Alexa koppelen aan TV

alexa koppelen aan tv

▲  © Pixabay

Wanneer je je televisie met spraak wilt bedienen kun je kiezen voor verschillende methodes. Eerder schreef ik een artikel voor Google Home koppelen aan Samsung TV. Als je echter Amazon Alexa prefereert, of wellicht een Sonos speaker in de woonkamer hebt staan, kan Alexa koppelen aan TV je voorkeur hebben.

Je kunt met Alexa spraakcommando’s de televisie aan- en uitzetten of programma’s als Netflix starten. Er is een makkelijke methode om Alexa met je televisie te kunnen koppelen. In dit artikel zet ik de mogelijkheden voor je op een rij.

Hou hier rekening mee met Alexa koppelen aan TV

Voor ik de stappen en mogelijkheden met je deel, zijn er aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is Amazon Alexa in Nederland nog steeds niet Nederlands ondersteund. Dit houdt in dat je enkel stemopdrachten in het Engels kunt geven, evenals je alleen antwoord krijgt in de Engelse taal (of Duits, Frans, Spaans en Italiaans).

Daarbij is er nog relatief weinig bekend over de toepassingen op Nederlandse markt. Zo zijn er nog geen bruikbare lijsten met geschikte consoles, providers of diensten die naadloos samenwerken met Amazon Alexa. Er kunnen dus beperkingen gelden voor specifieke functies.

Tenslotte moest je voorheen een Amerikaans of Duits adres opgeven bij het aanmaken van je Amazon account. Dit hoeft niet meer: sinds enige tijd is de Alexa app gewoon in de Nederlandse Appstore en Play Store te vinden, waardoor je een Nederlands Amazon account aan kunt maken.

Alexa koppelen aan TV met Amazon Fire TV Stick

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Er is een speciale gadget gemaakt waarmee je heel eenvoudig je TV met spraak kunt bedienen via Alexa. Dit kan met de Amazon Fire TV Stick. Deze digitale recorder en afstandsbediening is wat minder bekend in Nederland, maar een tijdje geleden is alweer de tweede generatie gelanceerd.

fire tv amazon

Amazon Fire TV

Met dit apparaatje kun je eenvoudig je Amazon Alexa koppelen met je tv. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld je tv kunt bedienen met spraak.

Bekijk

Amazon Fire TV Stick te koppelen met Hue en FIBARO

Een mooi opvallende extra van deze Amazon Fire TV Stick, is dat je deze kunt integreren met FIBARO modules. Zelfs Alexa koppelen met Hue wordt mogelijk gemaakt door deze Fire TV Stick van Amazon! Met de TV Stick kun je dus straks ook aangemaakte scenes opstarten, specifieke modules aanspreken of lichten aan- en uitzetten met spraak. Zo geniet je volop van de voordelen van een smart TV door middel van deze TV Stick.

Zo stel je de Amazon Fire TV Stick in voor je TV

Het is belangrijk dat je de Alexa app hebt geïnstalleerd en een Amazon account hebt aangemaakt om de volgende stappen te kunnen doorlopen.

 1. Stop de Fire TV stick in je een open HDMI-poort in je TV
 2. Sluit de bijgeleverde kabel aan op de USB aansluiting van de Fire TV Stick en de andere kant van de kabel op het stroomnet
 3. Zet nu de TV aan en schakel over naar het juiste HDMI kanaal
 4. De Fire TV Stick zal zich nu zelf gaan installeren op je TV, dit duurt ongeveer 10 minuten
 5. Na het installeren zal de Fire TV Stick zoeken naar de afstandsbediening
 6. Druk op het home-button op de afstandsbediening om de Fire TV Stick en de afstandsbediening met elkaar te koppelen
 7. Wanneer de koppeling gemaakt is, wordt er gevraagd naar de taal. Gezien er nog geen Nederlandse ondersteuning is, is Engels de beste keuze
 8. Nu wordt er gezocht naar een WiFi netwerk: klik het WiFi netwerk aan waarvan jij gebruikt wilt maken en voer het wachtwoord van je netwerk in
 9. Er wordt daarna nog gezocht naar actuele updates voor de Fire TV Stick
 10. Er wordt nu gevraagd om in te loggen met je Amazon account, vul je accountgegevens
 11. Na het inloggen wordt er gevraagd of dit jouw eigen Amazon account is, klik op ‘Yes, continue’
 12. Nu wordt er enkel nog gevraagd of er sprake is van ouderlijk toezicht, klik ‘Yes’ of ‘No’
 13. Je kunt nu nog aangeven welke streaming-dienst je wilt gebruiken. Je kunt hier dus bijvoorbeeld Netflix aangeven om straks series en films te bedienen en op te starten met behulp van Alexa spraakcommando’s.

Amazon speakers gebruiken voor bedienen TV

Als de Amazon Fire TV Stick gekoppeld is met je televisie, kun je ook reeds aangeschafte Amazon Echo of Sonos speakers met Alexa koppelen met je televisie. Zo kun je de televisie bedienen zonder een afstandsbediening te hoeven gebruiken.

Wanneer je een Fire TV Stick gebruikt, beweert Amazon dat er automatisch een koppeling gemaakt wordt met je Alexa speaker en Fire TV wanneer je de eerste stemcommando geeft. Een voorbeeld kan zijn:

 • “Alexa, play House of Cards on Netflix on Fire TV”
 • “Alexa, launch YouTube on Fire TV”

Deze koppelmogelijkheid hebben we uitgezocht naar aanleiding van een vraag van een bezoeker. Heb jij ervaring met het Alexa koppelen aan TV? Dan vinden wij het heel fijn om jouw ervaringen te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts