Alexa Emotions laat spraakassistent minder robotachtig klinken

Redactie Laatste update: 21-10-2020

Amazon heeft twee nieuwe Alexa-functies aangekondigd die spraak assistent minder robotachtig moet laten klinken. Het gaat om nieuwe emoties en spreekstijlen.

amazon emtions voor alexa spraakassistent

Alexa Echo smart speaker © Unsplash

Zo zou de stem van Alexa gelukkig of opgewonden kunnen reageren en teleurgesteld of empatisch en opgewonden kunnen klinken. Volgens Amazon zouden bijvoorbeeld emotionele reacties relevant kunnen zijn bij sport en game activiteiten. Ook geeft het Amerikaanse bedrijf het voorbeeld van het voorlezen van nieuwsoverzichten. De nieuwe stemassistent zou net zo klinken als normale nieuwsverslaggevers en radiopresentatoren.

Alexa spraakassistent gaat ‘natuurlijker’ klinken met Amazon Emotions

Onder de noemer Alexa Emotions zal Alexa – de spraakassistent van Amazon – strakjes natuurlijker klinken. Hiervoor is gebruik gemaakt van Neural TTS technologie (NTTS) die een meer natuurlijke stem mogelijk maakt. Zo kan Alexa strakjes op twee manieren klinken wanneer de spraakassistent een boodschap zal mededelen:

  • Gelukkig en opgewonden
  • Teleurgesteld of empatisch

Bij gelukkige en opgewonden reacties kun je volgens Amazon denken aan het gebruik van een Amazon smart speaker of smart display bij het spelen van spellen. Beantwoord je een vraag goed, dan kan Alexa gelukkig reageren. Vraag je naar de score van je favoriete voetbalteam en heeft deze verloren? Dan kan Amazon teleurgesteld de boodschap mededelen.

Verschillende intensiteiten

Om niet gelijk een overdreven opgewonden Alexa te hoeven horen, geeft Amazon de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende intensiteiten. Deze variëren van hoog, gemiddeld en lage intensiteit. Dit kan ingesteld bij zowel opgewonden als een teleurgestelde reactie.

Een sprekende stijl in plaats van de standaard-robot stem van Alexa

Naast de twee emoties biedt Amazon ook de mogelijkheid om gebruik te maken van twee verschillende spreekstijlen. Deze kunnen ingeschakeld worden voor de categorie nieuws en muziek. In de inleiding gaven we al het voorbeeld dat Alexa bijvoorbeeld op een meer natuurlijke wijze het nieuws kan mededelen. Volgens Amazon wordt de spreekstijl afgestemd op de boodschap: “De spreekstijlen voor nieuws en muziek stemmen de stem van Alexa af op de respectieve inhoud die wordt geleverd door veranderende aspecten van spraak, zoals intonatie, welke woorden worden benadrukt en de timing van pauzes“, aldus Amazon in haar aankondiging. Opvallend is de blinde-luister test die Amazon heeft uitgevoerd. In de research blijkt dat 84% van de luisteraars de muziekstijl sprekende Alexa natuurlijker vonden klinken..

Luister de verschillen: natuurlijk versus normale Alexa

We hebben twee luisterfragmenten naast elkaar gezet, waarbij je goed het verschil kunt horen tussen een natuurlijk sprekende Alexa en de normale variant bij het voorlezen van het laatste nieuws.

Natuurlijke stem van Alexa

Normale stem van Alexa

Wanneer is Amazon Emtions beschikbaar?

Degenen die staan te springen om met een meer natuurlijke variant van Alexa te communiceren, hoeft niet lang te wachten. In een persbericht laat Amazon weten dat de de twee verschillende spreekstijlen nu al in de VS ingesteld kunnen worden. Zowel voor nieuws als muziek. Ook ontwikkelaars kunnen aan de slag met de nieuwe emoties en spreekstijlen. Zij kunnen hun boodschap een zogeheten SSML-tag meegeven, waarbij ook de intensiteit bepaald kan worden. Zowel de emotie als de intensiteit dienen aangegeven te worden.

Noot: helaas is Amazon in Nederland nog niet Nederlandssprekend. Deze update zal dan dus ook met name in landen al Amerika interessant zijn.

 Aanbieding!  

google nest mini twee pack

Google Nest Mini 2-pack – Nu met 50% korting!

De Google Nest Mini speakers zijn in een 2-pack afgeprijsd. Bij twee speakers krijg je nu extra korting, ideaal om het geluidssysteem uit te breiden of overal in huis een spraak assistent te hebben!

Meer smart home artikelen

banner smart week tink
sonos zonder wifi

Sonos zonder wifi

/
beste indoor ip camera
irobot roomba j7+ ontwijkt hondenpoep
homey app en homey bridge
z-wave met apple homekit koppelen
TV met ingebouwde chromecast
segway navimov robotmaaiers zonder perimeterdraad
google nest doorbell vs nest hello videodeurbel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *