Met Alexa MiLight bedienen doe je zo!

Maarten Reijneveld Laatste update: 09-12-2020

Als je op zoek bent naar betaalbare slimme lampen, kun je al snel uitkomen op de verlichting van MiLight. MiLight biedt een breed scala aan verschillende slimme lampen: van WiFi LED lampen tot complete LED strips.

alexa milights bedienen

Amazon Alexa Echo © Amazon

Het grote voordeel van MiLight is dat je de verlichting eenvoudig kunt bedienen via je smartphone. Het wordt echter nog interessanter als je een Alexa speaker in huis hebt staan. Je kunt dan je MiLight lampen bedienen met spraak! In deze blog leg ik je uit hoe je met Alexa MiLight kunt bedienen.

Waarom Alexa voor het bedienen van MiLight?

Ik hoor het je vragen: “MiLight is zelf toch al hartstikke slim en te bedienen via een makkelijke applicatie op de smartphone of tablet?” Klopt! Maar wat je echter niet via de app kunt doen is de lampen bedienen met spraak, iets wat natuurlijk reuze interessant is als je een speaker in huis hebt staan die Alexa ondersteund. Eerder schreef ik een artikel over de Alexa Spotify commands om eenvoudig muziek te bedienen. Dit kan ook gewoon met lampen!

Interessante mogelijkheden bij spraakbedienieng van MiLight lampen:

 • Geef Alexa opdracht om de lampen in een specifieke kamer aan te zetten
 • Laat Alexa de lampen boven de eettafel dimmen met 20%
 • Zet alle MiLight lampen in een keer uit met een spraakopdracht via Alexa

Het is de hoogste tijd om nu te bekijken hoe we de koppeling van MiLight met Alexa kunnen maken!

Mi-Light Cloud maakt bedienen via Alexa mogelijk

Zoals je wellicht weet zijn er tal van ‘Alexa Skills’ die je kunt installeren om je Alexa speaker nog slimmer te maken. Deze Skills maken het mogelijk om met specifieke apparaten of merken te ‘praten’. Zo hebben veel verschillende merken een Alexa Skill toegevoegd, waardoor je de speaker eenvoudig kunt koppelen met allerlei apparaten, waaronder dus slimme verlichting.

Ook voor MiLight dien je een aparte skill te downloaden: Mi-Light Cloud. Door deze skill toe te voegen kunnen we met Alexa MiLight lampen bedienen middels spraak!

Stappenplan: zo koppel je MiLight lampen aan Alexa

Allereerst is het belangrijk dat je reeds een Amazon account hebt en de Alexa app succesvol hebt geïnstalleerd op je smartphone of tablet. Ook dien je desbetreffende Alexa speaker succesvol te hebben toegevoegd binnen de Alexa app. Gereed? Let’s go!

 1. Download eerst de Mi-Light Cloud app op je smartphone of tablet (beschikbaar voor iOS en Android)
 2. Creëer een Mi-Light account in de applicatie en koppel / integreer de MiLight lampen met de applicatie
 3. Je kunt nu de namen wijzigen van specifieke lampen, bijvoorbeeld ‘living room’* voor lampen die zich in de woonkamer bevinden. Dit is handig om straks MiLight lampen te bedienen met Alexa in specifieke kamers.
 4. Vervolgens kun je de Mi-Light Cloud skill downloaden via je Alexa app en inloggen met de daarnet aangemaakte accountgegevens
 5. De koppeling is succesvol, je zult zien dat de instellingen van Mi-Light Cloud automatisch te zien zullen zijn in je Alexa app

* Zoals je ziet maak ik gebruik van een Engelstalige term. Dit doe ik, omdat Amazon Alexa in Nederland helaas nog niet in onze taal ondersteund is. Woorden als ‘woonkamer’ of ‘slaapkamer’ kunnen dan lastig opgevangen worden door de speaker van Amazon.

Alexa spraakopdrachten voor bedienen MiLight lampen

Als de koppeling succesvol gemaakt is, kun je vanaf nu de speaker gebruiken om lampen aan- of uit te zetten. Sterker nog; je kunt ze in verschillende kleuren laten schijnen (afhankelijk van het type MiLight lampen) en dimmen tot specifieke lichtsterktes.

Voorbeeld spraakopdrachten:

 • Alexa, turn off living room light
 • Alexa, turn on living room light
 • Alexa, set living room lights to 20%

Onderstaande video kwam ik nog tegen op YouTube. De gebruiker volgt dezelfde stappen als ik heb beschreven voor het maken van de koppeling. Kan wellicht handig zijn, mocht je vastlopen! Leestip: wist je dat je ook Alexa aan je TV kunt koppelen?

 Aanbieding!  

google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu met 50% korting!

De Google Nest Mini speakers zijn in een 2-pack afgeprijsd. Bij twee speakers krijg je nu extra korting, ideaal om het geluidssysteem uit te breiden of overal in huis een spraak assistent te hebben!

Meer smart home artikelen

banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
google nest doorbell vs nest hello videodeurbel
2 antwoorden
 1. henk stelt
  henk stelt zegt:

  heb de oude versie van milight die alleen aan te sturen is met YT1 moduul.
  helaas is de cloud van milight zeer onbetrouwbaar en vaak niet bereikbaar via amazon en milight cloud app.
  ziet er leuk uit maar echt niet te adviseren.smart home werkt 1000x beter en betrouwbaarder en goedkoper.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *