5 redenen om je smart home te beveiligen met antivirus software

Bram Tigchelaar Laatste update: 17-02-2021

In een smart home zijn veel apparaten aangesloten op het web. Reden genoeg om je te verdiepen in het gebruik van een antivirus software. We zetten vijf redenen op een rij waarom je hierover na zou moeten denken.

redenen antivirus software smart home

Beeld ter illustratie © Kaitlyn Baker/ Unsplash

Steeds meer apparaten worden aangesloten op het internet. Zo kun je je videobeelden van een slimme deurbel opslaan in the cloud en kun je overal ter wereld meekijken met je slimme beveiligingscamera. Hoewel we ons veelal verdiepen in de mogelijke functionaliteiten, staan we vaak wat minder stil bij de privacy van deze smart home apparatuur.
Bij Smarthomeweb.nl hechten we veel aandacht aan de beveiliging en privacy van apparaten. In onze smart home voor beginners sectie hebben we een uitgebreide gids over smart home privacy klaarstaan. In dit artikel staan we stil bij de redenen om antivirus software voor je smart home te overwegen.

Smart home apparaten werken via internet

Allereerst is het goed om te beseffen dat bijna alle smart home apparaten op het internet aangesloten dienen te worden, wil je kunnen genieten van alle voordelen. Neem bijvoorbeeld de slimme deurbel: deze moet je aansluiten op het WiFi netwerk om met je smartphone mee te kunnen kijken via de camera.

Apparaten die aangesloten worden op het web zorgen natuurlijk ook voor een opening voor kwaadwilligen om in te breken in jouw persoonlijke netwerk. Hierbij kunnen virussen verspreidt worden: helemaal als je je updates niet op orde hebt (komen we straks op terug).

 Aanbieding 

47% korting op Norton 360 Deluxe

Norton 360 Deluxe helpt je je smart home 360 te beschermen tegen cyberaanvallen. Van antivirus software tot en met ouderlijk toezicht en beter wachtwoorbeheer. Momenteel betaal je € 49,99 voor het eerste jaar.
Smart home updates worden vaak vergeten

Net als bij je smartphone of je tablet dien je je smart home apparaten vaak te updaten. Deze patches of firmware updates bevatten vaak niet alleen nieuwe functionaliteiten, maar dichtten in veel gevallen ook beveiligingslekken. Toch wordt dit niet veel gedaan en dat is ook een beetje logisch: in een gemiddeld smart home zijn vaak al tientallen producten te vinden.

Om toch te zorgen dat je geen virussen oploopt, kan ook het activeren van een antivirussoftware slim zijn. Daarbij wel de kanttekening dat je natuurlijk altijd de updates waar mogelijk uit moet voeren. Het liefst zo snel mogelijk.

Apparaten vaak direct gekoppeld met persoonlijk WiFi netwerk

Velen balen vaak vanwege het feit dat een smart home apparaat een bridge – ook wel een gateway genaamd – vereist. Echter gaan wij hier juist van glimlachen, omdat dit een brug is naar jouw persoonlijke WiFi netwerk. Met andere woorden: apparaten worden dan niet rechtstreeks aangesloten op jouw WiFi netwerk. Breekt er iemand in op jouw netwerk of verspreidt deze een virus, dan zijn je gekoppelde apparaten niet direct in gevaar vanwege de tussenkomst van zo’n station.

Toch blijkt dat steeds meer apparaten geen bridge vereisen, iets waar wij ons zorgen overmaken. Smart home apparatuur ligt steeds vaker in de supermarkt voor spotprijzen: en dit zijn dan ook de apparaten waarbij wij onze vraagtekens zetten op het gebied van veiligheid en privacy.

Smart home apparaten verzamelen privacygevoelige informatie

Ook is het goed om even stil te staan bij het feit wat jouw smart home apparaten allemaal voor data verzamelen. Nemen we bijvoorbeeld een slimme deurbel, dan weet deze al wanneer jij wel en niet thuis bent en kan er precies gezien én gekeken worden wat er afspeelt bij jouw aan de voordeur. Nog meer data wordt verzameld met een slimme beveiligingscamera in jouw woning. Of wat dacht je van een slimme babyfoon?

Het laatste wat we willen is dat de software van deze apparaten in gevaar komen. Juist daarom is het zeker het overwegen van een goede antivirus software zeker geen overbodige luxe.

Bediening smart home gaat vaak via smartphone of computer

Nu kun je nog denken dat smart home apparaten minder kans hebben op een virus dan je smartphone of PC. Wellicht – nu nog – waar, maar waar bedien je je smart home producten mee? Juist: je smartphone, tablet of computer. En laten nou juist op dat soort apparaten vaak virussen verspreid worden.

Bedenk altijd dat je smart home apparaten in veel gevallen rechtstreeks gekoppeld staan met je smartphone. Let er maar eens op wat je allemaal moet accepteren voor je zomaar een apparaat kunt bedienen (camera, foto’s, opslag etc.). Kortom: ook dit is een belangrijke reden om je smart home te beveiligen met een antivirus software.

 Aanbieding 

nieuw norton logo

Nu Norton 360 Deluxe het eerste jaar € 49,99

Je complete smart home beveiligen tegen cyber aanvallen? Dat kan met Norton 360 Deluxe. Nu geldt er een actie waarbij je 47% korting krijgt op het jaar tarief en betaal je nu € 49,99 voor het eerste jaar.

Meer smart home artikelen

Imou Knight 4k review
Innr lampen

Innr lampen

/
Homey + Google Home Mini

Athom Homey

/
eufy deurbel
Rookmelder Google Home
beste wifi versterker in de tuin
nuki deurslot geinstalleerd
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.