 • Alexa, Stop (Stoppen van nummers die op dat moment afspelen)
 • Alexa, Pause (Tijdelijk stopzetten van nummers die afspelen)
 • Alexa, turn up volume (Voor het harder zetten van de speaker)
 • Alexa, turn up the bass (Nieuwe functie sinds een half jaar, waarbij je specifiekere muziekinstellingen met spraak kunt doen)

Groter aanbod via Amazon.com?

In 2020 is de Nederlands webshop van Amazon geïntroduceerd. Op dat moment was het voor Nederlanders mogelijk om producten via Amazon te bestellen (zonder hoge verzendkosten vanuit Amerika). Toch is aanbod op Amazon.nl qua Alexa speakers heel verschillend. Wanneer je naar Amazon.com gaat zie je dat er hele andere Alexa speakers te koop zijn. Hoewel het vaak wel mogelijk is om producten van Amazon.com te bestellen, met hoge verzendkosten, lijken alle Echo speakers niet beschikbaar. Zo staat elke speaker op ‘Temporaliy out of stock’, zelfs de nieuwste Echo Show 15 (smart display).

Welke Alexa Producten zijn dan niet in Nederland te koop

Hieronder vind je een lijstje met producten die niet in Nederland te koop zijn, maar te vinden zijn om de Amerikaanse webshop van Amazon:

Welke Amazon Alexa accessoires kun je gebruiken

In een slim huis draait het erom dat slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de apparaten die te koppelen zijn met het systeem van Alexa. En gelukkig zijn er veel apparaten te koppelen met het systeem van Alexa (+5000 apparaten). Zo is het bedrijf Ring ook onderdeel van Amazon, maar zijn er ook veel bekende systemen als Philips Hue te koppelen met Amazon. Hieronder vind je verschillende Amazon Alexa accessoires per kamer in je huis.

Slimme verlichting Alexa:

Philips Hue is het meest bekende merk als het gaat om slimme verlichting. Het systeem van Hue is perfect te integreren in het systeem van Alexa, hierdoor kun je de lampen met spraak bedienen of kun je in de Alexa app handige timers en scenario’s instellen. Lees hier: hoe je Alexa met Hue koppelt.

Slimme beveiliging:

Voor slimme beveiliging kun je gebruik maken van de apparaten van Ring. Omdat Ring onderdeel is van Amazon werken de apparaten perfect met het systeem van Alexa. Heb je een smart display van Echo en een Ring camera, dan kun je het beeld van de camera bekijken op de display. Naast het systeem van Ring kun je ook beveiliging-camera’s  van Eufy, Ezviz, Foscam en IMOU koppelen.

FAQ: veelgestelde vragen over Amazon Alexa

Wat kost Amazon Alexa?

De kosten verschillen per apparaat. Momenteel kost een Amazon Echo Dot € 59,99 en de Amazon Echo € 99,99. Dit zijn de kosten het apparatuur, maar het gebruik van Alexa zijn geen extra kosten gemoeid.

Is Alexa in het Nederlands?

Helaas nog niet. Momenteel is het nog niet mogelijk om in het Nederlands te communiceren met Alexa.

Welke apparaten werken met Alexa?

Er zijn veel apparaten die te koppelen zijn met Alexa. In de app van Amazon Alexa staat een overzicht met apparaten die je kunt koppelen.

Welke taal spreekt Alexa?

Momenteel spreekt Alexa acht verschillende talen: Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Hindi en Chinees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
koppelen bol.com aan kobo

Kobo inloggen met Bol.com

▲ Ring Spotlight Cam © Ring Op Smarthomeweb.nl schrijven we dagelijks berichten over slimme producten, denk aan slimme deurbellen,…
Lees meer