Alexa koppelen met Hue

alexa koppelen met hue

▲ Amazon Alexa Echo Dot © Amazon

Wanneer jij een speaker in huis hebt staan met Alexa aan boord, kan het zinvol zijn om te kijken naar smart home producten die je hiermee kunt aansturen. Want naast Alexa koppelen aan Spotify voor muziek, kun je ook de speakers met de assistent van Amazon gebruiken om lichten te bedienen.

Wel heb je hiervoor slimme verlichting nodig, waarbij Philips Hue met kop en schouders er boven uitsteekt als beste keuze. In dit artikel help ik je op weg met Alexa koppelen met Hue.

Voordelen van Alexa koppelen met Hue

Ik wil graag kort ingaan op de voordelen van deze koppeling. Waarom zou je een smart speaker willen koppelen aan slimme lampen? Je kunt de lampen toch al bedienen met je smartphone, via de Hue app allerlei scenes aanmaken én met sensoren lampen laten reageren? Ja, maar wat als ik je zeg dat je Hue lampen met spraak bedienen kunt? Dit is een hele handige manier om de verlichting te bedienen, zonder dat je van de bank hoeft te komen of je handen hoeft leeg te maken!

Situaties waarbij de koppeling erg handig kan zijn:

 • Je staat in de keuken en wilt graag de lampen boven de eettafel alvast aanzetten
 • Je bent Netflix aan het kijken in de woonkamer, maar wilt toch de lichten wat meer dimmen
 • Je stapt je huis binnen met een tas vol boodschappen en wil graag dat alle lichten in huis aangezet worden

Door simpelweg de juiste spraakcommando’s uit te spreken kun je straks lampen aan en uitzetten, lichten dimmen en zelfs kleuren veranderen. Hoewel Amazon Alexa in Nederland nog steeds Engelstalig is, is het een bijzonder interessante smart home oplossing.

Dit heb je nodig voor de koppeling

Om de koppeling met Hue en Alexa te maken heb je onder andere een Hue bridge nodig. Bekijk wat je allemaal in huis dient te halen of wat je ingesteld moet hebben om deze twee producten met elkaar te koppelen:

 • Alexa speaker (bijvoorbeeld een Echo model)
 • Philips Hue lampen (minimaal 1)
 • Philips Hue bridge (de Hue bridge installeren dient gedaan te zijn)
 • Alexa account en app
 • Hue account en app
 • Goedwerkend WiFi netwerk

Alles in huis en geïnstalleerd? Laten we dan nu kijken hoe we de koppeling kunnen realiseren.

Stappenplan: zo koppel je Alexa met Hue

Volg onderstaande stappen om straks via je Alexa speaker de Philips Hue lampen te bedienen.

 1. Open de Alexa app
 2. Klik rechts onderin het scherm op de Smart Home knop (huis-symbool)
 3. Rechtsboven in het scherm zie je nu een klein plusje, klik hierop
 4. Loop nu naar je Hue bridge toe en klik op de grote knop boven op het midden van de bridge*
 5. Selecteer nu ‘Voeg apparaat toe’, je krijgt nu in het scherm te zien dat Alexa zoekt naar apparaten. Je zult nu je Philips Hue lampen moeten zien staan in de lijst
 6. Onder de ‘Groeperen’ knop in de Alexa app kun je nu meerdere gekoppelde lampen met elkaar groeperen en deze als één bedienen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je ze groepeert per kamer en straks alle lampen in de woonkamer aan wilt zetten.
 7. Je kunt ook in de Alexa app nu eerder aangemaakte Hue scenes bekijken en bedienen. Let op: het kan zijn dat er nu meerdere scenes tussenstaan. Dit kan zijn wanneer je andere smart home apparaten hebt aangesloten die deze Hue scenes zelf hebben aangemaakt. Kan wat verwarrend zijn.

* Als je een Echo Plus speaker hebt, is het niet nodig om op de Hue bridge te klikken: de Hue lampen worden automatisch al gevonden door de verschillende automatische radio’s aanboord van deze Alexa speaker. Echter raad ik je wel aan om gebruik te maken van de bridge, voor een betere controle en bediening over je lampen. Zo worden huidige Hue instellingen ook overgenomen door Alexa.

Extra: Hue koppelen met Alexa via IFTTT

alexa koppelen met hue via ifttt

Je kunt Alexa ook koppelen met Hue via IFTTT.

Het kan zijn dat jij een specifiek spraakcommando wilt gebruiken voor het inschakelen van lampen. Hierbij biedt IFTTT uitkomst. Zoals je wellicht weet kun je met IFTTT ‘Applet’ aanmaken, een actie-reactie. Je kunt bijvoorbeeld de wens hebben om lampen in een specifieke kleur in te stellen door bijvoorbeeld iets in de trant van een kleur te roepen.

Volg deze stappen voor Hue koppelen met Alexa via IFTTT:

 1. Open de IFTTT app of ga naar de website van IFTTT
 2. Druk op het plusje rechtsboven in het scherm
 3. Klik nu op ‘+ This’ en zoek Amazon Alexa op in de lijst en klik hierop
 4. Selecteer vervolgens ‘Say a specific phrase’
 5. Vul nu de zin in die je wilt gebruiken voor een specifieke actie, bijvoorbeeld ’turn lights to red’ en klik op ‘Next’.
 6. De IFTTT app vraagt nu om een connectie met je Alexa account; druk op ‘Connect en authoriseer je Amazon account voor je IFTTT account door in te loggen met je Alexa inloggegevens.
 7. Je keert nu terug naar het Applet aanmaak scherm. Klik nu op ‘+That’ en ga in de lijst op zoek naar Philips Hue en klik hierop.
 8. Kies nu ‘Change Color’ en selecteer de lampen waarvoor je deze actie wilt gebruiken en kies ook een kleur waarin je ze wilt laten veranderen (red, in dit geval).
 9. Klik nu op finish om de IFTTT Applet te voltooien. Tip: wil je elke keer een notificatie ontvangen als de actie in gang gezet wordt, dan kun je dit nog aangeven voor het finishen.

Belangrijk voor IFTTT en standaard Alexa commando’s

Zoals je wellicht weet van Alexa Spotify commands, dien je ze in het Engels uit te spreken. Dat terzijde is er nog wat belangrijk iets wat ik je mee wil geven. Er is namelijk een verschil tussen IFTTT spraakcommando’s met Alexa en met standaard spraakcommando’s.

Zonder IFTTT kun je Alexa simpelweg vragen om de lampen aan te zetten, door bijvoorbeeld te zeggen: “Alexa, turn bed room lights on“.

Wil je echter een IFTTT actie gebruiken? Dan doe je de spraakcommando’s als volgt: “Alexa, trigger lights to green

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts
wat is zigbee

Wat is Zigbee?

▲ Afbeelding ter illustratie © Pixabay Wanneer jij een smart home artikel in handen hebt is de kans groot…
Lees meer